Van ingrediënten tot keurmerken: Wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheid?

Van ingrediënten tot keurmerken: Wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheid?

Productontwikkelaars moeten niet alleen letten op de Nutri-score, ook een ecolabel komt eraan. En vele landen in Europa - ook Nederland - ontwikkelen zo'n label om het milieu-effect van een voedingsmiddel te ranken. En niet alleen landen, ook bedrijven doen dat. Zelfs Albert Heijn plaatst sinds dit jaar de CO2-uitstoot op een aantal producten. Als productontwikkelaar is het belangrijk op de hoogte te zijn van al deze ontwikkelingen.

Op het Food Future Event op 3 oktober zal duurzaamheidsexpert Koen Boone in een keynote de laatste ontwikkelingen op het gebied van ecolabels uiteenzetten. Ook Albert Heijn zal vertellen hoe zij grote thema’s als duurzaamheid (en gezondheid) aanvliegen.

Bekijk het hele programma en meld je aan voor 8 juli voor een vroegboekkorting van 75 euro!

Ecolabel

“Ecolabeling werkt anders dan certificering als fairtrade of biologisch”, vertelde Boone eerder aan VMT. De duurzaamheidsexpert werkt bij het Wageningen Economic Research, onderdeel van Wageningen University. Daarnaast is hij directeur Europa van The Sustainability Consortium (TSC).

Hij vertelt: “Een ecolabel is een methode om voedsel te categoriseren (klassen A tot en met E) op een geaggregeerde manier, zoals Nutri-Score dat rond gezondheid doet.” Frankrijk is ver met de ontwikkeling van zo een label, maar ook in Nederland maken organisaties stappen.

Impact ingrediënten

Zo berekent PS in Foodservice de duurzaamheidsimpact van ingredienten gebruikt in de horeca. Het bedrijf werkt samen met HowGood die openbare informatie gebruikt voor een duurzaamheidsscore. "Het lijkt mij fantastisch als we in een restaurant - al dan niet met een QR-code - kunnen zien wat onze maaltijdkeuze betekent voor bijvoorbeeld de biodiversiteit of juist de CO2-uitstoot," zegt directeur Gerard Sterkenburg.

Hij vertelde dit jaar aan VMT:

“In de foodservice is de aanname: hoe meer lokaal, hoe beter. Maar een paprika uit Ethiopië is echt duurzamer dan een paprika uit de kassen in Aalsmeer.” Dit was niet de enige eyeopener voor Sterkenburg.

“Een populair product in catering is filet americain. Dit broodbeleg heeft een hoge impactscore, mede door de CO2-footprint van vlees. Sowieso is vlees een relatief grote categorie in foodservice. Wat betreft milieuscore valt kip wel mee. Rundvlees niet, tenzij we met z'n allen ouwe melkkoeien gaan eten. Dat scheelt al twee derde.”

Een ander voorbeeld is een vegetarische quiche met biologische groenten. “Die kwam er echt helemaal niet goed uit. In zo'n product zit zoveel zuivel waardoor de impact omhooggaat. Voor mij is het ook behoorlijk teleurstellend, want ik ben dol op zuivel.”

Hybride producten

Albert Heijn introduceerde dit jaar half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier rundvlees. Het nieuwe rundvlees-kip-assortiment bestaat uit gehakt en een burger half-om-half. Een van het rundvlees is van Nederlandse weidegang koeien en een deel van het kippenvlees is van 1 ster Beter leven kippen. De rundvlees-kip producten hebben minimaal 37% minder uitstoot per kg product dan de reguliere varianten met rundvlees.

Kortom, ook voor productontwikkelaars een belangrijke ontwikkeling om in de gaten te houden!

Bekijk het hele programma van het Food Future Event!

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

'Liever een beetje greenwashing, dan geen communicatie over duurzaamheid': 6 ontwikkelingen in ecolabeling

'Liever een beetje greenwashing, dan geen communicatie over...

