Cacao gillend duur: Europese fabrieken verwerken weer minder bonen

Cacao gillend duur: Europese fabrieken verwerken weer minder bonen

De productievertraging bij Europese cacaofabrieken is in het tweede kwartaal verder toegenomen. De productievertraging is het gevolg van de historisch hoge cacaoprijzen. Die remmen de vraag naar chocola in Europa.

Dat melden persbureau Bloomberg en ANP. Bloomberg deed dat op basis van een rondvraag bij zeven verwerkers en handelaren van cacao, de grondstof die bepalend is voor de smaak van chocola. De hoeveelheid cacaobonen die tot boter en poeder wordt vermalen en in zoetwaren wordt gebruikt, is in Europa in het afgelopen kwartaal waarschijnlijk met bijna 5 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2024. De productie laat voor het vierde kwartaal op rij een afname zien, waarbij de vermaling van cacao op het laagste niveau ligt sinds de coronapandemie.

De productievertraging is het gevolg van de historisch hoge cacaoprijzen. Die remmen de vraag naar chocola in Europa, de regio met de grootste chocoladeconsumptie ter wereld. De cacaoprijzen zijn de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld en bereikten in december vorig jaar een record door slechte oogsten in West-Afrika, de belangrijkste leverancier van cacao.

Enorme druk

De cacaosector heeft het op meerdere fronten lastig en staat "onder enorme druk", waarschuwde begin juli ook Massimiliano Di Domenico, vicepresident bedrijfs- en overheidszaken van Mondelēz van dit jaar. Dat komt door stijgende prijzen, dalende productie en tekortkomingen in de digitale infrastructuur in de landen van herkomst, die volgens hem de naleving van de wet kan beïnvloeden en de toeleveringsketens kan verstoren.

Het grote Amerikaanse levensmiddelenconcern Mondelēz, bekend van merken als Milka, Toblerone, Oreo, Côte d'Or en Cadbury, deed begin deze maand daarom een oproep om de invoering van de Europese ontbossingswet opnieuw met een jaar uit te stellen. Mondelēz steunt volgens Di Domenico de EU-ontbossingswet, maar dringt er bij beleidsmakers op aan rekening te houden met de "realiteit".

Eerder uitstel

De EU-landen stemden vorig jaar november al in met een jaar uitstel voor de invoering van de ontbossingswet. Bedrijven en handelaren die soja, rundvlees, cacao, koffie en aanverwante producten importeren, moeten aantonen dat hun toeleveringsketens niet bijdragen aan de vernietiging van bossen wereldwijd, anders riskeren ze forse boetes. De wet zou 1 januari 2025 ingaan, maar bedrijven en landen, ook buiten de EU, waren nog niet klaar om aan de wet te kunnen voldoen. De Europese Commissie en EU-landen besloten daarom de wet met een jaar uit te stellen tot begin 2026.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Yespers verwerkt hele appel in nieuwe fabriek, maar duurzaam concept vereist ander soort klant
  2. 8 belangrijke resultaten uit het NVWA-toezicht in 2024
  3. Voor abonneesThuishygiëne belangrijk bij voorkomen van campylobacter-infecties
  4. EFSA uit zorgen over gebruik venkelproducten, met name bij baby's en jonge kinderen
  5. Voor abonneesTegen deze 7 bottlenecks lopen R&D'ers aan in de 'wetgevingsjungle'
  6. Voor abonnees'Er zit licht tussen de normen en de interpretatie, dat is een vervelende discussie'
  7. Voor abonneesHalal-certificering: dit zijn de do's en don'ts (video)
  8. Huismerktest: Zo scoren supermarkten in vegan
  9. Voor abonneesDerde uitbraak van hepatitis A in 2 jaar
  10. Productontwikkeling bij Bieze Food Group: van suikerreductie tot 'plantificering'
  1. Voor abonneesVerfpigment in schoollunch: ruim 200 Chinese kleuters ziek door loodvergiftiging
  2. NVWA waarschuwt opnieuw voor gevaarlijke afslankmiddelen
  3. Voor abonneesDit moet een productontwikkelaar weten over trademarketing: 'Snap de dynamiek van een categorie'
  4. Slim opschalen: zo voorkom je als startup dure misstappen
  5. 5 tips van R&D'ers om goed om te gaan met wetgeving: 'Zoek hulp als je het niet zeker weet'
  6. Young QA: Hoe houd je de kwaliteitsafdeling toekomstbestendig?
  7. Inproba vergroot capaciteit Aziatische sauzen: 'We willen dé private label-producent zijn voor sambal, soja- en chilisaus in Europa'
  8. Zo 'brouwt' startup eiwit uit bacteriën: 'Door eigen productie leren we van fouten'
  9. Voor abonneesZo zet je als voedselproducent een monitoringsprogramma op voor chemische contaminanten in 13 stappen
  10. Oud-bakker brengt handboek met feitelijke informatie over E-nummers uit