Aviko breidt productie diepvriesfrites uit met nieuwe fabriek in West-Vlaanderen

Aviko breidt productie diepvriesfrites uit met nieuwe fabriek in West-Vlaanderen

Aviko - onderdeel van Royal Cosun - opent een nieuwe fabriek voor diepvriesfrites en aardappelproducten in Poperinge, in het Belgische West-Vlaanderen. In deze moderne fabriek worden wekelijks 3,5 miljoen kilo diepvriesfrites en 220.000 kilo aardappelvlokken geproduceerd.

Deze nieuwe fabriek moet Cosun helpen om te groeien in de categorie aardappelproducten met toegevoegde waarde. De wereldwijde vraag naar aardappelproducten stijgt jaarlijks gemiddeld met 4%, zegt het bedrijf. Dit komt vooral door groeimarkten in Centraal- en Oost-Europa en Azië.

De nieuwe fabriek staat in Vlaanderen omdat de regio centraal ligt in de ‘gordel voor de aardappelteelt’ in Noordwest-Europa en de knowhow in de regio.

Moderne fabriek

De fritesfabriek in Poperinge behoort tot de modernste van Europa claimt Aviko. De focus bij de bouw lag op energie-efficiëntie, duurzaamheid en op digitalisering. Hierdoor zijn productie-efficiëntie, kwaliteit en voedselveiligheid geborgd. Het vriesmagazijn is volledig geautomatiseerd en gerobotiseerd.

Zonnepanelen

De fabriek is voorzien van een warmtekrachtcentrale. Ook de ruim 2.500 zonnepanelen op het dak van het vrieshuis leveren het benodigde elektrisch vermogen op voor de fabriek.

Hergebruik reststromen

Restmaterialen zoals aardappelschillen worden hergebruikt voor onder andere diervoeders. Ook het aardappelzetmeel in het waswater wordt teruggewonnen en vervolgens weer gebruikt voor de productie van behanglijmen en papier.

“We blijven naar nieuwe wegen zoeken om bijproducten in dit proces verder te verwaarden, ook voor de voedingssector”, zegt Cor Koole, projectmanager van de site in Poperinge.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.