Young R&D: 'Hoe blijf je op de hoogte van nieuwe procesinnovaties en machines?'
In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

In de rubriek Young R&D stellen jonge productontwikkelaars vragen aan ervaren vakgenoten.

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van november: Nieuwe alcoholvrije cocktail lijn De Kuyper, en Jumbo breidt borrelassortiment uit met nieuwe tapasproducten.

Wat mensen op hun bord willen, verandert snel. Wat zijn de achterliggende motivaties achter trends? Weet je dat als productontwikkelaar, dan weet je welke maaltijden, concepten, ingrediënten en claims aanslaan bij de hedendaagse consument. Het trendburo Tastewise volgt miljarden consumptiemomenten van de Amerikaanse consument tot retail en gebruikt AI om na te gaan waar de groei zit.

Barry Callebaut gaat samenwerken met AI-bedrijf NotCo om kunstmatige intelligentie toe te passen bij de ontwikkeling van chocolade-recepten.

Is eiwit nog populair? Zijn consumenten nog geïnteresseerd in duurzaamheid, zo ja wanneer? Wat willen consumenten in onzekere tijden? Het is weer tijd voor de top 10 consumententrends van Innova Market Insights.
Voor abonneesWaar sommige bedrijven ChatGPT sporadisch inzetten voor bijvoorbeeld een brainstorm, heeft multinational Mondelēz een eigen AI-tool ontwikkeld voor productontwikkelaars. "We kunnen ons productontwikkelingsproces tot vijf keer sneller doorlopen", vertelt Rob Hoitink, senior directeur R&D bij het bedrijf. Hoitink geeft een tips waar productontwikkelaars hun voordeel mee kunnen doen.

Het Australische Nourish Ingredients opent een Europees innovatiecentrum voor vet-ingrediënten geproduceerd via precisiefermentatie. Ondanks de trage Europese wetgeving voor dit soort ingrediënten, strijkt het bedrijf in Leiden neer: 'Hier zitten onze klanten', vertelt CTO en mede-oprichter Anna El Tahchy aan VMT.

In het innovatieproces zijn niet alleen productontwikkelaars actief bezig met AI. VMT sprak met fooddesigner Marielle Bordewijk, innovatieconsultant en docent Jeanette Cameron en foodinnovator Eveline van Dam over de rol van AI in hun werk met productontwikkelaars.
Voor abonneesHoewel de kritiek op eiwitrijke producten in de media aanzwelt, blijven eiwitrepen en -poeders een robuuste megatrend. Prinsen Berning zit als producent van eiwitrijke producten op de 'flow' van deze golf en investeert daarom flink in R&D. De categorie vraagt om constante doorontwikkeling en de kern van de innovatie zit op smaak en textuur. Henrico Drent (CCO) en Petra den Dikken (Director R&D-, Quality- & Sustainability) vertellen hoe zij productontwikkeling aanpakken.

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van oktober: Ferrero lanceert plantaardige Nutella in Nederland, en Spar University introduceert nieuwe productlijn Bewlicious.