Oud-bakker brengt handboek met feitelijke informatie over E-nummers uit
Folkert Fennema, eigenaar van Fennema Food Development, lanceert een praktisch handboek over E‐nummers getiteld: 'Het complete E‐nummer handboek ‐ Van E‐ tot Z'.
Folkert Fennema, eigenaar van Fennema Food Development, lanceert een praktisch handboek over E‐nummers getiteld: 'Het complete E‐nummer handboek ‐ Van E‐ tot Z'.
Het kwikgehalte van ingeblikte tonijn kan met 25 tot 35% omlaag worden gebracht door er een waterige oplossing aan toe te voegen met cysteïne (E920). Dit aminozuur bindt sterk aan kwik, ontdekten onderzoekers van de Chalmers University of Technology in Zweden.
De Nederlandse foodtech startup Revyve maakt zijn debuut op de Amerikaanse markt tijdens de IFT FIRST 2024 in Chicago in juli. Met de innovatieve eivervanger uit Wageningen, gemaakt van gerecyclede biergist, wil Revyve een duurzaam alternatief voor eieren.
De vraag naar Clean Label-producten groeit. Consumenten willen steeds vaker een verantwoord product waarin geen additieven verwerkt zijn die wellicht schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Yama heeft met het product HYBIND een perfecte vervanging gevonden voor gebruik van fosfaat in de vleesverwerkende industrie en sluit hiermee aan bij de wens om het gebruik van minder E-nummers.
ANALYSE - Wanneer is iets een ingrediënt en wanneer een additief? Een vraag die regelmatig speelt bij voedingsproducenten. Voor het toepassen van een bepaald ingrediënt bij de productie van een voedingsmiddel, is het relevant of iets daadwerkelijk een ingrediënt is en niet een additief. Een cruciale vraag die aandacht verdient.
Gebufferde azijn mag voortaan legaal worden gebruikt als conserveermiddel en zuurteregelaar. De Europese Commissie heeft een aanvraag uit maart 2021 goedgekeurd.
ANALYSE - Consumenten en marketingafdelingen vragen onverminderd om clean label producten. Als producent moet je dit onderwerp in detail kennen en telkens weer beslissingen nemen of clean label ingrediënten in jouw producten gebruikt worden. Hoe voldoe je aan deze behoefte zonder mee te doen aan het witwassen van labels?
Cupcakes, brood, tortilla's en andere bakproducten gaan snel schimmelen als je ze niet behandelt met bijvoorbeeld kaliumsorbaat (E202). Een natuurlijk alternatief op basis van gebufferde azijn en een plantenextract kan de schimmel echter nog langer weghouden uit bakkerijproducten.
Startup Mayoneur vervangt het verdikkingsmiddel in haar plantaardige sauzen voor citrusvezel van weggegooide sinaasappelschillen. De startup gebruikt hiervoor het eindproduct van PeelPioneers. Hiermee wil de startup haar sauzen naar eigen zeggen verder verduurzamen.
Maaltijdbezorger Daily Harvest haalde in de Verenigde Staten eind juni 2022 hun 'Franse stijl linzen- en preikruimels' uit de verkoop. De reden was dat zij binnen twee maanden 470 klachten hadden ontvangen van mensen die na het eten van dit gerecht ernstige maag-darmklachten en problemen met lever en galblaas kregen.