Willem Paul de Mooij
Hoofdredacteur VMT
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Hoofdredacteur VMT
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.


Wat betekent duurzaamheid in een land waar voedselproductie grootschalig is, afstanden immens zijn en de politieke koers overnacht kan veranderen? VMT zocht naar antwoorden en reisde langs voedselproducenten in Maine en Massachusetts in de VS. De eerste repo in de serie 'Voedsel uit VS': Allagash Brewing Company die het maken van Belgische craftbieren maatschappelijk verantwoord invult.

De NVWA is gedoken in het gebruik van ontsmettingsmiddelen in de Nederlandse tomatenteelt en heeft reden tot zorg. NU.nl meldt dat de toezichthouder stelt dat meerdere telers een loopje nemen met de regels. De tomaten zelf zijn veilig.
Voor abonneesDe NVWA heeft de meldwijzer voor onveilige levensmiddelen aangepast. Voor kwaliteitsprofessionals kan dit vragen oproepen: wanneer moet ik melden, hoe snel en met welke informatie? NVWA-experts geven tekst en uitleg in deze video speciaal voor VMT-abonnees.

Wat is vandaag nog 'veilig voedsel' als je steeds scherper kunt meten? Is het tijd voor strengere normen, of dreigen we door te slaan in onze zorgen? Tijd voor een uitgebreide reflectie op deze vragen op het Food Safety Event op 20 november door niemand minder dan Bernadette Ossendorp, Chief Food Safety Officer bij de NVWA.

Volgens het Voedingscentrum is er geen reden om ongerust te zijn voor PFAS in snoepgroenten. De uitzending van Kassa zaterdagavond over pesticiden in groenten voor kinderen klinkt alarmerend, maar vraagt volgens het Voedingscentrum om meer context. Voedselveiligheidsexpert Wieke van der Vossen reageert.

Op het Food Safety Event op 20 november in Utrecht geven experts van de NVWA en Normec Foodcare antwoord op de meest prangende vragen over het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. Alvast je vraag insturen kan hieronder.

Het Nederlandse bedrijf OxBarrier, ontwikkelaar van composteerbare koffiecapsules, heeft een rechtszaak aangespannen tegen Nespresso bij de Duitse rechtbank in München. Volgens de aanklager maakt Nespresso met de zogeheten 'Original Home Compostable'-capsules gebruik van een technologie die onder een patent van OxBarrier valt. Nespresso aanvaardt de claim niet.

De wereldwijde bakkerijsector heeft nu beschikking over een eerste internationale standaard voor bakkersgist. De nieuwe ISO-norm 23983:2025 beschrijft de kwaliteitskenmerken van verse en droge gist.

In Nederland werkt nog bijna geen enkele bakker en voedselproducent ermee: sorghum. Toch zou dat weleens kunnen veranderen als water in de toekomst écht schaars wordt. Kan dit oude graan met potentie een van de alternatieven worden voor tarwe en rijst?

Bij een internationale operatie onder leiding van Europol zijn meer dan 11.500 ton voedsel en 1,4 miljoen liter drank uit de handel genomen. De fraude behelsde vervalste etiketten tot illegale slachthuizen en gesmokkelde drank.