Aviko breidt productie diepvriesfrites uit met nieuwe fabriek in West-Vlaanderen

Aviko breidt productie diepvriesfrites uit met nieuwe fabriek in West-Vlaanderen

Aviko - onderdeel van Royal Cosun - opent een nieuwe fabriek voor diepvriesfrites en aardappelproducten in Poperinge, in het Belgische West-Vlaanderen. In deze moderne fabriek worden wekelijks 3,5 miljoen kilo diepvriesfrites en 220.000 kilo aardappelvlokken geproduceerd.

Deze nieuwe fabriek moet Cosun helpen om te groeien in de categorie aardappelproducten met toegevoegde waarde. De wereldwijde vraag naar aardappelproducten stijgt jaarlijks gemiddeld met 4%, zegt het bedrijf. Dit komt vooral door groeimarkten in Centraal- en Oost-Europa en Azië.

De nieuwe fabriek staat in Vlaanderen omdat de regio centraal ligt in de ‘gordel voor de aardappelteelt’ in Noordwest-Europa en de knowhow in de regio.

Moderne fabriek

De fritesfabriek in Poperinge behoort tot de modernste van Europa claimt Aviko. De focus bij de bouw lag op energie-efficiëntie, duurzaamheid en op digitalisering. Hierdoor zijn productie-efficiëntie, kwaliteit en voedselveiligheid geborgd. Het vriesmagazijn is volledig geautomatiseerd en gerobotiseerd.

Zonnepanelen

De fabriek is voorzien van een warmtekrachtcentrale. Ook de ruim 2.500 zonnepanelen op het dak van het vrieshuis leveren het benodigde elektrisch vermogen op voor de fabriek.

Hergebruik reststromen

Restmaterialen zoals aardappelschillen worden hergebruikt voor onder andere diervoeders. Ook het aardappelzetmeel in het waswater wordt teruggewonnen en vervolgens weer gebruikt voor de productie van behanglijmen en papier.

“We blijven naar nieuwe wegen zoeken om bijproducten in dit proces verder te verwaarden, ook voor de voedingssector”, zegt Cor Koole, projectmanager van de site in Poperinge.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt:...

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

Joris Kolff, Director Food & Beverage en Martijn Pattje, Vice President Sales, Europe.

Trending 2024 | Aptean: 'Hogere winstverwachting voor foodbedrijven...

Aptean kijkt vooruit. Afgelopen augustus deed het softwarebedrijf, samen met onderzoeksbureau B2B International, onderzoek naar de...

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

De overgang naar meer plantaardige voeding vereist niet alleen een breed scala aan plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Ook technologische...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...