Na doorbraak Oekraïense dam: voedselfraude weer op de loer

Na doorbraak Oekraïense dam: voedselfraude weer op de loer
Een graanterminal gelegen aan de oevers van het lege Kakhovka-reservoir nabij het dorp Marianske in de regio Dnipropetrovsk, Oekraïne. Foto genomen op 14 juni 2023. De graanterminal stopte de operatie reeds in 2022 vanwege de Russische invasie. Na de recente vernietiging van de Kakhovka-dam is toekomst ervan in gevaar. (foto: ANP/EPA/Stas Kozliuk).

De recente doorbraak van de Kakhovka-dam in Oekraïne deed honderdduizenden hectaren landbouwgrond overstromen. Zulke gebeurtenissen zijn steeds opnieuw een klap voor de leveringszekerheid van bepaalde producten, zoals graan. Voedingsmiddelenbedrijven moeten op zo'n moment weer extra scherp worden, want voedselfraude ligt op de loer.

Leveringstekorten kunnen het risico op voedselfraude vergroten, betoogt wereldwijde assurance partner LRQA. Bij deze tekorten gaan inkopers namelijk op zoek naar andere leveranciers en dan gebeurt het wel eens dat niet alle juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Ernstig risico voor voedselketen

Kimberly Coffin, Global Technical Director voor Supply Chain Assurance bij LRQA: “De huidige situatie wordt een wereldwijde voedselcrisis genoemd. Zowel de EU als de VN hebben beide waarschuwingen afgegeven: de voedselketen loopt een ernstig risico. Daarom moeten bedrijven waakzaam zijn tegen alle vormen van voedselfraude. Voedselproducenten moeten echt de maatregelen nemen om de integriteit van de toeleveringsketen en consumenten te beschermen.”

Maatregelen

Onder deze maatregelen vallen onder meer het handhaven van alle fabrieksaudits en het doen van risicobeoordelingen van de hele toeleveringsketen. Coffin: "Aangezien de dreiging van voedselfraude blijft opdoemen, moeten bedrijven ervoor zorgen dat internationale normen worden nageleefd en leveranciers – inclusief bron en/of herkomst – zijn geverifieerd."

Verkeerd geëtiketteerd

Alleen wanneer een producent de integriteit van zijn toeleveringen kan aantonen, kan het pas vertrouwen hebben dat er niet is geknoeid is. Gebeurt dat onvoldoende, dan bestaat er onder meer een risico op verkeerde etikettering. Coffin: "Verkeerd geëtiketteerd voedsel kan leiden tot wettelijke sancties en ernstige gevolgen hebben voor de voedselveiligheid. De bedrijven zelf lopen een gevaar. Kijk maar naar het paardenvleesschandaal in 2013, daardoor zijn ook bedrijven omgevallen." De voedingsindustrie moet in elk stadium van de toelevering waakzaam blijven op voedselfraude.”

Doorbraak

De recente doorbraak van de Kakhovka-dam in Oekraïne heeft honderdduizenden hectaren landbouwgrond doen overstromen. Er wordt verwacht dat ook dit wereldwijd een aanzienlijke impact zal hebben op de voedselvoorziening.

Prijzen stijgen weer

Vorig jaar bereikten de tarweprijzen al een nieuw record en hoewel de prijzen sindsdien zijn gedaald, wordt voorspeld dat Oekraïne, de op vijf na grootste tarwe-exporteur ter wereld, minder dan de helft als normaal gaat produceren. "Het incident bij de Kakhovka-dam heeft sindsdien de prijzen van de nog resterende tarwe opnieuw doen stijgen, met meer dan 8,5% procent in slechts zeven dagen en lijkt nog steeds te stijgen." Risico's groeien daarom substantieel.

