Willem Paul de Mooij
Hoofdredacteur VMT
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Hoofdredacteur VMT
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
Het Voedingscentrum krijgt vanaf volgend jaar 3 miljoen euro minder door overheidsbezuinigingen. Daardoor sneuvelen de voedingsadviezen voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum gaat zich nadrukkelijker richten op ziektepreventie.
Met 43% minder natrium, verrijkt met kalium en magnesium én zonder in te leveren op smaak of bakaard, is het nieuwe bakkerszout klaar voor gebruik. Tijdens het IFFI Event 'Salt, Less is More' gaf Babs Bruil van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) een update over dit project. Wat is er precies veranderd, wat kunnen bakkers verwachten en waarom duurt het nog even voordat Bakkerszout 2.0 echt de norm wordt?
In de zoutmijn onder Veendam wordt al decennialang magnesiumzout gewonnen voor vooral industriële toepassingen. Maar sinds kort werkt Nedmag samen met productontwikkelaars van onder meer Mister Kitchen om dit natuurlijke mineraalzout een plek te geven in voeding. Is magnesiumzout hét antwoord in natriumreductie zonder verlies van smaak of functionaliteit?
Het bekende Informatieblad 85 van NVWA wordt vernieuwd en gaat later dit jaar verder onder een nieuwe naam: het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. In dit VMT-webinar op woensdag 2 juli van 10.00 uur tot 11.30 uur licht de toezichthouder de belangrijkste veranderingen toe. Meld je hier aan.
Kweekvleesproducent Meatable ziet zichzelf geenszins als concurrent van de vleesindustrie maar veel meer als toekomstig leverancier. "Al zijn Europese bedrijven nog terughoudend", zegt de in maart aangetreden commercieel directeur Maiko van der Meer van Meatable. Hij gaf een uitgebreide Q&A tijdens de IFFA-beurs in Frankfurt over de ontwikkelingen. VMT was erbij.
Personeelstekort is een bottleneck in de voedingsindustrie. Ook de vleessector lijdt hieronder. Werken in de productie is er zwaar, vergt veel van mensen en is gevaarlijk. Machinebouwers op zetten daarom in op robotisering in combinatie met geavanceerde AI-visionsystemen. "Karkassen kunnen nu tot op de millimeter nauwkeurig worden gezaagd."
Voedselfabrikanten die gerookte producten of producten met rooksmaak maken, kunnen binnen enkele jaren nieuwe strenge regels verwachten. Eerder verbood de EU het gebruik van acht rookaroma's in eindproducten. Die worden de komende jaren uitgefaseerd. Maar inmiddels worden ook ingrediënten met rooksmaak en écht gerookte producten door EFSA onderzocht.
VMT lanceert dit jaar na lange tijd een nieuwe -zesde editie- van het boek 'Microbiologie van Voedingsmiddelen'. Tijdens een speciale Praktijkdag Microbiologie op 10 oktober in Zeist wordt het boek officieel gelanceerd. Meer informatie over het boek en aanmelden voor de inhoudelijke bijeenkomst in dit artikel.
Wat als in een crisissituatie de stroom uitvalt, de inductieplaat niet werkt en supermarkten gesloten blijven? Die confronterende vragen stelde voedselfabrikant Coroos op LinkedIn na de grote stroomstoring in Spanje deze week. Volgens Coroos laten de urenlange rijen bij winkels na de stoomstoring het voordeel zien van conserven, omdat die niet bederven.
Europese wijnen bevatten sinds 2010 steeds meer trifluorazijnzuur (TFA). Het contaminant wordt in verband gebracht met PFAS-pesticiden: het is er een onafbreekbaar restproduct van. De gevonden gehalten TFA in wijn liggen veel hoger dan wat eerder in oppervlakte- en drinkwater werd gemeten.