Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen helpen je verder

Verdwaald in het web van etiketteringswetgeving? Deze artikelen helpen je verder

Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal ‘must reads’ voor iedereen die met etikettering bezig is.

(Bijna) alle voedingsmiddelen moeten verplicht een etiket bevatten. Maar welke informatie moet er nu eigenlijk op dit etiket? Wat moet en wat mág je vermelden? Hoe gaan kwaliteitsmanagers om met etikettering en wat zijn hierbij komende uitdagingen? In de nieuwe collectie etikettering van VMT vind je de belangrijkste informatie overzichtelijk op een rij. Lees in de collectie meer over volgende onderwerpen:

NVWA Handboek Etikettering

In dit Handboek beschrijft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit haar interpretatie van de etiketteringswetgeving. Het handboek is sinds de publicatie al eens aangepast, en een nieuwe aanpassing is aangekondigd. In dit onderdeel vind je alle informatie over het Handboek en de verplichte vermeldingen op een etiket.

Belangrijkste wet- en regelgeving

Meerdere wetten zijn relevant bij etikettering. Wat mag wel en wat mag niet? In dit onderdeel vind je verschillende artikelen over belangrijke wet- en regelgeving.

Logo’s, claims en allergenen

Ook logo’s, claims en allergenen hebben gevolgen voor het etiket van voedingsmiddelen. Hoe zit het bijvoorbeeld met de Nutri-Score? En hoe zit het met misleidende duurzaamheidsclaims? En hoe ga je om met kruisbesmetting en PAL-labeling? Onder dit kopje wat belangrijke artikelen over deze onderwerpen.

Meningen en visies vanuit de industrie

Kwaliteitsmanagers hebben binnen voedingsmiddelenbedrijven het meest te maken met etikettering van producten. Welke bottlenecks komen kwaliteitsmanagers hierbij tegen? Wat zijn de verschillen tussen eigen merkproducten en private label producten? En hoe ga je om met etiketwijzigingen in tijden van crises?

Tips rondom etikettering

In dit onderdeel artikelen over specifieke onderdelen van etikettering. Zo vind je hier tips voor het vertalen van een etiket, de eisen voor halal- en koosjer-claims en tips voor een duidelijker etiket.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen studeerde aan de Hotel Management School Maastricht. Tijdens de Hotel Management School volgde ze de minor Foodservice en werd haar duidelijk dat ze meer wilde leren over het voedingssysteem. Na de Hotel Management School deed ze een Master Gastronomie in Italië aan de University of Gastronomic Sciences. Hier leerde ze alles over de gehele voedselketen van boer tot bord. Daarna startte Carmen als Product Manager/Product Ontwikkelaar bij Sanday’s Bakeries. In 2019 maakte Carmen de overstap naar VMT, waar ze schrijft over onder andere de thema’s Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

  1. Verdeelde reacties op invoering Nutri-Score: ‘Met name de vreemde scores zijn moeilijk uit te leggen’
  2. Deze artikelen helpen je bij toepassing van de NAPV criteria
  3. QA’ers over etikettering private label producten: ‘Je doet eigenlijk al het werk dubbel’
  4. Misleiding in voeding: zo ga je om met het niemandsland tussen ‘wettelijke misleiding’ en ‘gevoelsmisleiding’
  5. Tip van jouw advocaat: Kalverliefde, goed bezig en dan toch nog misleidend?
  6. Europese Commissie publiceert voorstel tot herziening ontbijtrichtlijnen
  7. Belangrijkste punten nieuw advies Nutri-Score comité: ‘Drinkbare (plantaardige) melkproducten vallen onder dranken’
  8. De kogel is door de kerk: Nutri-Score vanaf 2024 vrijwillig voedselkeuzelogo Nederland
  9. Dit zijn de aandachtspunten bij export van levensmiddelen naar landen buiten de EU
  10. Duurzaamheid is geen keuze meer: zo bereid je je goed voor op de nieuwe CSRD wetgeving
  1. VMT 3 (2023): Etikettering, logo's en claims
  2. Etiketteringsregeling voor duurzaam voedsel in de maak: dit is de stand van zaken
  3. Duurzaamheidsclaims op de Europese agenda: verwachte wetgeving tegen greenwashing en misleiding
  4. De VIC Verordening is toe aan vernieuwing: dit zijn de voorgestelde wijzigingen in Verordening 1169
  5. Verboden novel food op de markt: dit is waarom de RCC nú een 'alert' geeft
  6. Struggle met etikettering? Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten
  7. NVWA: 'Zoekfunctie 'Spieren & Gewrichten' op website is een gezondheidsclaim'
  8. Producenten over wat er komt kijken bij etikettering: ‘Aanpassing is een omslachtig en tijdrovend proces‘
  9. Wat is de definitie van ‘plantaardig’? Nieuwe norm moet duidelijkheid geven
  10. Zembla: wetenschappers voerden ‘misleidende’ lobby voor gentech-voedsel