Alternatief voor kaliumsorbaat (E202)? 'Dit houdt schimmel langer uit bakkerijproducten'

Alternatief voor kaliumsorbaat (E202)? 'Dit houdt schimmel langer uit bakkerijproducten'

Cupcakes, brood, tortilla's en andere bakproducten gaan snel schimmelen als je ze niet behandelt met bijvoorbeeld kaliumsorbaat (E202). Een natuurlijk alternatief op basis van gebufferde azijn en een plantenextract kan de schimmel echter nog langer weghouden uit bakkerijproducten.

Dat claimt ingrediëntenleverancier Kemin met een nieuwe introductie. Het product bevat gebufferde azijn en een natuurlijk botanisch extract. Beiden staan bekend om een schimmelwerende werking. De leverancier belooft een langere houdbaarheid van bakkerijproducten zoals cakes zonder concessies te doen aan de smaak en textuur van de producten.

Testen met cupcakes

Sweet pumpkin cupcake with cream cheese icing decorated with lavender, selective focus
Sweet pumpkin cupcake with cream cheese icing decorated with lavender, selective focus

Het ingrediënt heeft van Kemin de naam ‘SHIELD V Plus Dry’ meegekregen en zou het gebruik van kaliumsorbaat (E202) overbodig kunnen maken. Maar hoe verhoudt de houdbaarheid van producten zich tussen deze twee opties? De fabrikant deed uitgebreide testen met cupcakes, tortilla’s en brood. Bij de cakes zijn de resultaten het meest veelbelovend, zegt de producent. Onbehandelde cupcakes laten in testen binnen twee weken zichtbare schimmelgroei zien. Calciumpropionaat (E282) laat enige verbetering zien maar kan de houdbaarheid van de cupcakes niet verlengen. Kaliumsorbaat (E202) kan de vorming van zichtbare schimmels met één extra week vertragen. De hoogste doeltreffendheid wordt echter waargenomen bij de behandeling met 1% SHIELD V Plus Dry, waarbij gedurende meer dan twee maanden opslag geen zichtbare schimmelgroei werd gezien. De resultaten voor cupcakes, brood en tortilla’s zijn te vinden in een case studie die de leverancier op haar site heeft geplaatst.

E-nummer?

Een veel gestelde vraag aan de leverancier is of SHIELD V Plus Dry een E-nummer heeft. Product Platform Manager Caroline Ecoffard bij Kemin zegt tegen VMT: “Het antwoord is nee, dit product heeft op dit moment geen E-nummer." Gebufferde azijn zal waarschijnlijk in de toekomst het E-nummer E267 worden toegewezen. Toch zal ook dan SHIELD V Plus Dry 'E-nummer vriendelijk' blijven, zegt Ecoffard. "Dit komt doordat onze gebufferde azijn op natuurlijke wijze wordt geproduceerd, zonder synthetische toevoegingen. De etikettering is dan als volgt: gebufferde azijn als conserveermiddel of gebufferde azijn als zuurteregelaar. In de toekomst kan ervoor gekozen worden om het E-nummer op het label te zetten, maar dit is ook dan geenszins verplicht. Een E-nummer betekent overigens niet dat het een synthetisch product is; het duidt eenvoudigweg op een technologische functie binnen een product, in dit geval voor voedselveiligheid onder specifieke omstandigheden, geproduceerd uit natuurlijke bronnen en met een natuurlijk proces.”

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.