Eneco elektrificeert chipsfabriek Pepsico

Eneco elektrificeert chipsfabriek Pepsico

Energiebedrijf Eneco en PepsiCo gaan het productieproces van de Lay's-fabrikant in de fabriek in Broek op Langedijk elektrificeren. Met behulp van een nog te bouwen thermische opslag die werkt met groene stroom zou de fabriek chips moeten kunnen bakken met een lagere CO2-uitstoot.

Eneco zal een thermische opslag bouwen die zijn warmte uit duurzame elektriciteit haalt. Door deze opslag kan de duurzame warmte nog efficiënter worden ingezet om de chips te bakken. Het vervangen van aardgas door duurzame elektriciteit leidt in eerste instantie tot 51% minder CO2-uitstoot vergeleken met de huidige situatie. Het doel is om een CO2-reductie van 98% te realiseren.

Hoe werkt het?

Eneco gebruikt een technologie van het Duitse Kraftblock om duurzame warmte op te slaan. Dat werkt als volgt:

Een elektrische weerstandverwarming (E-heater) verwarmt lucht tot 800°C. Deze hete lucht wordt door een grote container met ijzerslakken gevoerd. De warmte wordt afgegeven aan de ijzerslakken. Deze zijn zeer geschikt voor het vasthouden van warmte op hoge temperatuur voor langere tijd. IJzerslakken zijn een restproduct van de metaalindustrie dat anders wordt weggegooid. Nu wordt het samen met een fosfaatbinder verwerkt tot een product voor energieopslag.

Wanneer de warmte dan weer nodig is, wordt de luchtstroom omgedraaid en geven de ijzerslakken hun warmte weer af aan de lucht. Deze hete lucht wordt dan gebruikt voor het verwarmen van thermische olie die gebruikt wordt om de chips te bakken.

Hoge temperatuuropslag in Nederland

Dit project is voor beide bedrijven het eerste industriële elektrificatieproject met een hoge temperatuuropslag in Nederland. Volgens Eneco is het bovendien het eerste elektrificatieproject in de Nederlandse levensmiddelenindustrie op deze wijze.

Klimaatneutraal in 2040

Voor PepsiCo is dit ook de eerste grootschalige duurzame elektrificatie van een chipsfabriek. Het is onderdeel van de duurzaamheidsstrategie van de chipsproducent. De doelstelling voor de fabrieken is 75% minder uitstoot. Tegen 2040 wil PepsiCo wereldwijd klimaatneutraal kunnen werken.

De bedrijven ontvangen voor het project een DEI+ subsidie van RVO. De bouw van de thermische opslag start naar verwachting medio 2023 en zal, als alles volgens planning verloopt, eind 2023 gereed zijn.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Op Anuga FoodTec: 'Procesoperators en R&D-ers kunnen zelf aan de slag met AI in fabriek'

Op Anuga FoodTec: 'Procesoperators en R&D-ers kunnen zelf aan de slag...

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt:...

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze...

Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen...

LaBan Foods: 'Investeer in het technologische fundament van je bedrijf'

LaBan Foods: 'Investeer in het technologische fundament van je...

LaBan Foods in Bodegraven opent op 10 mei de deuren voor een exclusief event. De producent van boterspecialiteiten vertelt hoe het de impact van...