In 2025 zond VMT vier verschillende webinars uit over uiteenlopende onderwerpen binnen R&D, wetgeving, duurzaamheid en voedselveiligheid. Hieronder de vier webinars van dit jaar op een rij.

Authenticiteit (biologische) producten
Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Kijk hierover het VMT-webinar terug.
Eerste lezing | Wetenschappelijke inzichten: methoden om biologisch en conventioneel te onderscheiden - Spreker: Annemieke Pustjens-d’Hamecourt PhD, Teamleader Authenticity, Additives & Nutrients, Wageningen Food Safety Research
Tweede lezing | De rol van normering en standaarden bij voedselauthenticiteit - Spreker: Marcel de Vreeze, Standardization Consultant, Agro, Food & Milieu, NEN

Ultrabewerkte voeding
Ultrabewerkt, bewerkt, onbewerkt: de mate van bewerking van voedingsmiddelen staat de laatste jaren in de spotlight. Bekijk hier het VMT-webinar van 26 maart 2025 terug.
Wetenschap
In dit webinar deelt sensory & consumer Scientist Dieuwerke Bolhuis van Wageningen Food and Biobased Research onder andere resultaten uit het Restructure project waarin wetenschappers onderzoeken hoe ultrabewerkte voeding invloed heeft op de gezondheid. Ze deelt ook de resultaten van onderzoek naar de kennis van Nederlandse consumenten over ultrabewerkte voeding.
Vleesvervangers
Vleesvervangers krijgen vaak de kritiek dat ze ongezond zijn omdat ze bewerkt zijn. Martine van Haperen expert voeding en gezondheidbij ProVeg Nederland deelt onderzoeksresultaten waaruit blijkt dat bewerkte vleesvervangers gemiddeld gezonder zijn dan bewerkte vleesproducten. Ook vergelijkt ze bewerkte en minder bewerkte vleesvervangers als het gaat om gezondheid. Ze laat ook voorbeelden zien van producten wereldwijd waarmee producenten inspelen op de vraag naar minder bewerkt.

EUDR wetgeving
De ontbossingswetgeving (EUDR) geldt voor de voedingsindustrie voor producten gemaakt met en van soja, palmolie, koffie, cacao en rundvlees. Deze wetgeving werd in 2024 met een jaar uitgesteld. Vanaf eind 2025 moeten bedrijven in fasen aan deze wetgeving voldoen.
Laatste ontwikkelingen EUDR
Leontien Hasselman-Plugge, CEO van ImpactBuying lichtte de laatste ontwikkelingen van de EUDR toe. Met haar bedrijf heeft ze met verschillende schakels in de cacaoketen een dry run uitgevoerd van de wetgeving. Bij deze test haakten Jumbo, Mars, Cargill en de NVWA aan. Tijdens de presentatie ging Leontien onder andere ingaan op de geleerde lessen van deze test.
EUDR in de praktijk
Vleesverwerker Hilton Foods is druk bezig met de praktische invulling van de wetgeving. Peter Meewisse, duurzaamheids- en kwaliteitsmanager bij Hilton Foods vertelde hoe het bedrijf invulling geeft aan de EUDR, hoe ze de informatiestromen van leverancier tot klant inrichten. Ook ging hij in op de achtergrondstudie die het bedrijf uitvoert om de risico's in de keten in te schatten. Dit is nodig omdat de EUDR meer omvat dan alleen ontbossing tegengaan.

NVWA Handboek Microbiologie
Het bekende Informatieblad 85 van NVWA wordt vernieuwd en gaat verder onder een nieuwe naam: het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. Het VMT-webinar hierover was op woensdag 2 juli.
NVWA heeft het nieuwe handboek gepubliceerd. Wat wordt er precies gewijzigd in het Infoblad 85 nu het omgedoopt wordt tot het NVWA Handboek Microbiologie? Welke verwachtingen gelden er nu voor producenten van levensmiddelen? En hoe moet je als bedrijf omgaan met bijvoorbeeld Listeria-studies, challenge-testen en omgevingsonderzoek? De NVWA neemt je mee door de nieuwe structuur van het handboek, de relevante Europese regelgeving (Verordening (EG) Nr. 2073/2005) en actuele technische richtlijnen. Van verantwoordelijkheid en houdbaarheid tot trendanalyses en alternatieve analysemethoden: alles komt aan bod. Ook vragen komen aan bod. Dit webinar is overigens een opmaat naar een leerzame breakoutsessie over het nieuwe Handboek Microbiologie op het VMT Food Safety Event op 20 november 2025.
Sprekers
- Charlotte Verbart,Senior adviseur microbiologische veiligheid van levensmiddelen bij NVWA
- Paul in 't Veld,Senior Scientist bij NVWA
- Coen van der Weijden, Senior Inspecteur bij NVWA