Startup vervangt verdikkingsmiddel in plantaardige sauzen door citrusvezel

Startup vervangt verdikkingsmiddel in plantaardige sauzen door citrusvezel
Startup Mayoneur vervangt haar verdikkingsmiddel door citrusvezel van Peel Pioneers

Startup Mayoneur vervangt het verdikkingsmiddel in haar plantaardige sauzen voor citrusvezel van weggegooide sinaasappelschillen. De startup gebruikt hiervoor het eindproduct van PeelPioneers. Hiermee wil de startup haar sauzen naar eigen zeggen verder verduurzamen.

Met de overstap naar citrusvezel van weggegooide sinaasappelschillen wil Mayoneur naar eigen zeggen bijdragen aan een circulaire economie. “Onze mayo’s waren vanaf onze start in 2019 al plantaardig, halal, glutenvrij en lactosevrij. Wij vinden het belangrijk om – waar mogelijk – het beter te kunnen doen dan de gevestigde orde, zonder in te leveren op smaak”, vertellen Geert Kranendonk en Glenn Kruisselbink, oprichters van Mayoneur.

Verdikkingsmiddel vervangen

De heren besluiten nu om hun ‘traditionele’ verdikkingsmiddel in te wissen voor het volgens hen duurzamere citrusvezel van PeelPioneers. “Toen we erachter kwamen dat de citrusvezel van PeelPioneers een uitstekende vervanging is voor traditionele verdikkingsmiddelen, zijn we gelijk gaan testen met onze receptuur om ook op dat vlak duurzaamheidsstappen te zetten”, vervolgen de oprichters van de sausstartup.

Bindende eigenschappen

Volgens Sytze van Stempvoort, medeoprichter van PeelPioneers, heeft de citrusvezel van het bedrijf ‘uitstekende bindende eigenschappen en textuureigenschappen’. Hierdoor is het product volgens Van Stempvoort zeer geschikt voor gebruik in sauzen.

Minder E-nummers

Ook vermindert de startup hiermee naar eigen zeggen het gebruik van E-nummers. “Traditionele verdikkingsmiddelen zijn over het algemeen E-nummers. Inspelens op de consumentenbehoefte om meer clean label producten te eten, was dit voor ons een logische stap. Hierdoor gebruiken wij 40% minder E-nummers dan de gemiddelde traditionele mayo in het schap”, aldus Kranendonk. De oprichters gaan de komende jaren meer grondstoffen onder de loep nemen om te kijken of dit te vervangen is door producten van bij- en reststromen.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

  1. Gezondheidsvoordelen lactoferrine behouden? Koude pasteurisatie met UV-C heeft zo zijn voordelen 
  2. 14-11-2023 | Cursus Levensmiddelenchemie
  3. 02-11-2023 | Workshop Inleiding in Plantaardige eiwitten
  4. Nederlander mag in najaar éindelijk kweekvlees proeven
  5. Consumentenacceptatie van alternatieve eiwitten? Volgens ADM kunnen hybride producten daarbij helpen
  6. Food Future Event 2023: van umami tot herformulering
  7. Capaciteitstekort in plantaardig? Dit zijn de opties om op te schalen
  8. Eiwitten uit lucht en water: startups uit VS en Finland maken stappen
  9. Chefs van Amsterdams restaurant lanceren gefermenteerd alternatief voor E621 (podcast)
  10. Van idee naar product: Waar begin je als productontwikkelaar?  
  1. Kiest een consument eerder voor een vleesvervanger als het naast vlees in het schap ligt? Lidl en WUR zoeken het uit
  2. Opschalen als agrifoodstartup, maar geen geld? Subsidie van Foodvalley NL kan daarbij helpen
  3. Heinz blaakt van zelfvertrouwen bij lancering vleesvervanger: 'Onze producten maken plantbased voor íedereen toegankelijk'
  4. Nieuwe ingrediënten juni: slimme snackbasis, fructo-oligosacharide en een clean label zetmeel
  5. World Food Experience dient aangepast plan zonder nieuwbouw in
  6. Barilla investeert in Nederland en opent nieuw ontwikkelcentrum
  7. Technologie helpt Vegetarische Slager aan nieuwe versie 'no-bacon'
  8. De markt op met eiwitten uit precisiefermentatie? 'Zorg voor lagere prijzen of kijk naar high end producten'
  9. Deze hordes hebben natuurlijke additieven nog te nemen: houdbaarheid, werking en prijs
  10. World Meat Congress 2023 strijkt neer in Maastricht: hoe pareert sector alle transities en uitdagingen?