Zo werken deze 6 startups aan innovatie en duurzaamheid

Zo werken deze 6 startups aan innovatie en duurzaamheid
Foto: Cor Salverius

Startups zijn vaak een spil in het web van innovatie. Ze proberen de voedingsindustrie in beweging te brengen op onderdelen als duurzaamheid en gezondheid. In dit artikel een overzicht van 6 startups en hoe zij impact willen maken in de voedingsindustrie.

Startups spelen een belangrijke rol in de voedingsindustrie op het gebied van innovatie. Hieronder 6 VMT-interviews met startups over hun product/dienst, innovatieproces en verdere plannen.

Farmless

Startup Farmless maakt eiwitten door wilde culturen te fermenteren. Ze voeden deze microbiële culturen met alcohol uit hernieuwbare energie. Momenteel doet de startup dit vanuit een pilotlocatie in Amsterdam, maar zij hopen snel op te schalen naar eigen 'brouwerijen'. VMT sprak met oprichter Adnan Oner over het productieproces en de opschaling van de startup.

We Wonder Company

Startup We Wonder Company heeft naar eigen zeggen een transparante, hebzuchtvrije keten voor koffie en thee. Volgens het bedrijf verdienen te veel schakels te veel geld aan koffie en thee, maar krijgen boeren te weinig. Hier wil de startup verandering in brengen. VMT sprak met oprichter Ferry Poppegaai over de oprichting en verdere plannen.

Goodoo

Startup Goodoo maakt plantaardig ijs zonder toegevoegd suiker. Volgens de ondernemers is plantaardig de toekomst. Ook stelt de startup dat ze eerlijk willen zijn over ingrediënten door geen suiker toe te voegen. VMT sprak met mede-eigenaar Roderick Verplanken over de ontwikkeling en verdere plannen.

Beetles Beer

Insecten: Europese consumenten zijn nog steeds huiverig voor de consumptie hiervan. Willem Lieberwirth wil mede met zijn insectenbier de angst hiervoor wegnemen. Het ontwikkelen van bier met insecten is volgens hem niet gemakkelijk. Het vet uit de insecten kan de schuimkraag negatief beïnvloeden. VMT sprak met Lieberwirth over het ontwikkelen en produceren van het bier.

Earthshake

Koffie is steeds vaker onderwerp van discussie. Vanwege de stijgende prijs, duurzaamheidsredenen en eventuele nadelige gezondheidseffecten. Startup Earthshake produceert daarom een koffievervanger van paddenstoelen. Door de functionele eigenschappen zijn de paddenstoelen een goede vervanger voor koffie, stelt oprichter Sophie Nijeboer. VMT sprak met haar over de oprichting, ontwikkeling en verdere plannen.

Crustalicious

Crustalicious in Colijnsplaat heeft een verwerkingsmethode ontwikkeld om het vlees uit krabben te halen. Hierdoor wordt het aantal plaagdieren in zee verminderd en krijgt de markt toegang tot een geheel nieuw product: rauw krabvlees, dat vervolgens in veel verschillende toepassingen verwerkt kan worden. Van surimi tot Aziatische snacks en pasta.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.