Prijs hazelnootproducten kan flink omhoog gaan door vorstschade

Prijs hazelnootproducten kan flink omhoog gaan door vorstschade
Foto: Shutterstock

Producten met hazelnoten worden komende tijd mogelijk flink duurder. De groothandelsprijzen voor hazelnoten zijn dit oogstseizoen fors gestegen door vorstschade in Turkije, 's werelds grootste producent. Volgens het in Amsterdam gevestigde grondstoffenplatform Vesper kost een ton Turkse hazelnoten nu ongeveer 9400 euro. Dat is ruim een derde meer dan begin dit jaar.

Turkije is doorgaans goed voor ongeveer 60 procent van de mondiale hazelnootproductie. Maar in april beschadigde een koudegolf de Turkse oogst, waardoor de prijzen al voor de oogst begon omhoog werden gedreven. De Turkse landbouwminister Ibrahim Yumakli noemde het voor de landbouw een van de ergste vorstperiodes in de Turkse geschiedenis. Experts wezen klimaatverandering aan als onderliggende oorzaak, die volgens hen extreme weersomstandigheden frequenter maakt. Dat meldt ANP.

Reactie Ritter Sport

De prijzen voor chocolade-hazelnootproducten stijgen al enige tijd. De cacaoprijzen gaan namelijk ook al een tijd hard omhoog. Maker van chocoladerepen Ritter Sport heeft volgens het Duitse persbureau dpa gezegd dat de vorst in Turkije en de stijgende hazelnootprijzen eveneens een merkbare impact hebben. "We zien een enorme dubbele belasting aan de grondstoffenkant", zei een woordvoerder, eraan toevoegend dat deze druk in de toekomst naar verwachting niet afneemt.

De prijsstijgingen zullen waarschijnlijk de grootste hazelnoteninkoper ter wereld het hardst treffen. Dat is Nutella-maker Ferrero, die naar schatting ongeveer een derde van alle hazelnoten wereldwijd inkoopt. Het Italiaanse bedrijf wilde volgens dpa geen commentaar geven over de prijzen. De onderneming zei wel hazelnoten niet alleen uit Turkije te halen, maar ook uit Italië, Chili en de Verenigde Staten.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Minimaal bewerkt of ultrabewerkt eten volgens dieetrichtlijn, beide gezond? 5 inzichten uit recent onderzoek
  2. NVWA: 'Webshops vol met niet bewezen collageenclaims'
  3. Voedselprijzen op hoogste niveau in twee jaar, vooral vlees en plantaardige olie duur
  4. Voor abonneesHoe maak je hybride producten die wel werken? Zo pakken deze 3 bedrijven het aan
  5. Zo werken deze 6 startups aan innovatie en duurzaamheid
  6. Avocadopulp van Nederlands bedrijf mogelijke oorzaak botulisme op Italiaans foodfestival
  7. Voor abonneesTegen deze 5 bottlenecks lopen kwaliteitsmanagers aan in wetgeving
  8. Frans zout krijgt beschermde status
  9. GesponsordSlimmer meten met klassieke methodes
  10. Voor abonneesClean label ingrediënten: zo zit het met de geldende wet- en regelgeving
  1. Voor abonneesTips: Zo wapen je jouw product tegen merk- en reputatieschade door imitatie-edibles
  2. Beyond Meat verandert naam naar Beyond: switch naar 'functioneel plantaardig'
  3. Flexibele verpakkingen lichter en beter recyclebaar? Startup ontwikkelt nieuwe coatingtechniek
  4. Voor abonneesFAO: precisiefermentatie een veilige en duurzame toekomst voor de voedselproductie?
  5. Van UPF tot Handboek Microbiologie: verdiep je kennis met deze 4 webinars
  6. Minder bezoeken maar vollere mandjes: zo shopt consument in supermarkt
  7. Voor abonneesMicrobioloog onthult wat zij nooit eet om E. coli en salmonella te vermijden
  8. Jumbo scherpt communicatie recalls A-merken aan
  9. Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: Schadelijke stoffen afslankcapsules
  10. Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen juli: Incorrecte bereidingswijze etiket lupines