NVWA houdt verdachte van handel in gevaarlijke illegale afslankpillen aan

NVWA houdt verdachte van handel in gevaarlijke illegale afslankpillen aan
NVWA houdt een andere verdachte aan voor de verkoop van illegale afslankpillen Foto: NVWA

De NVWA-IOD heeft in samenwerking met de politie op donderdag 13 oktober in Zuid-Holland een 36-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van de handel in illegale afslankpillen.

Vermoedelijk verkoopt de man online pillen met dezelfde ingrediënten als het middel Iomax. Dat is een in Nederland verboden geneesmiddel. De pillen bevatten amfetamine en kunnen zeer ernstige bijwerkingen hebben. Zo kreeg een Nederlandse vrouw een hersenbloeding na het gebruiken van Iomax, zo meldt de NVWA.

Gezondheidsproblemen en ziekenhuisopnames

De NVWA ontving onlangs verschillende meldingen van gebruikers die gezondheidsproblemen kregen na het innemen van de afslankpillen. Sommigen belandden daardoor in het ziekenhuis. Zij hadden de pillen via facebook gekocht. Strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket leidde naar de verdachte. De man is in verzekering gesteld voor nader onderzoek.

Afslankpillen niet gebruiken

De NVWA adviseert dringend om afslankpillen als Iomax niet te kopen en niet te gebruiken, omdat ze onveilig zijn. Uit onderzoek blijkt dat de pillen van de verdachte amfetamine bevatten. Al na 1 tablet kunnen bijwerkingen optreden, zoals hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, hoofdpijn en opgejaagd gedrag. Gebruikers wordt dringend geadviseerd onmiddellijk te stoppen met het slikken van dit middel en bij lichamelijke klachten naar de huisarts te gaan.

Melden

De NVWA roept gebruikers op om te melden waar zij deze pillen hebben gekocht. Zo kan de NVWA gericht optreden en consumenten beschermen. Melden kan via het Klantcontactcentrum. Meldingen worden vertrouwelijk behandeld.

Annemiek Jorritsma

Annemiek Jorritsma

Redacteur

Annemiek Jorritsma (1974) is sinds september 2021 toegetreden tot het redactieteam van VMT en Bakkerswereld. Na 13 jaar te hebben gewerkt als redacteur voor Logistiek.nl maakte zij de overstap naar de wereld van voedingsmiddelen. Een branche die haar niet vreemd is. In 1997 studeerde Annemiek af in de studierichting Agrologistiek aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ze startte haar carrière in de voedingsmiddelen (Meneba, nu Dossche Mills) en de retail (Ahold) en dienstverlening (Vos Logistics) in verschillende transport- en projectfuncties.

Tussen 2008 en 2012 heeft ze journalistieke kennis opgedaan aan de Hogeschool Utrecht op het moment dat ze de carrièreswitch maakte naar het redacteursvak en ging werken voor Logistiek.nl. Eerst bij de uitgeverij Reed Business, gevolgd door Vakmedianet.

Annemiek is een ervaren content specialist met een brede blik en een onderzoekende instelling. Een verbinder met een passie voor kennisoverdracht.
Zij richt zich binnen VMT op de thema's Voedselveiligheid & Kwaliteit en Technologie & Techniek.