Voedselveiligheid onder de loep: de nieuwe koers van de NVWA uitgelegd op Food Safety Event

Voedselveiligheid onder de loep: de nieuwe koers van de NVWA uitgelegd op Food Safety Event
Bernadette Ossendorp van de NVWA komt op 20 november 2025 terug naar het Food Safety Event.

Wat is vandaag nog 'veilig voedsel' als je steeds scherper kunt meten? Is het tijd voor strengere normen, of dreigen we door te slaan in onze zorgen? Tijd voor een uitgebreide reflectie op deze vragen op het Food Safety Event op 20 november door niemand minder dan Bernadette Ossendorp, Chief Food Safety Officer bij de NVWA.

Tijdens het Food Safety Event op geeft Ossendorp, Chief Food Safety Officer bij de NVWA, een heldere blik op die balans en vooral: wat de vernieuwde koers van de NVWA betekent voor jouw bedrijf. Aan de hand van concrete speerpunten maakt ze duidelijk wat deze nieuwe koers betekent voor de praktijk in de voedingsindustrie. Wat verandert er in het toezicht? Welke rol speelt het ministerie en waar begint de verantwoordelijkheid van de sector zelf? De keynote geeft een scherpe blik op de toekomst van voedselveiligheid met ruimte voor nuance, reflectie én actie.

Over Ossendorp

Bernadette Ossendorp is per oktober benoemd tot de nieuwe CFSO van de NVWA.
Bernadette Ossendorp is per oktober benoemd tot de nieuwe CFSO van de NVWA.

Bernadette Ossendorp is Chief Food Safety Officer (CFSO) bij de NVWA sinds oktober 2022. Daarvoor was ze onder andere afdelingshoofd Kwaliteit van Zorg en Gezondheidseconomie en afdelingshoofd Voedselveiligheid bij het RIVM (ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Zij studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht, met hoofdvak biochemie en bijvakken microbiologie en toxicologie en promoveerde bij dezelfde universiteit op een biochemisch onderwerp. Zij was jarenlang actief als inhoudelijk expert op de risico's van residuen van gewasbeschermingsmiddelen in voedsel en nam deel aan diverse werkgroepen en panels van zowel de European Food Safety Authority (EFSA) als de Codex Alimentarius (een samenwerkingsverband van de Verenigde Naties, de WHO en de FAO).

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesVMT 7 (2025): AI in productontwikkeling
  2. Innova top 10 trends 2026: hier hunkeren consumenten naar in onzekere tijden
  3. Voor abonneesGele erwt, een duurzame en functionele eiwitbron? Dit zijn de voordelen van deze grondstof
  4. Voor abonnees2 megarecalls in Verenigde Staten door metaal in vlees
  5. De muisstille maar razendsnelle opmars van hybride vlees
  6. Vion gebruikt AI om staartbijten bij varkens te voorkomen
  7. Voor abonneesDit weten we van de STEC-besmetting in Frankrijk
  8. GesponsordNuance voor MOSH/MOAH: natuurlijke stoffen compliceren analyse
  9. Voor abonneesMultinational Mondelēz: 'We willen binnen een paar jaar AI in het hele productontwikkelingsproces inzetten'
  10. Voor abonneesNieuwe Genomische Technieken (NGT): dit betekent voorgestelde EU-regelgeving voor etikettering en transparantie
  1. Miljoenen Europese analyseresultaten voor voedselveiligheid op één rij
  2. Voor abonneesEFSA bevestigt irrigatiewater als bron van Salmonella Strathcona
  3. Voor abonnees13 vragen en antwoorden over kruisbesmetting volgens het nieuwe Nederlandse allergenenbeleid
  4. Voor abonneesDeze stappen zette Verstegen op duurzaamheid: 'Versoepelingen straffen de beste leerlingen van de klas'
  5. Voor abonneesVerkiezingen 2025: dit zeggen de winnende partijen over voeding
  6. Romig mondgevoel in hybride zuivel? Dat kan met vet-ingrediënten van Nourish Ingredients
  7. Voedingscentrum nuanceert bericht over PFAS en pesticiden in snoepgroenten
  8. Voor abonneesBijna 2 miljoen Nederlanders ziek door besmet voedsel in 2024
  9. Nu alvast vraag stellen aan NVWA over Handboek Levensmiddelenmicrobiologie voor tijdens Food Safety Event
  10. Voor abonneesWebinar zoutreductie terugkijken: van nieuwe ingrediënten tot NAPV in de praktijk