Na doorbraak Oekraïense dam: voedselfraude weer op de loer

Na doorbraak Oekraïense dam: voedselfraude weer op de loer
Een graanterminal gelegen aan de oevers van het lege Kakhovka-reservoir nabij het dorp Marianske in de regio Dnipropetrovsk, Oekraïne. Foto genomen op 14 juni 2023. De graanterminal stopte de operatie reeds in 2022 vanwege de Russische invasie. Na de recente vernietiging van de Kakhovka-dam is toekomst ervan in gevaar. (foto: ANP/EPA/Stas Kozliuk).

De recente doorbraak van de Kakhovka-dam in Oekraïne deed honderdduizenden hectaren landbouwgrond overstromen. Zulke gebeurtenissen zijn steeds opnieuw een klap voor de leveringszekerheid van bepaalde producten, zoals graan. Voedingsmiddelenbedrijven moeten op zo'n moment weer extra scherp worden, want voedselfraude ligt op de loer.

Leveringstekorten kunnen het risico op voedselfraude vergroten, betoogt wereldwijde assurance partner LRQA. Bij deze tekorten gaan inkopers namelijk op zoek naar andere leveranciers en dan gebeurt het wel eens dat niet alle juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Ernstig risico voor voedselketen

Kimberly Coffin, Global Technical Director voor Supply Chain Assurance bij LRQA: “De huidige situatie wordt een wereldwijde voedselcrisis genoemd. Zowel de EU als de VN hebben beide waarschuwingen afgegeven: de voedselketen loopt een ernstig risico. Daarom moeten bedrijven waakzaam zijn tegen alle vormen van voedselfraude. Voedselproducenten moeten echt de maatregelen nemen om de integriteit van de toeleveringsketen en consumenten te beschermen.”

Maatregelen

Onder deze maatregelen vallen onder meer het handhaven van alle fabrieksaudits en het doen van risicobeoordelingen van de hele toeleveringsketen. Coffin: "Aangezien de dreiging van voedselfraude blijft opdoemen, moeten bedrijven ervoor zorgen dat internationale normen worden nageleefd en leveranciers – inclusief bron en/of herkomst – zijn geverifieerd."

Verkeerd geëtiketteerd

Alleen wanneer een producent de integriteit van zijn toeleveringen kan aantonen, kan het pas vertrouwen hebben dat er niet is geknoeid is. Gebeurt dat onvoldoende, dan bestaat er onder meer een risico op verkeerde etikettering. Coffin: "Verkeerd geëtiketteerd voedsel kan leiden tot wettelijke sancties en ernstige gevolgen hebben voor de voedselveiligheid. De bedrijven zelf lopen een gevaar. Kijk maar naar het paardenvleesschandaal in 2013, daardoor zijn ook bedrijven omgevallen." De voedingsindustrie moet in elk stadium van de toelevering waakzaam blijven op voedselfraude.”

Doorbraak

De recente doorbraak van de Kakhovka-dam in Oekraïne heeft honderdduizenden hectaren landbouwgrond doen overstromen. Er wordt verwacht dat ook dit wereldwijd een aanzienlijke impact zal hebben op de voedselvoorziening.

Prijzen stijgen weer

Vorig jaar bereikten de tarweprijzen al een nieuw record en hoewel de prijzen sindsdien zijn gedaald, wordt voorspeld dat Oekraïne, de op vijf na grootste tarwe-exporteur ter wereld, minder dan de helft als normaal gaat produceren. "Het incident bij de Kakhovka-dam heeft sindsdien de prijzen van de nog resterende tarwe opnieuw doen stijgen, met meer dan 8,5% procent in slechts zeven dagen en lijkt nog steeds te stijgen." Risico's groeien daarom substantieel.

Onderdeel van de collectie

Fraude

Voedselfraude is een groot probleem in de voedingsindustrie en krijgt veel aandacht van autoriteiten over de hele wereld. Hoe kun je fraude herkennen, welke soorten zijn er en wat zeggen wetgever en toezichthouder? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

  1. Ziek personeel werkte door en veroorzaakte zo een uitbraak
  2. Tsjechische onderzoekers geven dringend advies meer aandacht te geven aan Campylobacter
  3. Ontdek de toegevoegde waarde van het Low-code Power Platform voor jouw organisatie
  4. Een kok bij MasterChef Spanje veroorzaakte minstens 44 zieken
  5. Zeer zeldzame en ernstige uitbraak door met Streptokokken besmette melk
  6. Gemalen kaneel is vermoedelijk de oorzaak van minstens 30 zieken
  7. Young QA: 'Welke soft en hard skills heb je nodig om te groeien in het kwaliteitsvak?'
  8. Zuivellab Qlip: 'Afname melkveehouders heeft grote gevolgen voor verwerkende zuivelsector'
  9. Column Simone Hertzberger: De zin en onzin van iets niet eten om veiligheidsredenen
  10. Honderden zieken in meerdere landen in 2 slepende uitbraken
  1. Safe met Michelle:  'Oh, dat kunnen we makkelijk reworken'
  2. Belgische recalls en waarschuwingen juni: te hoog histaminegehalte in ansjovis, listeria in kalfsworst
  3. Waarschuwing aan Kenianen om geen producten te eten van dieren die verontreinigd veevoer hebben gegeten
  4. Cruiseschepen zijn helemaal niet zo veilig
  5. Een bruiloftsreceptie met een heel vervelende nasleep
  6. Meel veroorzaakt een bijzondere uitbraak van salmonellose
  7. Gratis webinar met concrete handvatten om voedselveiligheid te borgen in je productiebedrijf
  8. Belgische recalls en waarschuwingen mei: onvermeld allergeen in extracten en in notenmix macadamia
  9. Nederlandse recalls en waarschuwingen mei: listeria in tartaar en sporen zware nachtschade wokmix
  10. Het is moeilijk om vast te stellen welk levensmiddel ziek maakte