NVWA houdt verdachte van handel in gevaarlijke illegale afslankpillen aan

NVWA houdt verdachte van handel in gevaarlijke illegale afslankpillen aan
NVWA houdt een andere verdachte aan voor de verkoop van illegale afslankpillen Foto: NVWA

De NVWA-IOD heeft in samenwerking met de politie op donderdag 13 oktober in Zuid-Holland een 36-jarige man aangehouden. Hij wordt verdacht van de handel in illegale afslankpillen.

Vermoedelijk verkoopt de man online pillen met dezelfde ingrediënten als het middel Iomax. Dat is een in Nederland verboden geneesmiddel. De pillen bevatten amfetamine en kunnen zeer ernstige bijwerkingen hebben. Zo kreeg een Nederlandse vrouw een hersenbloeding na het gebruiken van Iomax, zo meldt de NVWA.

Gezondheidsproblemen en ziekenhuisopnames

De NVWA ontving onlangs verschillende meldingen van gebruikers die gezondheidsproblemen kregen na het innemen van de afslankpillen. Sommigen belandden daardoor in het ziekenhuis. Zij hadden de pillen via facebook gekocht. Strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket leidde naar de verdachte. De man is in verzekering gesteld voor nader onderzoek.

Afslankpillen niet gebruiken

De NVWA adviseert dringend om afslankpillen als Iomax niet te kopen en niet te gebruiken, omdat ze onveilig zijn. Uit onderzoek blijkt dat de pillen van de verdachte amfetamine bevatten. Al na 1 tablet kunnen bijwerkingen optreden, zoals hartkloppingen, pijn op de borst, misselijkheid, hoofdpijn en opgejaagd gedrag. Gebruikers wordt dringend geadviseerd onmiddellijk te stoppen met het slikken van dit middel en bij lichamelijke klachten naar de huisarts te gaan.

Melden

De NVWA roept gebruikers op om te melden waar zij deze pillen hebben gekocht. Zo kan de NVWA gericht optreden en consumenten beschermen. Melden kan via het Klantcontactcentrum. Meldingen worden vertrouwelijk behandeld.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

foto: shutterstock

RCC: Tefal misleidt over 'voedselveilige pannen' met PFAS

Tefal misleidt consumenten over de antiaanbaklaag op hun pannen, zo concludeert de Reclame Code Commissie (RCC). Volgens Tefal zijn de pannen '100% veilig' en 'milieuvriendelijk', maar de pannen bevatten PFAS (poly- en perfluoralkylstoffen) . Dit en dat is niet veilig of én niet milieuvriendelijk, oordeelt de RCC.

Foto: Food Safety News

Meer dan 150 patiënten in dodelijke uitbraak door microdosingproducten

Er komen steeds meer patiënten bij in een uitbraak van ziekten die te wijten zijn aan consumptie van microdosingproducten van het merk Diamond Shruumz. FDA-testen hebben aangetoond dat meer producten van het bedrijf besmet zijn met schadelijke chemicaliën.

Foto: screenshot Animal Rights

Voedselfraude? NVWA doet inval bij eendenslachterij

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vrijdagmiddag doorzoekingen gedaan bij eendenslachterij Tomassen Duck-To in het Gelderse Ermelo. Animal Rights beschuldigt het bedrijf ondertussen van voedselfraude door het aanpassen van verstreken houdbaarheidsdatums.

Foto: Pixabay

Appelsap teruggeroepen vanwege arseen

In de Verenigde Staten is een grootschalige recall van appelsap gaande. Het product zou anorganisch arseen bevatten.

Voedselverspilling in supermarkt neemt steeds verder af

Voedselverspilling in supermarkt neemt steeds verder af

De voedselverspilling van Nederlandse supermarkten is vorig jaar verder gedaald. Van de totale inkoop door supermarkten kwam 0,89 procent vorig jaar niet bij consumenten terecht. Dat percentage lag in 2022 nog boven de 1 procent.

Foto: Pixabay

Milkshakes in verzorgingshuizen besmet met Yersinia

In Australië hebben wetenschappers ontdekt dat een besmet ingrediënt in milkshakes waarschijnlijk de oorzaak is van een uitbraak van Yersinia in een Australische staat.

Beeld: Shutterstock

Gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit? Zes overeenkomsten op een rij

Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat duurzaamheid hand in hand met voedselveiligheid en kwaliteit? In dit artikel zes overeenkomsten op een rij.

Foto: Shutterstock

Toename voedselfraude in de EU: uitschieter van overtredingen in juli

In juli 2024 is het aantal meldingen van mogelijke voedselfraude en andere niet-nalevingen binnen Europa gestegen. Er waren 325 meldingen, vergeleken met 265 in juni en 281 in mei.