Duurzaamheidsexpert Koen Boone heeft in de afgelopen twee jaar meer dan 50 presentaties gegeven over ecolabeling. Een van daarvan was op de VMT's Food Sustainability Update in april. De ontwikkelingen in dit veld gaan snel. Daarom haalt VMT aan het eind van dit jaar het net op bij Boone. "De Fransen gaan snel, maar bedrijven kunnen volgend jaar ook in Nederland al private ecolabels tegenkomen." [LONGREAD]

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn CO2-uitstoot verminderen

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn...

Albert Heijn introduceert half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier rundvlees. Daarnaast vermeldt de retailer de CO2e-uitstoot op de verpakkingen van het eigen merk.

De term 'klimaatneutraal' uitgespit: dit betekent het

De term 'klimaatneutraal' uitgespit: dit betekent het

'Klimaatneutraal'. Het is een term die de laatste jaren steeds vaker opduikt in de context van bedrijven, producten en zelfs steden. Tegelijkertijd is het een term die zeker binnen de voedselindustrie veel kritiek heeft gehad. Maar wat betekent het om 'klimaatneutraal' te zijn en hoe kunnen we deze claim op een eerlijke en zinvolle manier interpreteren? Dit artikel van Schuttelaar & Partners werpt een licht op de complexiteit van deze bewering, verkent de betekenis ervan, en onderzoekt enkele kritische overwegingen.

Hoe pak je duurzaamheid praktisch aan? Foodbedrijf Vezet vertelt hoe ze met experts CO2-emissies in kaart bracht

Hoe pak je duurzaamheid praktisch aan? Foodbedrijf Vezet vertelt hoe...

Groentesnijderij Vezet wilde als elk bedrijf aan de slag met duurzaamheid. Hun grootste klant Albert Heijn vroeg hen om hun CO2-footprint in kaart te brengen. "In het begin hadden we geen idee waar we moesten beginnen," vertelt Els van Soest-Cornelissen, kwaliteitsmanager bij het bedrijf die ook duurzaamheid in haar takenpakket heeft.

Startup King Konjac

15 startup innovaties op de SIAL: van cacao- en koffievervangers tot...

De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut...

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen kilometer afgelegd'

Veldbonenfusilli van eigen oogst: 'Mijn bonen hebben nog geen...

Geert Lindenhols teelt niet alleen verschillende gewassen, hij maakt er ook eindproducten van zoals koolzaadolie en veldbonenfusilli onder het merk...

Heeft een lokale gele erwt ketenpotentie in Vlaanderen?

Heeft een lokale gele erwt ketenpotentie in Vlaanderen?

Of de gele erwt potentie heeft in Vlaanderen, was de onderzoeksvraag in het PeaPact-project. De Hogeschool Gent, agro-onderzoeksbureau Inagro, twee...

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei

Edamameboontjes telen in de Hollandse klei

Op een regenachtige dag eind september is een klein gezelschap welkom op Harry's Farm in Flevoland. Op dat moment zitten de edamamepeultjes nog aan...

Food Safety Event: de rol van pseudoregelgeving voor voeding

Food Safety Event: de rol van pseudoregelgeving voor voeding

Er is bij wet- en regelgeving voor levensmiddelen veel ruimte voor interpretatie. Bijna geen sector is zo gereguleerd als de levensmiddelensector....

Willem-Jan Bakker, Business Development Manager Food bij Nedmag: "Het is duidelijk dat magnesium een goede uitwerking heeft op mentaal en fysiek herstel."

Magnesiumzout draagt bij aan het in balans brengen van de...

Het is al lang bekend: we eten met zijn allen teveel keukenzout. Dat heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid. Nedmag heeft met magnesiumzout een...

foto: Shutterstock

Overzicht: regels voor contaminanten in supplementen en botanische...

Wanneer zijn kruiden en andere grondstoffen die bijvoorbeeld worden verwerkt in voedingssupplementen veilig en schoon genoeg om te kunnen verkopen?...

Natuurlijke energiedrank gemaakt van matcha, guarana en groene thee zonder toegevoegd suiker - Elixir

Rondje innovaties SIAL: vooral eiwitverrijking, functionele...

VMT bezoekt de SIAL in Parijs en liep een rondje op het innovatieplein. Hier zet de beursorganisatie dé in hun ogen innovaties van dit jaar...