VMT
VMT
Meergranenbrood Lidl scoort hoge ogen door zoutreductie maar is minder van smaak

Meergranenbrood Lidl scoort hoge ogen door zoutreductie maar is minder van smaak

Het best scorende meergranenbrood in de supermarkt is het donker meergranen van de Lidl. Dat blijkt uit een test van de Consumentenbond. Lidl durft als enige een stuk minder zout te gebruiken. Op smaak scoort het brood wel wat lager. Albert Heijn Waldkorn volkoren eindigt op de tweede plaats.

Meergranenbrood Lidl scoort hoge ogen door zoutreductie maar is minder van smaak
Voor brood zijn grenswaarden opgesteld voor natrium, verzadigd vet, mono- en disachariden en vezelgehalte.

Voor de test, die in de Consumentengids van september is gepubliceerd, zijn 17 gesneden meergranen broden van diverse supermarkten blind geproefd door 61 liefhebbers. De voedingswaarde werd beoordeeld aan de hand van de vermelde hoeveelheid vezels en zout. Verder is gecheckt op de volledigheid van het etiket en of dit aan de nieuwe regels voldoet. Dit alles telde mee in het testoordeel.

Minder zout

Het Lidl donker meergranen scoort het beste in het onderzoek, wat vooral gebaseerd lijkt op het zoutgehalte van dit brood. Het brood, dat €1,89 kost, krijgt een 7,4. Het brood wordt geproduceerd door Bakkerij Holland.

‘Dit brood is vanwege het lage zoutgehalte een terechte uitblinker en ook nog eens voor een lage prijs’, aldus de Consumentenbond. Voor smaak krijgt het een 6,4, voor de vezels een 8,2, voor het zoutgehalte een 7,9 en een 9 voor de informatie op het etiket.

Knapperige korst

Albert Heijn Waldkorn volkoren scoort eveneens een totaalcijfer van 7,4. De korst mag volgens de testers wat knapperiger. Verder is het volgens de Consumentenbond een prima brood, waarin je de pitten en granen duidelijk proeft.

Het zoutgehalte is aan de hoge kant, maar het brood bevat wel de meeste vezels. Voor de smaak krijgt de AH-Waldkorn een 7,1, voor de vezels een 9,2, het zoutgehalte krijgt een 5,6 en de informatie op het etiket scoort een 9.

3 tot en met 6 van Jumbo

De nummers drie, vier, vijf en zes zijn allemaal van de Jumbo. Op nummer drie staat het Jumbo Volkoren donker meergranen met een 7,3. Het brood scoort een 6,8 op de smaak, een 8,9 op vezels, een 6,2 op het zoutgehalte en een 9 op het etiket.

Op de vierde plaats staat het Jumbo Goudeerlijk boeren donker meergranen dat in de winkel wordt afgebakken. Het testoordeel is een 7,2 met een 7,6 op het gebied van smaak, een 8,9 op het gebied van vezels, een 6,2 op het gebied van zout en een 9 wat betreft de informatie op het etiket.

Minst smakelijke broden

De broden die op smaak het minst worden beoordeeld, krijgen een 6,4 van het panel. Dat geldt voor het donker meergranenbrood van de Lidl, Jumbo volkoren meergranen en Albert Heijn Zaans meergranen.

Deze broden zijn niet onsmakelijk, maar blinken ook nergens in uit, zo beoordelen enkele proevers het brood van Lidl als een redelijk brood met een neutrale smaak. De kleur van het Zaanse brood van Albert Heijn waarderen de proevers echter nog minder: te licht voor een meergranenbrood.

Ter plaatse verpakken

Uit het onderzoekt blijkt dat er duidelijk kwaliteitsverschil is tussen broden die in de centrale bakkerij worden afgebakken, gesneden en verpakt, en broden die in de centrale bakkerij worden afgebakken. Die laatste worden vervolgens in de winkel gesneden en verpakt, zoals vloerbrood van Albert Heijn, Goudeerlijk van Jumbo en Korenlanders van Plus. Het smaakpanel waardeert deze broden gemiddeld als iets verser dan de voorverpakte broden en de korsten hebben duidelijk een betere bite.

Het Liefde & Passie brood van Albert Heijn wordt als enige in de winkel afgebakken. Met een 7,5 voor smaak is dit brood zeker een erg lekker en echt vers, aldus de testers. Maar tegelijkertijd steekt het in geen enkel aspect met kop en schouders boven de rest uit.

Vezels

Tussen de broden onderling is er veel verschil tussen de hoeveelheid vezels die de broden bevatten. In het luxe meergranenbrood van Aldi zit met 1,8 gram per snee de minste hoeveelheid. Van de bruine broden heeft Albert Heijn met het Liefde & Passie Cereales-brood de meeste vezels: 2,5 gram per snee.

Dat is volgens de Consumentenbond opvallend omdat dit meer is dan het volkorenbrood van Plus Korenlanders. De meeste vezels zitten in het Waldkorn-brood van Albert Heijn, één van de Beste uit de Test. Dit bevat 2,9 gram per snee.

Etiketten

Door de nieuwe regels voor meergranen brood is het verplicht om het percentage van elke gebruikte graansoort te vermelden. Maar dit gaat nog niet altijd goed, zo blijkt uit onderzoek. Albert Heijn en Plus vermelden niet op alle etiketten hoeveel tarwemoutmeel erin zit. Albert Heijn belooft beterschap, maar Plus weigert er iets aan te doen, zo staat in de Consumentengids te lezen.

Aldi verkocht zelfs een Boeren meergranenbrood dat geen meergranen mocht heten, omdat er te veel tarwe in zit. Aldi heeft de receptuur aangepast, maar dat was pas na de test. Daardoor kon dit brood niet worden beoordeeld.

Verder merkte de Consumentenbond dat ook de voedingswaarde per portie vaak op het etiket ontbreekt. Het is niet verplicht om deze weer te geven, maar de bond vindt het wel belangrijk. Bijvoorbeeld om gemakkelijk te zien hoeveel zout je met iedere snee brood binnenkrijgt.

Op het brood Goudeerlijk bus korn van Jumbo staat zout helemaal niet in de voedingswaarde en op de andere twee Goudeerlijk broden is de voedingswaarde zelfs volledig afwezig.

Dit artikel verscheen eerder op Bakkerswereld.nl