Willem Paul de Mooij
Hoofdredacteur VMT
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Hoofdredacteur VMT
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
Ben jij actief in het microbiologisch onderzoek binnen de voedingsmiddelenindustrie? Dan mag je de Praktijkdag Microbiologie op 10 oktober niet missen!
VMT komt dit jaar na lange tijd met een nieuwe - zesde - editie van het boek 'Microbiologie van Voedingsmiddelen'. Tijdens een speciale Praktijkdag Microbiologie op 10 oktober in Zeist wordt het boek officieel gepresenteerd. Meer informatie over het boek en aanmelden voor de bijeenkomst in dit artikel.
De productievertraging bij Europese cacaofabrieken is in het tweede kwartaal verder toegenomen. De productievertraging is het gevolg van de historisch hoge cacaoprijzen. Die remmen de vraag naar chocola in Europa.
De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA meldt dat het gebruik van venkelzaadpreparaten, zoals kruidentheeën en supplementen, mogelijk een gezondheidsrisico vormt. In venkelzaad zit van nature estragol, een stof die genotoxisch en mogelijk kankerverwekkend wordt beschouwd. Een consultatie is geopend.
Waar moet je allemaal aan denken als je halal wilt produceren? Op het Food Safety Event doken twee experts in de wereld van halal en lichten ze de productie-eisen toe op het gebied van wetgeving en kwaliteit. Bekijk hier de videolezing terug.
Een monitoringsprogramma voor chemische contaminanten opzetten doe je als voedselproducent niet om een wit voetje te halen bij de toezichthouder. Hoewel wettelijk verplicht, is het een strategische keuze om grip te houden op kwaliteit, veiligheid en imago. Hoe je dit doet en waar je op let, leer je in dit artikel.
Het bekende Informatieblad 85 van NVWA wordt vernieuwd en gaat verder onder een nieuwe naam: het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. Het VMT-webinar hierover was op woensdag 2 juli en is vanaf maandag 7 juli terug te kijken in dit artikel.
Is de duurzaamste zalm wild gevangen? Die vraag stelde VMT vorig jaar centraal naar aanleiding van een bezoek aan de zalmindustrie van Alaska. Die is vaak geprezen om de streng gereguleerde aanpak en duurzaamheid. Maar de wereld en de VS zijn in een jaar tijd flink veranderd. Is zalm uit Alaska straks nog wel zo'n slimme keuze in Europa?
Nestlé nodigde in de proefkeuken in Amstelveen deze week journalisten uit om een voorproefje te geven van wat het voedingsmiddelenconcern na de zomer lanceert. Naast nieuwe composteerbare koffiepads en een range Maggi Airfryer-maaltijden is er ook flink gepuzzeld aan de vleesvervangers van Garden Gourmet. Marcel de Leeuw, Business Development Chef bij Nestlé Professional vertelt erover.
UPDATE - Na snoepfabrikant Haribo meldt ook Politie Oost-Nederland dat er geen cannabis is aangetroffen in onderzochte batches colaflesjes afkomstig van de snoepfabrikant. "We zijn blij met de bevestiging van de Nederlandse politie", zegt Haribo.