VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten bepalen

VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten bepalen
Consumenten kochten in 2022 meer biologische producten

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren, en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Op 19 februari 2025 organiseert VMT een voor abonnees gratis webinar over de authenticiteit van (biologische) producten.

In dit webinar delen Wageningen Food Safety Research en NEN inzichten over innovatieve analysemethoden en authenticiteitsnormering. Hoe zijn biologische en conventionele producten van elkaar te onderscheiden en hoe kan de industrie voedselfraude tegengaan?

Voor VMT-abonnees is het webinar gratis bij te wonen en aanmelden kan hier.

VMT webinar 19 februari 2025: De authenticiteit van (biologische) producten bepalen​​​​​​​

10:00 – 10:05 | Opening en introductie
Presentatie:Willem Paul de Mooij, Hoofdredacteur VMT

10:05 – 10:30 | Wetenschappelijke inzichten: methoden om biologisch en conventioneel te onderscheiden
Spreker:Annemieke Pustjens-d’Hamecourt PhD, Teamleader Authenticity, Additives & Nutrients, Wageningen Food Safety Research
In deze presentatie gaat Annemieke Pustjens-d’Hamecourt in op innovatieve methoden om biologische en conventionele producten van elkaar te onderscheiden. Ze legt uit hoe technieken zoals carotenoïdeprofielen voor eieren en vetzuurprofielen voor melk succesvol zijn gevalideerd en inmiddels onder accreditatie worden toegepast. Daarnaast bespreekt ze een nieuwe methode om biologische kippenvleesmonsters te identificeren, die in 2024 is getest met praktijkmonsters. Tot slot worden de potentiële toepassingen van deze methoden in samenwerkingsconstructies (PPS) besproken, met het oog op bredere implementatie binnen de voedingsindustrie.

10:30 – 10:45 | De rol van normering en standaarden bij voedselauthenticiteit
Spreker: Marcel de Vreeze, Standardization Consultant, Agro, Food & Milieu, NEN
Marcel de Vreeze biedt inzicht in de ontwikkeling van Europese (CEN) normen op het gebied van voedselauthenticiteit. Hij bespreekt detectiemethoden die worden ontwikkeld voor verschillende producten, evenals het proces van het normaliseren van termen en definities. Hoewel deze normen momenteel niet specifiek gericht zijn op biologische producten, behandelen ze het bredere thema van voedselfraude en de echtheid van voedingsmiddelen. Hoe dragen normen bij aan het waarborgen van transparantie en authenticiteit in de voedingsindustrie?

Voor VMT-abonnees is het webinar gratis bij te wonen en aanmelden kan hier.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: te hoog gehalte...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen ei in gratin en mogelijk stukjes olijfpitten in olijfpasta.

Beeld: Shutterstock
Misleiding

Misleiding voorkomen? Dit is de rol van de 'gemiddelde consument' in...

Voedselproducenten moeten rekening houden met de manier waarop de gemiddelde consument naar producten kijkt. Is de vormgeving van de nieuwe productlijn niet misleidend? Begrijpt de consument de voedingsclaim? En hoe kijkt de consument naar de etiketten op producten? Maar wie is de 'gemiddelde consument' precies? In dit artikel meer hierover.

Webinar

19-2 | VMT webinar: de authenticiteit van (biologische) producten...

Hoe garandeer je dat een product daadwerkelijk biologisch is? Welke ontwikkelingen zijn er in methoden en technieken om authenticiteit te verifiëren, en hoe kunnen producenten en retailers dit borgen in de praktijk? Op 19 februari 2025 organiseert VMT een voor abonnees gratis webinar over de authenticiteit van (biologische) producten.

Foto: shutterstock
Novel foods

EFSA ziet eiwitrijk kroos 'waterlinzen' als veilig voor consumptie

EFSA ziet eendenkroos, beter bekend als waterlinzen, als veilig voor consumptie binnen de Europese Unie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) dienden een succesvolle novel food-aanvraag in bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen januari: E. coli in Franse kazen

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari: E. coli in Franse kazen, additieven in geassorteerde jellyrietjes en mogelijk E. coli in kaas.

Beeld: VMT
Recalls en incidenten

Recalls België 2024 in beeld: wederom ruim 300 meldingen

In 2024 maakten het Belgische FAVV en VMT in totaal melding van 317 recalls en waarschuwingen. Welke producten haalden producenten uit de markt? En waarom werden deze producten teruggeroepen? VMT zet de recalls en waarschuwingen voor levensmiddelen uit 2024 in België overzichtelijk op een rij.

Foto: Shutterstock
Coca-Cola

Coca-Cola: 'Chloraat in frisdrank kwam door fout in waterbehandeling'

The Coca-Cola Company riep deze week 4 miljoen blikjes en glazen flesjes frisdrank terug omdat in de producten een te hoog gehalte chloraat werd gevonden. De fout lag niet bij een van de ingrediënten, vertelt Coca-Cola aan VMT. De waterbehandeling in het productieproces was het probleem.

vezels

Microbiële biomassa als vezelbron? Consortium onderzoekt potentie

Microbiële biomassa uit bronnen zoals bacteriën, gisten, schimmels en algen zijn nu vooral populair omdat ze een duurzame bron van eiwit zijn. Het Edible Microbes Consortium wil ook de gezondheidsvoordelen van de vezels onderzoeken.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesHoe beïnvloeden vezels de gemoedstoestand van de mens? Dit zijn 5 inzichten uit recent onderzoek
  2. Voor abonneesKlimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op voedselveiligheid varkensvlees
  3. Voor abonneesCrisismanagement bij besmette Poolse blauwe bessen: hoe nu verder?
  4. GesponsordHet perfecte recept voor risicobeperking in een complexe toeleveringsketen
  5. Royal Swinkels wil ambachtelijke brouwerij sluiten vanwege dalende vraag
  6. Stikstofbeleid raakt voedselproducenten, kansen voor biologisch: 'Prijzen gaan omhoog'
  7. Textuur als sleutel tot langzamere calorie-inname? Zo kunnen productontwikkelaars hier hun voordeel mee doen
  8. Recalls Nederland 2024 in beeld: dit zijn de oorzaken gemeld door de NVWA
  9. Nieuwe ingrediënten 2025: plantaardige eiwitmix voor bakkerijproducten
  1. Voor abonneesOp de klaagbank: 2 tips voor gebruik claim 'zero sugar added' en 'zonder calorieën'
  2. PesticidenEetwijzer maakt consumenten bewust van pesticiden op voedingsmiddelen
  3. Mosa Meat dient novel food aanvraag in voor Europese marktgoedkeuring
  4. Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen: 'Commissie is al 16 jaar te laat met deadline'
  5. Oprichter Willicroft verkoopt na moeilijk jaar: 'opschalen in plantaardig is lastig'
  6. Kaas maken met caseïne geproduceerd via fermentatie? Those Vegan Cowboys en Hochland Group werken samen
  7. Lidl omarmt 'planetary health diet' van WNF en schroeft verkoopdoel volkoren op
  8. Voor abonnees4 tips: zo zijn plantaardige alternatieven voor zuivel aantrekkelijk voor de doorsnee consument
  9. Voor abonneesVoedselfraude voorkomen? Zo borg je voedselauthenticiteit