Voedselprijzen op hoogste niveau in twee jaar, vooral vlees en plantaardige olie duur

Voedselprijzen op hoogste niveau in twee jaar, vooral vlees en plantaardige olie duur

De wereldwijde voedselprijzen zijn in juli gestegen naar het hoogste niveau in ruim twee jaar. De stijging wordt aangejaagd door hogere prijzen voor vlees en plantaardige oliën, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

De FAO-voedselprijsindex is een wereldwijde graadmeter voor de voedselprijzen. Deze steeg met 1,6 procent ten opzichte van juni tot het hoogste niveau sinds februari 2023. De index zit nog wel ver onder het niveau van de piek in maart 2022, na de Russische inval in Oekraïne.

Plantaardige olie en vlees

Plantaardige oliën waren in juli ruim 7 procent duurder dan in juni. Ze bereikten het hoogste niveau in drie jaar. De prijs van palmolie steeg door een sterke wereldwijde vraag. Zonnebloemolie werd duurder door krappere exportvoorraden in de regio van de Zwarte Zee. Vlees werd duurder door een sterke vraag uit China en de Verenigde Staten.

Zuivel, suiker en granen daalden juist in prijs.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesHoe maak je hybride producten die wel werken? Zo pakken deze 3 bedrijven het aan
  2. Zo werken deze 6 startups aan innovatie en duurzaamheid
  3. Avocadopulp van Nederlands bedrijf mogelijke oorzaak botulisme op Italiaans foodfestival
  4. Voor abonneesTegen deze 5 bottlenecks lopen kwaliteitsmanagers aan in wetgeving
  5. Frans zout krijgt beschermde status
  6. GesponsordSlimmer meten met klassieke methodes
  7. Voor abonneesClean label ingrediënten: zo zit het met de geldende wet- en regelgeving
  8. Voor abonneesTips: Zo wapen je jouw product tegen merk- en reputatieschade door imitatie-edibles
  9. Beyond Meat verandert naam naar Beyond: switch naar 'functioneel plantaardig'
  10. Flexibele verpakkingen lichter en beter recyclebaar? Startup ontwikkelt nieuwe coatingtechniek
  1. Voor abonneesFAO: precisiefermentatie een veilige en duurzame toekomst voor de voedselproductie?
  2. Van UPF tot Handboek Microbiologie: verdiep je kennis met deze 4 webinars
  3. Minder bezoeken maar vollere mandjes: zo shopt consument in supermarkt
  4. Voor abonneesMicrobioloog onthult wat zij nooit eet om E. coli en salmonella te vermijden
  5. Jumbo scherpt communicatie recalls A-merken aan
  6. Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: Schadelijke stoffen afslankcapsules
  7. Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen juli: Incorrecte bereidingswijze etiket lupines
  8. Oekraïense vluchtelingen op schip ziek van eten: 'Slechte voedselkwaliteit'
  9. Voor abonneesOp de klaagbank: 5 voorbeelden en 2 tips over 'krimpflatie'
  10. Producenten over etikettering buiten Nederland: 'Bijna elk land vereist een apart etiket'