Deze artikelen helpen je bij toepassing van de NAPV criteria

Deze artikelen helpen je bij toepassing van de NAPV criteria
Vandemoortele houdt zich intensief bezig met producttesten

Wat zijn de criteria in de NAPV per productcategorie? Hoe gaan producenten als Iglo, Vandemoortele, Van Geloven en NS Retail om met de implementatie van de NAPV? De nieuwe collectie van VMT bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met de implementatie van de NAPV bezig is.

De Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) is een vervolg op het eerdere Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP) dat eind 2020 afliep. In juni 2022 werd de NAPV afgetrapt. De komende 8 jaar gaat de voedingsindustrie aan de slag om de criteria te behalen en het zout-, suiker- en vetgehalte in voedingsmiddelen te verlagen. In de nieuwe collectie NAPV van VMT vind je een aantal ‘must reads’ overzichtelijk op een rij. Onder andere de volgende onderwerpen zijn in de collectie te vinden:

Criteria

Welke criteria gelden er eigenlijk binnen het NAPV? Hoe zien die criteria eruit voor de verschillende productgroepen? In de collectie vind je de belangrijkste criteria voor de verschillende productgroepen overzichtelijk op een rij.

Systemen achter NAPV

De informatie voor het NAPV en de eventuele verbeteringen van producten wordt bijgehouden in een specifiek systeem, namelijk de Levensmiddelendatabank (LEDA). Maar hoe werkt dit systeem precies en hoe kun je hier als producent aan bijdragen?

Preventieaanpak

Hoe staat het op dit moment met de preventieaanpak op het gebied van het NAPV? Welke ontwikkelingen zijn er sinds de lancering van de nieuwe criteria? De ontwikkelingen vind je hier op één plek overzichtelijk bij elkaar.

Producenten over toepassing NAPV

Verschillende producenten zijn al druk bezig met productverbetering om in treden van het NAPV te stijgen. Lees hier de verschillende ervaringen en tips vanuit Van Geloven, Vandemoortele, Iglo en NS retail.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen studeerde aan de Hotel Management School Maastricht. Tijdens de Hotel Management School volgde ze de minor Foodservice en werd haar duidelijk dat ze meer wilde leren over het voedingssysteem. Na de Hotel Management School deed ze een Master Gastronomie in Italië aan de University of Gastronomic Sciences. Hier leerde ze alles over de gehele voedselketen van boer tot bord. Daarna startte Carmen als Product Manager/Product Ontwikkelaar bij Sanday’s Bakeries. In 2019 maakte Carmen de overstap naar VMT, waar ze schrijft over onder andere de thema’s Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

  1. QA’ers over etikettering private label producten: ‘Je doet eigenlijk al het werk dubbel’
  2. Misleiding in voeding: zo ga je om met het niemandsland tussen ‘wettelijke misleiding’ en ‘gevoelsmisleiding’
  3. Tip van jouw advocaat: Kalverliefde, goed bezig en dan toch nog misleidend?
  4. Europese Commissie publiceert voorstel tot herziening ontbijtrichtlijnen
  5. Belangrijkste punten nieuw advies Nutri-Score comité: ‘Drinkbare (plantaardige) melkproducten vallen onder dranken’
  6. De kogel is door de kerk: Nutri-Score vanaf 2024 vrijwillig voedselkeuzelogo Nederland
  7. Dit zijn de aandachtspunten bij export van levensmiddelen naar landen buiten de EU
  8. Duurzaamheid is geen keuze meer: zo bereid je je goed voor op de nieuwe CSRD wetgeving
  9. VMT 3 (2023): Etikettering, logo's en claims
  10. Etiketteringsregeling voor duurzaam voedsel in de maak: dit is de stand van zaken
  1. Duurzaamheidsclaims op de Europese agenda: verwachte wetgeving tegen greenwashing en misleiding
  2. De VIC Verordening is toe aan vernieuwing: dit zijn de voorgestelde wijzigingen in Verordening 1169
  3. Verboden novel food op de markt: dit is waarom de RCC nú een 'alert' geeft
  4. Struggle met etikettering? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten
  5. NVWA: 'Zoekfunctie 'Spieren & Gewrichten' op website is een gezondheidsclaim'
  6. Producenten over wat er komt kijken bij etikettering: ‘Aanpassing is een omslachtig en tijdrovend proces‘
  7. Wat is de definitie van ‘plantaardig’? Nieuwe norm moet duidelijkheid geven
  8. Zembla: wetenschappers voerden ‘misleidende’ lobby voor gentech-voedsel
  9. Groene claim maken? Let op, AFM gaat strenger controleren
  10. Bioplastics een duurzaam alternatief? Dit zijn de nieuwe voorstellen onder Actieplan Circulaire Economie