Twee keer een crisis met salmonella in chocolade - wat kunnen we van de crisisaanpak leren?

Twee keer een crisis met salmonella in chocolade - wat kunnen we van de crisisaanpak leren?

Dit jaar kende de chocoladesector twee salmonella crises. Eerst bij chocoladeproducten van Ferrero, gevolgd door een salmonella besmetting in cacao van Barry Callebaut. Wat kunnen QA-managers leren van de crisisbeheersing aanpak? Leer meer over de belangrijkste factoren bij crisismanagement tijdens een interactieve sessie op het Food Safety Event.

Wanneer neem je het besluit om over te gaan tot een recall en richt je een crisisteam op? “Dat is per situatie verschillend”, zegt Paul Besseling, food safety consultant bij Précon. “Terugkijkend op de recente salmonella kwesties zijn ze bij de recall van cacao wat voortvarender geweest naar aanleiding van de eerdere crisis met chocoladeproducten. Je kunt niet zeggen wat een betere aanpak is van crisismanagement. Dat hangt af van veel verschillende factoren.”

Interactief leren van elkaar

Hoe beoordeel je de signalen die je binnenkrijgt? En wanneer besluit je dat het een crisis is? Tijdens de interactieve sessie 'Hoe manage je een voedselveiligheidscrisis in je bedrijf?'op VMT's Food Safety Event, die Paul Besseling samen met zijn collega Ard van der Woude over dit onderwerp leidt, zal aan de hand van een model op een actieve manier samen met het publiek over de verschillende onderdelen worden nagedacht. “Leren uit de praktijk en van elkaar, dat staat centraal tijdens deze sessie”, besluit Ard van der Woude.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Amerikaanse autoriteiten hebben aangekondigd een drinkwaterstandaard in te voeren om burgers te beschermen tegen PFAS. De nieuwe Amerikaanse normen...

PFAS in voeding is een nieuw zorgenkindje voor de voedingsindustrie. (Foto: Shutterstock)

Gezondheidsdienst waarschuwt voor eieren met PFAS

De Friese GGD adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die scharrelen rondom de Jelsumer Fear en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden...

Bron: Pixabay

Cashewnoten teruggeroepen vanwege salmonella

Een bedrijf uit Californië in de Verenigde Staten roept partijen Trader Joe's Nuts die in Amerika op de markt zijn gebracht terug omdat ze mogelijk...

Bron: Pixabay

2 doden en 6 zieken in Taipei door bongkrekzuur

In een restaurant in Taipei, Taiwan hebben 21 gasten een voedselvergiftiging opgelopen na het eten van hetzelfde soort eten. Twee gasten overleden en...

Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te herprogrammeren in strijd tegen verspilling?

Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te...

In de strijd tegen voedselverspilling lijkt er soms minder aandacht te zijn voor vlees, vindt Dr. Annika Thies van het Duitse Thünen Institute for...

Bron: Pixabay

Medewerker melkveehouderij door koe besmet met H5N1-vogelgriep in...

Gezondheidsfunctionarissen in Texas in de Verenigde Staten meldden begin april dat een persoon die in contact was geweest met koeien, de...

FSSC wil duurzaamheid verankeren: 'Voedselveiligheid implementeren betekent ook voedselverspilling verminderen'

FSSC wil duurzaamheid verankeren: 'Voedselveiligheid implementeren...

In een wereld waarin mensen zich steeds bewuster worden van de impact van de voedselproductie op de planeet, speelt FSSC 22000 een cruciale rol door...

'PFAS-moleculen één-op-één vervangen zal nooit lukken'

'PFAS-moleculen één-op-één vervangen zal nooit lukken'

WUR-onderzoeker Jacco van Haveren ziet dat er ondanks het mogelijke verbod op PFAS nauwelijks nog alternatieven zijn. Hij pleit voor een grootschalig...