Commentaar: voedselindustrie snakt naar meer consensus over duurzaamheid

Commentaar: voedselindustrie snakt naar meer consensus over duurzaamheid
De ambitie is om in 2023 carbon farming praktijken toe te passen op 10.000 ha landbouwgrond.

COMMENTAAR - Ik vrees dat we er nooit meer uit gaan komen: alle eindeloze discussies over een betere voedselketen. Iedereen zoekt naar het ultieme eten waarmee zowel mens als planeet een tijdje voort kan. Maar bij de lancering van elk lumineus idee staan er alweer tien experts klaar om het af te fakkelen.

Zelf ben ik erg gecharmeerd van alle ideeën en ontwikkelingen die ik lees en hoor rond regeneratieve landbouw, maar toen ik er laatst een artikel over schreef, was de eerste reactie op LinkedIn dat er teveel corporate belangen meespelen en dat biologisch echt bewezen beter is dan regeneratief. Geen consensus over verduurzaming, ook hier niet.

Ander voorbeeld is kweekvlees. Ons werd hoopvol voorgeschoteld dat kweekvlees ‘heel veel milieuwinst’ kan opleveren en dierenleed kan besparen. Uit onder zoek van de Universiteit van Californië blijkt echter dat de uitstoot van broeikasgassen per kilo kweekvlees maar liefst 10 tot 20 keer hoger ligt dan bij normaal rundvlees. ‘Quatsch! Is het onderzoek wel onafhankelijk?’ Dus wederom: daar kom je nooit uit.

Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur VMT (foto: Guido Benschop)
Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur VMT (foto: Guido Benschop)

Het zijn maar voorbeelden, maar je weet net zo goed als ik: de lijst is eindeloos. Waar een pril idee wordt geboren, staat er reeds een leger experts klaar om met mitsen en maren te smijten. Een goed idee zal overleven en er alleen maar beter van worden, maar ik ben bang dat ook veel oplossingen hierdoor kapot geredeneerd kunnen worden.

Het is belangrijk om te blijven kijken naar de feiten en kritisch te zijn over nieuwe ontwikkelingen. Maar het is misschien nog belangrijker om open te staan voor nieuwe ideeën en te blijven zoeken naar oplossingen. Onze nieuwe VMT printeditie staat er bol van.

VMT streeft er overigens niet naar om in alle discussies een vlammend standpunt in te nemen. Wat we wel willen doen, is op een inzichtelijke manier in kaart brengen wat er speelt en wat nodig is om zaken in gang te zetten. Daarom ben ik trots op vmt.nl/collecties. Daar doen we precies dat wat ik net beschreef: open staan voor ideeën en oplossingen. En als je vindt dat het beter kan, laat het ons dan weten. Wij gaan geen discussie of invalshoek uit de weg.

Willem Paul de Mooij, hoofdredacteur VMT.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Oxfam: Cacaoboeren profiteren niet van hoge cacaoprijzen, grote chocoladebedrijven en handelaren wel

Oxfam: Cacaoboeren profiteren niet van hoge cacaoprijzen, grote...

Oxfam deed onderzoek naar het huidige cacaohandelssysteem. Ze presenteren het rapport tijdens de Wereldcacaoconferentie in Brussel. Conclusie:...

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland...

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt een aantal duurzaamheidsdoelen af, waaronder de belofte om vanaf volgend jaar het verbruik van nieuw plastic te hebben gehalveerd. Nu...

Duurzaamheid in kaart brengen? Dit levert een LCA op

Duurzaamheid in kaart brengen? Dit levert een LCA op

Een levenscyclusanalyse (LCA) brengt de milieueffecten van de gehele levenscyclus van een product of proces in kaart, beginnende bij de grondstoffen,...

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

De Belgische zuivelverwerker Milcobel investeerde 19 miljoen euro in een membraan-installatie die het eiwit filtert uit de weistroom die vrijkomt bij...

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn CO2-uitstoot verminderen

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn...

Albert Heijn introduceert half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier...

Joep Rats, NZO: "Er is een verdedigende houding ontstaan, omdat de sector zich aangevallen voelt. Dat is logisch. Maar het is belangrijk om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van tegenover elkaar te staan."

NZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we...

De zuivelsector wordt vaak neergezet als 'heel vervuilend' en zou daarom sterk moeten worden teruggedrongen. Dat steekt Joep Rats, nu sinds enkele...

Beeld: Arla Foods Ingredients

Van reststroom tot innovatie: Arla verwerkt wei tot gefermenteerd...

Arla Foods Ingredients lanceert een nieuw product in Latijns Amerika. Het yoghurtdrankje is ontwikkeld op basis van wei-reststromen. Veel bedrijven...