Ook glastuinbouw luidt noodklok: minder groente en fruit door hoge kosten

Ook glastuinbouw luidt noodklok: minder groente en fruit door hoge kosten
Ook Nederlandse glastuinbouwers luiden de noodklok aangaande de steeds toenemende kosten

Bijna een derde van de glastuinbouwondernemers in Nederland kan zijn rekeningen niet meer betalen of komt op korte termijn in liquiditeitsproblemen door de hoge kosten. Mede hierdoor zullen er de komende tijd minder Nederlandse groenten, fruit, bloemen en planten op de markt beschikbaar zijn. Dat concluderen de ondernemersorganisaties Plantum en Glastuinbouw Nederland na een enquête onder hun leden. CBL stelt dat supermarkten niet met tekorten te maken krijgen.

Zij voorzien dat het productaanbod in de schappen zal verschralen, zo meldt ANP. Naar verwachting moet 8 procent van de ondervraagde ondernemers dit jaar nog faillissement aanvragen als gevolg van de hoge kosten. De brancheorganisaties waarschuwden eerder al voor de desastreuze gevolgen van de extreem hoge gas- en elektriciteitsprijzen, als de overheid geen maatregelen neemt. Ook verwacht 23 procent van de respondenten dat er arbeidsplaatsen op hun bedrijf verdwijnen, waardoor vaste en tijdelijke werknemers hun baan dreigen te verliezen.

Nederland belangrijke leverancier Europa

Plantum en Glastuinbouw Nederland waarschuwen ook voor "grote gevolgen" voor de positie van Nederland als belangrijke leverancier in de Europese markten van tuinbouwproducten en kastechnologieën. "En voor de ontwikkeling van noodzakelijke duurzame innovaties."

Bedrijven zitten in de overlevingsmodus”

Compensatie hoge kosten

De organisaties wijzen erop dat omliggende landen hun ondernemers inmiddels tegemoetkomen op gebied van de hoge kosten met "extra robuuste" compensatiemaatregelen. "Hierin kan Nederland gezien haar positie in Europa niet achterblijven. Bedrijven zitten in de overlevingsmodus en er zijn onvoldoende financiële mogelijkheden en stimuleringsmogelijkheden om te blijven investeren in de noodzakelijke transities", stellen de belangenclubs. "Als deze crisis te lang aanhoudt, verdampen de financiële middelen van bedrijven om de komende jaren de noodzakelijke energietransitie voort te zetten."

Geen lege schappen

Bezoekers van supermarkten zullen niet geconfronteerd worden met lege schappen bij de groente- en fruitafdeling als gevolg van de financiële problemen bij Nederlandse glastuinbedrijven. "Dat komt omdat Nederland veel meer produceert dan wij als land consumeren", zegt een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Tussen de 70 en 80 procent wordt geëxporteerd ”

Groot deel export

CBL, brancheorganisatie van supermarkten, wijst erop dat een heel groot deel van deze productie voor de export is bestemd. "Tussen de 70 en 80 procent gaat naar buiten. De kans dat er in onze supermarkten tekorten ontstaan is heel klein. Daar krijgen wij ook geen signalen van", aldus de woordvoerster.

Stijgende prijzen

De organisatie voorziet wel dat de prijzen van groenten en fruit verder omhoog gaan als gevolg van de stijgende kosten voor onder meer energie en grondstoffen. "Dat heeft in heel de keten effect op de prijzen en uiteindelijk dus ook aan het eind in de supermarkt."

'Koffiedik kijken'

Brancheorganisatie GroentenFruithuis stelt in een reactie dat als er schaarste is in het aanbod het "ongetwijfeld prijsopdrijvend zal gaan werken". Maar de organisatie verwacht, net als het CBL, dat het aanbod in de supers waarschijnlijk niet gaat afnemen.

"Wat wij zien is dat er in Nederland veel minder tomaten vanonder de belichting vandaan komen. Maar in Spanje is juist weer veel meer aangeplant, waarmee het gat dat in Nederland valt wel mee opgevuld zou kunnen worden", zegt een woordvoerster. "Maar de vraag is: komen die tomaten naar Nederland? Al met al is het momenteel koffiedik kijken", vervolgt ze.

FNLI luidt noodklok

Eerder al luidde de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) de noodklok als gevolg van de hoge kosten. De branchevereniging gaf aan zich zorgen te maken over het voortbestaan van voedingsproducenten. "Andere landen tuigen in snel tempo steunmaatregelen op waardoor soortgelijke producten uit het buitenland goedkoper worden", stelt de branchevereniging. Hiermee wil FNLI het belang van maatregelen aangeven.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Doorstart Ladessa onder Belgische vleugels van The Spreadmaker

Doorstart Ladessa onder Belgische vleugels van The Spreadmaker

Ladessa, Nederlands producent van filet américain en diverse spreads, gaat na een faillissement een doorstart maken. Deze nieuwe kans komt er dankzij...

Nederland wederom grootste bierexporteur binnen Europa

Nederland wederom grootste bierexporteur binnen Europa

Nederland was verledenjaar wederom de grootste bierexporteur van de Europese Unie. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de...

Pieter Pot over doorstart: 'We verwachten dit jaar géén verlies te draaien'

Pieter Pot over doorstart: 'We verwachten dit jaar géén verlies te...

De verpakkingsloze supermarkt Pieter Pot denkt dit jaar voor het eerst geen verlies te draaien, dat vertelt oprichter Jouri Schoemaker. Pieter Pot...

Belgische visserijsector: 'Inktvis verdringt tong en schol in het net'

Belgische visserijsector: 'Inktvis verdringt tong en schol in het net'

Belgische en Nederlandse zeevissers vingen tot dusver vooral tong en schol. In België is daar nu verandering in gekomen. Inmiddels domineert de...

NIZO investeert in productielocatie melkzuur

NIZO investeert in productielocatie melkzuur

NIZO neemt de productiefaciliteit voor melkzuur over van Vika Nutrition. Deze aankoop moet ook de relatie met afnemer dsm-firmenich versterken.

Belgische media: Chocoladeproducent Barry Callebaut wil meer dan 300 banen in België schrappen

Belgische media: Chocoladeproducent Barry Callebaut wil meer dan 300...

Verschillende Belgische media melden dat Barry Callebaut 2500 banen wereldwijd schrapt waarvan meer dan 300 bij de fabrieken in België.

Leveringsproblemen door staking Aviko: 'Dit is schadelijk en buitenproportioneel'

Leveringsproblemen door staking Aviko: 'Dit is schadelijk en...

Het personeel van aardappelverwerker Aviko in het Gelderse Steenderen ging woensdagavond in staking, vertelt FNV. Vorig weekend werd er al gestaakt...

Paaseitjes dit jaar duurder vanwege hoge suiker- en cacaoprijzen

Paaseitjes dit jaar duurder vanwege hoge suiker- en cacaoprijzen

(Update) Paaseitjes en andere chocoladeproducten die nu in de schappen liggen, zijn duurder geworden. Economen van ABN Amro, RaboResearch en ING...