Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen helpen je verder

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen helpen je verder

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.

(Bijna) alle voedingsmiddelen moeten verplicht een etiket bevatten. Maar welke informatie moet er nu eigenlijk op dit etiket? Wat moet en wat mág je vermelden? Hoe gaan kwaliteitsmanagers om met etikettering en wat zijn hierbij komende uitdagingen? In de nieuwe collectie etikettering van VMT vind je de belangrijkste informatie overzichtelijk op een rij. Lees in de collectie meer over volgende onderwerpen:

NVWA Handboek Etikettering

In dit Handboek beschrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit haar interpretatie van de etiketteringswetgeving. Het handboek is sinds de publicatie al eens aangepast, en een nieuwe aanpassing is aangekondigd. In dit onderdeel vind je alle informatie over het Handboek en de verplichte vermeldingen op een etiket.

Belangrijkste wet- en regelgeving

Meerdere wetten zijn relevant bij etikettering. Wat mag wel en wat mag niet? In dit onderdeel vind je verschillende artikelen over belangrijke wet- en regelgeving.

Logo’s, claims en allergenen

Ook logo’s, claims en allergenen hebben gevolgen voor het etiket van voedingsmiddelen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de Nutri-Score? En hoe zit het met misleidende duurzaamheidsclaims? En hoe ga je om met kruisbesmetting en PAL-labeling? Onder dit kopje wat belangrijke artikelen over deze onderwerpen.

Meningen en visies vanuit de industrie

Kwaliteitsmanagers hebben binnen voedingsmiddelenbedrijven het meest te maken met etikettering van producten. Welke bottlenecks komen kwaliteitsmanagers hierbij tegen? Wat zijn de verschillen tussen eigen merkproducten en private label producten? En hoe ga je om met etiketwijzigingen in tijden van crises?

Tips rondom etikettering

In dit onderdeel artikelen over specifieke onderdelen van etikettering. Zo vind je hier tips voor het vertalen van een etiket, de eisen voor halal- en koosjer-claims en tips voor een duidelijker etiket.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Analyse Nutri-Score: aanbevolen en afgeraden in verschillende EU-lidstaten
  2. 'Ziekenhuisbacterie' infiltreert voedselketen: EFSA waarschuwt voor antibioticaresistentie
  3. Plantaardige steak zonder bindmiddelen? Planted combineert fermentatie en extrusie voor clean label vleesvervanger
  4. Voor abonneesTofu in de kantine? Risicobeoordeling isoflavonen zetten grootschalige consumptie van sojaproducten onder druk
  5. Europarlement stemt in met uitstel duurzaamheidsrapportages
  6. Voor abonneesNederlander houdt vast aan stukje vlees, maar aanbod plantaardig groeit: 6 inzichten uit Eiwitmonitor 2024
  7. Eerste proeverijen en opschaling: Those Vegan Cowboys zet volgende stappen in niet-dierlijke caseïne
  8. Voor abonneesZo werkt Euro-Caps aan duurzaamheidswetgeving: 'Het is een grote berg, wij beginnen gewoon met scheppen'
  9. Nieuwe ingrediënten 2025: UpGrain introduceert upcycled gerstingrediënt voor voedingsindustrie
  10. Nederlandse brouwers bezorgd over importheffing: VS belangrijkste exportmarkt
  1. Bedrijfsovernames in voeding 2025: Unilever verkoopt Conimex
  2. Young QA: 'Hoe blijf je kritisch en voorkom je bedrijfsblindheid?'
  3. Voor abonneesWebinar ultrabewerkte voeding: 5 inzichten voor productontwikkelaars
  4. Verborgen routes van het lobby-labyrint: zo beïnvloedt het onze wetgeving
  5. 'Versoepeling CSDDD geeft schijnzekerheid. Houd grip op mensenrechten in hele keten'
  6. Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor maart: Salmonella in dried bitter leaves
  7. Voor abonneesZo trekken bacteriofagen ten strijde tegen pathogenen zoals Listeria monocytogenes en Salmonella
  8. Arla Foods plakt duurzaamheidskeurmerk op eerste Melkunie-producten
  9. Voor abonnees3 doden door listeria-uitbraak gelinkt aan desserts