Onderdeel van de collectie

Fraude

Voedselfraude is een groot probleem in de voedingsindustrie en krijgt veel aandacht van autoriteiten over de hele wereld. Hoe kun je fraude herkennen, welke soorten zijn er en wat zeggen wetgever en toezichthouder? Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Foto: Shutterstock

Toename voedselfraude in de EU: uitschieter van overtredingen in juli

In juli 2024 is het aantal meldingen van mogelijke voedselfraude en andere niet-nalevingen binnen Europa gestegen. Er waren 325 meldingen, vergeleken met 265 in juni en 281 in mei.

NVWA-IOD onderzoekt fraude in roodvleesketen: dit zijn de meest voorkomende fraudevormen

NVWA-IOD onderzoekt fraude in roodvleesketen: dit zijn de meest voorkomende fraudevormen

De NVWA-IOD onderzocht fraude in de roodvleesketen tussen 2010 en 2023. In het onderzoek constateert de NVWA-IOD verschillende vormen van fraude in de gehele roodvleesketen, van het levende dier tot het verwerkte vlees. Deze fraudevormen beïnvloeden de traceerbaarheid van het vlees waardoor vlees dat niet bestemd is voor consumptie in de voedselketen kan komen. In dit artikel de belangrijkste bevindingen op een rij.

Foto: NVWA

NVWA trekt ten strijde tegen 'seks-honing'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt op tegen verkopers van honing die online wordt verkocht als middel voor een beter seksleven. De autoriteit ontdekte dat twintig honingproducten van negen Nederlandse verkopers illegale libidoverhogende stoffen bevatten.

Voedselcriminelen Portugal frauderen met vlees, vis en olijfolie 

Voedselcriminelen Portugal frauderen met vlees, vis en olijfolie

Portugese autoriteiten kwamen de afgelopen maanden verschillende gevallen van voedselfraude op het spoor. Onder meer fraude met olijfolie, vis en vlees kwamen aan het licht.

Webinar tweeluik: Zo dealt de foodindustrie met MOAH en MOSH

Webinar tweeluik: Zo dealt de foodindustrie met MOAH en MOSH

Hoe moet de voedingsindustrie nou omgaan met de nieuwe actielimieten die de NVWA sinds 1 januari op MOAH hanteert terwijl er nieuwe Europese...

Beeld: Shutterstock

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit?...

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat...

Dodental van 9 in listeria-uitbraak gelinkt aan vlees

Dodental van 9 in listeria-uitbraak gelinkt aan vlees

Minstens negen mensen zijn overleden nadat ze besmet waren geraakt met listeria. Zij aten van Boar's Head deli-vlees dat in verband werd gebracht met...

Food Future Event: zo maken foodbedrijven keuzes in duurzame verpakkingen en ingrediënten

Food Future Event: zo maken foodbedrijven keuzes in duurzame...

Ieder foodbedrijf wil een zo duurzaam mogelijk product in een zo duurzaam mogelijke verpakking, toch? Maar wat is duurzaam en wat accepteert de...

Binnen de Nederlandse zuivelindustrie wordt de voedselveiligheid van rauwe melk geborgd door middel van een structureel monitoringsprogramma op contaminanten en residuen. (Foto: Klaas Eissens, Qlip)

Kwaliteit Nederlandse melk nog altijd ongeëvenaard, nieuwe...

De Nederlandse zuivelsector staat internationaal bekend om de gegarandeerd hoge productkwaliteit. Rauwe melk is de basisgrondstof waarvan alle...

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Dossche Mills neemt Mühle Rüningen over

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Dossche Mills neemt Mühle Rüningen...

Binnen de voedingsindustrie vinden regelmatig bedrijfsovernames plaats. In dit artikel enkele opvallende bedrijfsovernames van dit jaar op een rij....

Online campagne moet consumenten meer leren over gebruik supplementen

Online campagne moet consumenten meer leren over gebruik supplementen

Het online Informatiecentrum Voedingssupplementen & Gezondheid (IVG-info.nl) voert sinds september 2024 campagne om bekendheid te vergroten voor het...

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Hoe kan AI ondersteunen in het identificeren en beoordelen van voedselveiligheidsrisico's? Op welke manieren pas je dit toe? En wat zijn de...