Levensmiddelenbranche en LVVN werken aan landelijk crisisplan voor voedselzekerheid
De levensmiddelenbranche werkt aan crisisplannen om ervoor te zorgen dat basisproducten in tijden van crisis altijd beschikbaar blijven.
De levensmiddelenbranche werkt aan crisisplannen om ervoor te zorgen dat basisproducten in tijden van crisis altijd beschikbaar blijven.
Het was geen positief verhaal waar de tiende editie van F&A Nest mee aftrapte. Van oorlogen en droogte tot voedselzekerheid, alles kwam aan bod. De pitches van startups zorgden voor wat licht aan de horizon.
Wat als in een crisissituatie de stroom uitvalt, de inductieplaat niet werkt en supermarkten gesloten blijven? Die confronterende vragen stelde voedselfabrikant Coroos op LinkedIn na de grote stroomstoring in Spanje deze week. Volgens Coroos laten de urenlange rijen bij winkels na de stoomstoring het voordeel zien van conserven, omdat die niet bederven.
Maïs behoort tot de belangrijkste voedselgewassen ter wereld, maar conventionele varianten hebben vaak een beperkt voedingsprofiel. Onderzoekers van Tecnológico de Monterrey hebben een nieuwe maïsvariant ontwikkeld die volgens hen niet alleen voedzamer is, maar ook kansen biedt voor de voedingsindustrie en de volksgezondheid. Met een verhoogd eiwitgehalte, meer antioxidanten en een GMO-vrije status zou deze maïs een belangrijke rol kunnen spelen in de strijd tegen ondervoeding en chronische ziekten.
Er is een verschuiving gaande in het voedsellandschap. Waar voedsel eerst vooral beschikbaar moest zijn, zijn tegenwoordig meer aspecten belangrijk. Zo moet voedsel veilig, voedzaam, gezond en duurzaam zijn. Hoe kun je hier als producent de juiste balans in vinden? En vormt al deze 'ogenschijnlijk tegenstrijdige' wetgeving een rem voor innovatie of juist een duwtje in de rug? Alie de Boer vertelt meer over het onderwerp.
In september werden de kabinetsplannen en de miljoenennota gepresenteerd. Bepaalde voor de voedingsindustrie belangrijke onderwerpen kwamen daarin naar voren. Maar een aantal onderwerpen ontbreken ook. VMT sprak met Cees-Jan Adema, directeur van de FNLI, over zijn kijk op de kabinetsplannen. "We lopen achter met de energietransitie. We gaan nog jaren vragen krijgen over netcongestie."
Vandaag op Prinsjesdag sprak koning Willem-Alexander de troonrede uit. Hij zegt dat het probleem van stapeling van steeds weer nieuwe regelgeving is misschien wel het grootst in de landbouw en visserij. Dit kabinet wil af van het gepolariseerde beeld dat voedselproductie en biodiversiteit in alles tegenover elkaar staan.
In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland en Europa de voedselzekerheid weer centraal gaan stellen. Teveel druk en maatregelen vanuit Europa om te vergroenen kunnen schadelijk uitpakken, zeker als die maatregelen zijn door mensen die te weinig affiniteit met de praktijk hebben.
De recente doorbraak van de Kakhovka-dam in Oekraïne deed honderdduizenden hectaren landbouwgrond overstromen. Zulke gebeurtenissen zijn steeds opnieuw een klap voor de leveringszekerheid van bepaalde producten, zoals graan. Voedingsmiddelenbedrijven moeten op zo'n moment weer extra scherp worden, want voedselfraude ligt op de loer.
Grote voedingsproducenten zoals Cosun Beet Company, KraftHeinz, FrieslandCampina, Danone en Unilever hebben een intensieve samenwerking opgezocht met universiteiten en agrifoodbedrijven om verduurzaming in de foodsector te versnellen. Het Next Food Collective wil onder meer regeneratieve landbouw, de eiwittransitie en de CO2-reductie van processing in food versnellen.