Toenemende suikerprijs door tekorten leidt tot duurder snoep

Toenemende suikerprijs door tekorten leidt tot duurder snoep

Snoep, koek en chocoladeproducten zijn de afgelopen weken duurder geworden. Dit komt door de gestegen prijs van suiker. Deze gestegen prijzen worden doorberekend in de prijzen van de eindproducten. Tekorten aan suikerbieten vormen de oorzaak van de toenemende suikerprijs.

Twee weken geleden betaalden handelaren op de wereldmarkt €1 per kilo suiker, dus €1000 per 1000 kilogram. Dit is meer dan het dubbele dan een jaar geleden. Deze toenemende prijzen hebben gevolgen voor snoep-, koek- en chocoladefabrikanten.

Stijgende prijzen suiker

“Onze leden betalen ongeveer 30-40% meer voor grondstoffen. In bijvoorbeeld chocolade zit meer suiker dan in koekjes, dus er zijn veel verschillen. Maar de kostenstijgingen komen niet alleen door suiker, ook andere grondstoffen zijn duurder. Daarnaast stijgen ook de loon- en energiekosten”, vertelt Theo Heere, directeur van de branchevereniging voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten (VBZ), aan het AD.

Snoep, koekjes en chocolade duurder

Uit cijfers van het CBS blijkt dat consumenten in juni gemiddeld 13% meer betaalden voor voedingsmiddelen dan vorig jaar. De prijs voor snoep steeg daarentegen zelfs met 21%. Ook de website Supermarktscanner concludeert volgens het AD dat snoep duurder is geworden. Zo kost volgens de site een dropmix van Venco (475 gram) bij de Jumbo momenteel €2.66. In december vorig jaar kostte hetzelfde product volgens de vergelijkingssite nog €1.93. Een chocoladereep van Côte d’Or kost nu bij de Jumbo €2.86, tegenover €2.32 in december vorig jaar.

Cacao- en suikerprijzen

Chocolatier Niels Koenen vertelt aan het AD dat de chocolade nog nooit zo’n hoge inkoopprijs had als nu. Volgens Koenen is een zak melkchocolade nu 50% duurder dan 18 maanden geleden. Ondanks de gestegen cacao – en dus chocolade – prijzen, is de gestegen suikerprijs de belangrijkste factor voor prijsstijgingen. Koenen heeft zijn bonbon prijzen niet met 50% verhoogd. “Natuurlijk niet, niemand zou het dan nog kopen”, zegt hij tegenover AD.

20 procent van boodschappenmandje duurder

Ook Fred van Tienen, eigenaar van dextrose-snoepjesfabriek Promosweets, heeft last van de stijgende suikerprijzen. “Ik baal ervan dat wij als fabrikanten nu als grote graaiers worden gezien. Het zijn de makers van grondstoffen die met de echte prijsstijgingen zijn gekomen”, vertelt Van Tienen aan de krant. Nadia Menkveld, onderzoeker bij ABN Amro, schat in dat ongeveer 20% van het Nederlandse boodschappenmandje beïnvloed wordt door de stijgende suikerprijs. “Hier horen frisdranken, sauzen, banket, snoep, koek, ijs, sommige zuivelproducten en jam bij. Maar bij zuivelproducten is de prijs van zuivel belangrijker dan de prijs van suiker.”

Tekort aan suikerbieten

Hoewel de stijgende suikerprijs voor producenten en consumenten minder fijn is, zijn de boeren er wel blij mee. Volgens het AD kregen de bietenboeren van Cosun in 2022 de op twee na hoogste bietenprijs ooit: €68.75 per 1000 kilogram. Europa produceerde in 2017 volgens de krant nog 20 miljoen ton suikerbieten, en nu nog maar 15 miljoen ton, waardoor in Europa een tekort is. Dit vullen we aan met suikerbieten vanuit India. En daar is nu vanwege een tegenvallende oogst een tekort ontstaan, waardoor de prijzen toenemen. Ook de aanlevering vanuit Pakistan en Thailand viel tegen. Of en wanneer de prijzen weer zullen dalen, is nog de vraag.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

 1. Leuk innovatief product bedacht en nu opschalen? Bijt je niet stuk op deze 5 uitdagingen
 2. Nestlé reduceert van nature aanwezige suiker in ingrediënten door enzymatisch proces
 3. MycoTechnology vindt zoet eiwit in truffel
 4. Richtlijnen aspartaamconsumptie blijven ongewijzigd na reviews WHO
 5. Citroenzuur als suikervervanger? Wageningen University & Research onderzoekt de potentie
 6. Startup vervangt verdikkingsmiddel in plantaardige sauzen door citrusvezel
 7. Gezondheidsvoordelen lactoferrine behouden? Koude pasteurisatie met UV-C heeft zo zijn voordelen
 8. Nederlander mag in najaar éindelijk kweekvlees proeven
 9. Consumentenacceptatie van alternatieve eiwitten? Volgens ADM kunnen hybride producten daarbij helpen
 10. Food Future Event 2023: van umami tot herformulering
 1. Capaciteitstekort in plantaardig? Dit zijn de opties om op te schalen
 2. Eiwitten uit lucht en water: startups uit VS en Finland maken stappen
 3. Chefs van Amsterdams restaurant lanceren gefermenteerd alternatief voor E621 (podcast)
 4. Van idee naar product: Waar begin je als productontwikkelaar?
 5. Kiest een consument eerder voor een vleesvervanger als het naast vlees in het schap ligt? Lidl en WUR zoeken het uit
 6. Opschalen als agrifoodstartup, maar geen geld? Subsidie van Foodvalley NL kan daarbij helpen
 7. Heinz blaakt van zelfvertrouwen bij lancering vleesvervanger: 'Onze producten maken plantbased voor íedereen toegankelijk'
 8. Nieuwe ingrediënten juni: slimme snackbasis, fructo-oligosacharide en een clean label zetmeel
 9. World Food Experience dient aangepast plan zonder nieuwbouw in
 10. Barilla investeert in Nederland en opent nieuw ontwikkelcentrum