Next Tech Food Factories: nog zoveel kansen voor efficiënte fabriek met AI, robotica en sensors

Next Tech Food Factories: nog zoveel kansen voor efficiënte fabriek met AI, robotica en sensors

Kunstmatige intelligentie, robotica en sensortechnologie: de voedingsindustrie doet er nog veel te weinig mee. Agri Food Capital en Brainport Development zijn daarom een nieuwe coöperatie gestart: 'Next Tech Food Factories'.

Doel is om foodproducenten te helpen hun fabrieken sneller te verduurzamen en efficiënter te maken. De oprichting van ‘Next Tech Food Factories’ moet daaraan bijdragen. Het programmabureau denkt dat er nu nog veel kansen op dat vlak blijven liggen in de voedselindustrie. Hoewel de Brainportregio koploper is in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, robotica en sensortechnologie, worden technologieën als deze nog te weinig toegepast.

Efficiënter en duurzamer

Agri Food Capitalis een samenwerkingsverband van bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Het verband wil het belang van duurzame 'Boer tot Bord’-voedselketens beter op de kaart zetten. Brainpoort Development brengt de kennis uit de verschillende bedrijven samen. Zo kan de inzet van nieuwe technologie worden versneld in voedingsmiddelenbedrijven. Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van Stichting Brainport daarover: “We willen machinebouwers, hightech leveranciers en voedselverwerkende bedrijven samenbrengen om nieuwe systemen te ontwikkelen, testen en integreren in de bedrijfsvoering.”

Economische impuls

In Brabant zijn de hightech maakindustrie en de voedselverwerkende industrie belangrijke economische sectoren. Vanuit een economisch perspectief liggen er in Noord-Brabant ook mogelijkheden om de productiviteit te verhogen. Met de inzet van robotica kunnen arbeidstekorten bijvoorbeeld worden opgevangen en arbeidsomstandigheden worden verbeterd. Dat alles vereist een intensievere samenwerking tussen de agrifood en hightech sector, met name in de ontwikkel- en testfase.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.