Barry Callebaut wil met AI nieuwe standaard in innovatie ontwikkelen
Barry Callebaut gaat samenwerken met AI-bedrijf NotCo om kunstmatige intelligentie toe te passen bij de ontwikkeling van chocolade-recepten.

Barry Callebaut gaat samenwerken met AI-bedrijf NotCo om kunstmatige intelligentie toe te passen bij de ontwikkeling van chocolade-recepten.
Voor abonneesDe gele erwt vormt de basis voor een nieuwe keten van veld tot bord. Nuverta, onderdeel van Arvesta, verwerkt lokaal geteelde erwten van samenwerkende boeren via een droog proces zonder water of chemicaliën.

Klimaatverandering krijgt ook in Nederland steeds grotere gevolgen voor gezondheid, welzijn en voedselproductie, maar de politiek is vooral bezig met "binnenbrandjes", zegt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans.
Voor abonneesDe boodschap van het nieuwe EAT-Lancet-rapport is duidelijk: Het is van dringende noodzaak dat we alles op alles stellen om het wereldwijde voedselsysteem te transformeren. Zelfs als de energie-transitie lukt -weg van fossiele brandstoffen- zorgt het voedselsysteem alsnog voor de opwarming van de aarde (de 1.5 °C-grens). In dit artikel staan de belangrijkste boodschappen op een rij.

Droogte, mislukte oogsten en ziektes in cacaoplantages drijven de prijs van chocolade naar recordhoogte. Consumenten zien de repen in het schap steeds duurder en kleiner worden. Maar er is licht aan het einde van de tunnel: een prijsdaling wordt verwacht.

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

Landen zijn verplicht om het klimaat te beschermen en schade te voorkomen. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag woensdag bepaald in een belangrijke klimaatzaak. De vijftien rechters waren unaniem. Het advies is niet juridisch bindend, maar weegt volgens deskundigen zwaar mee bij andere klimaatzaken in rechtbanken wereldwijd.

De productievertraging bij Europese cacaofabrieken is in het tweede kwartaal verder toegenomen. De productievertraging is het gevolg van de historisch hoge cacaoprijzen. Die remmen de vraag naar chocola in Europa.

Nadat een verwoestende brand de bakkerij in Londerzeel 2015 in de as legde, besloot Lantmännen Unibake al snel tot de wederopbouw van een bakkerij met een grotere capaciteit. De greenfield gaf gelijk een kickstart aan duurzame productie. In vijf jaar tijd werd de CO2-uitstoot gehalveerd. Behalve technologie speelden en spelen ook de medewerkers een belangrijke rol.

Voedselproducenten voelen de gevolgen van klimaatverandering steeds duidelijker in hun ketens. Het natte jaar van 2024 was hiervan een recent voorbeeld, met mislukte oogsten tot gevolg. Groentefabrikant HAK en bakkerijproducent Bolletje vertellen hoe klimaatadaptatie er bij hen in de praktijk uitziet.