Willem Paul de Mooij
Hoofdredacteur VMT
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Hoofdredacteur VMT
Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.
Is de duurzaamste zalm wild gevangen? Die vraag stelde VMT vorig jaar centraal naar aanleiding van een bezoek aan de zalmindustrie van Alaska. Die is vaak geprezen om de streng gereguleerde aanpak en duurzaamheid. Maar de wereld en de VS zijn in een jaar tijd flink veranderd. Is zalm uit Alaska straks nog wel zo'n slimme keuze in Europa?
Nestlé nodigde in de proefkeuken in Amstelveen deze week journalisten uit om een voorproefje te geven van wat het voedingsmiddelenconcern na de zomer lanceert. Naast nieuwe composteerbare koffiepads en een range Maggi Airfryer-maaltijden is er ook flink gepuzzeld aan de vleesvervangers van Garden Gourmet. Marcel de Leeuw, Business Development Chef bij Nestlé Professional vertelt erover.
UPDATE - Na snoepfabrikant Haribo meldt ook Politie Oost-Nederland dat er geen cannabis is aangetroffen in onderzochte batches colaflesjes afkomstig van de snoepfabrikant. "We zijn blij met de bevestiging van de Nederlandse politie", zegt Haribo.
Bij voedselverlies in productieprocessen zijn met name snijverlies, kwaliteitsproblemen en menselijke fouten de belangrijkste oorzaken. Wereldwijd heeft slechts minder dan een kwart van de voedselproducenten voedselverspilling en -verlies hoog op de strategische agenda staan.
Professionals in microbiologisch onderzoek kunnen vanaf nu werken met de volledig herziene zesde druk van 'Microbiologie van Voedingsmiddelen: Methoden, Principes en Criteria'. De opvolger van de editie uit 2015 is aangepast aan de nieuwste normen, regelgeving en wetenschappelijke inzichten en biedt een compleet overzicht van microbiologische onderzoeksmethoden in de voedselketen.
Namaakvoedingsmiddelen en -dranken rukken op in Europa. Daarover luidt het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) nu de noodklok. Een nieuwe campagne met de naam 'Wat staat er op uw tafel?' moet consumenten nepvoedsel leren herkennen.
Een jong kind dat ziek is geworden na het eten van Haribo-snoepjes waar cannabis in bleek te zitten, heeft in coma in het ziekenhuis gelegen.
UPDATE - De Haribo-recall waarbij colasnoepjes met cannabis zijn gevonden, geldt voor de hele Benelux. Maar verder dan Nederland, Belgie en Luxemburg zal de recall niet gaan, zegt Haribo na vragen van VMT. "Het betreft een beperkte batch." De politie en het Openbaar Ministerie doen onderzoek. Haribo: "We willen dat de onderste steen boven komt."
Nieuwe producten ontwikkelen zonder je lijn stil te leggen of machines aan te passen? Machinebouwer GEA en Griffith Foods laten zien hoe dat kan. In een gezamenlijke zoektocht naar een hybride burger van deels kip en deels biet ontdekten ze hoe je sneller, goedkoper én flexibeler innoveert. 10 tips voor productontwikkelaars.
Het Voedingscentrum krijgt vanaf volgend jaar 3 miljoen euro minder door overheidsbezuinigingen. Daardoor sneuvelen de voedingsadviezen voor patiënten met bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum gaat zich nadrukkelijker richten op ziektepreventie.