Nieuwe landbouwminister Piet Adema: samenwerken aan toekomstbestendige landbouw met oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit

Nieuwe landbouwminister Piet Adema: samenwerken aan toekomstbestendige landbouw met oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit
Foto: Christenunie

Voormalig gedeputeerde Piet Adema wordt de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Dat meldt regeringspartij ChristenUnie.

Piet Adema volgt Henk Staghouwer op, die begin vorige maand onverwachts opstapte. Adema wordt maandagmiddag beëdigd.

Duidelijkheid, rust en zekerheid

Hij zegt over zijn aantreden het volgende: “De landbouw hééft toekomst in ons land. Ja, er moeten dingen anders en de meeste veehouders, akkerbouwers, tuinders en vissers weten en willen dat ook. Maar zij hebben wel duidelijkheid, rust en zekerheid over de toekomst nodig, alleen dan kan het vertrouwen in de overheid ook weer groeien. Ik wil sámen met de sector werken aan toekomstbestendige landbouw, waar we de komende decennia mee vooruit kunnen. Mét oog voor natuur, klimaat en waterkwaliteit. Dat is geen gemakkelijke opgave, maar ik weet zeker dat we als we goed samenwerken, we het dan ook echt aankunnen.”

Meteen aan de slag

Samen met stikstofminister Christianne van der Wal zal Adema de ingewikkelde stikstofproblemen moeten oplossen. Aan Adema de taak om snel met concrete regelingen te komen voor boeren die door willen. Bemiddelaar Johan Remkes presenteert a.s. woensdag zijn bevindingen.

Premier Mark Rutte is blij dat met de beëdiging van Adema "het team weer compleet is", zo meldt het ANP. Staghouwers post werd de afgelopen weken waargenomen door vicepremier en oud-landbouwminister Carola Schouten.

Annemiek Jorritsma

Annemiek Jorritsma

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.