Zo borg je voedselzekerheid in tijden van crisis

Zo borg je voedselzekerheid in tijden van crisis

Voedselzekerheid staat steeds hoger op de agenda - geopolitieke spanningen, klimaatverandering en logistieke verstoringen zetten de beschikbaarheid van voedsel onder druk. Tijdens het Food Safety Event op 20 november gaan Louke Koopmans (Ministerie van LVVN) en Petra Berkhout (WUR) dieper in op crisismanagement binnen de keten.

In deze verdiepende breakoutsessie gaat Louke Koopmans van het Ministerie van LVVN in op voedselveiligheid en voedselzekerheid in crisissituaties: "Hoe ga je om met houdbaarheid van producten bij energie uitval of het wegvallen van transport, etikettering bij verandering van grondstoffen of het veranderen van je fabrieksprocessen?" Hoe bereid je je voor op crisissituaties en blijf je weerbaar in de keten? LVVN werkt samen met private stakeholders – zoals FNLI, CBL en TLN – voor de ontwikkeling van het Landelijk Crisis Plan Voedselzekerheid (LCP-V), dat in 2027 openbaar wordt. Tijdens deze sessie licht Koopmans een tipje van de sluier op van het LCP-V.

Bedrijfsleven en voedselschaarste

Verder wordt ingegaan op de rol van het bedrijfsleven bij voedselschaarste. Wat vraagt een crisissituatie van toezichthouders, regelgeving en de voedingsketen zelf? Petra Berkhout van de WUR haakt in deze sessie in op mogelijke kwetsbaarheden binnen de Europese voedselketen. Zij licht toe welke factoren de voedselketen mogelijk kwetsbaar maken en welke rol het bedrijfsleven kan spelen in het versterken van de Europese voedselketen. "Met het oog op de toekomst is het van belang om strategieën te ontwikkelen die de veerkracht en de weerbaarheid van het Europees voedselsysteem versterken", aldus Berkhout.

Deze sessie biedt ruimte voor kritische vragen én gezamenlijke denkkracht. Want voedselzekerheid is niet alleen een opgave van de overheid – het is een ketenverantwoordelijkheid.

Sprekers:
Louke Koopmans, Senior beleidsmedewerker, Codex Nederland
Petra Berkhout, Agrarisch econoom en Senior onderzoeker, WUR

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Nederlandse vleesindustrie lijdt onder Chinese importheffingen op varkensvlees
  2. Voor abonneesResistentie zonder grenzen: waarom Salmonella Dublin een One Health-risico vormt
  3. Nieuwe speler in ERP-software voor voedingsindustrie
  4. Producent palmolie-alternatief schaalt productie op in nieuwe demofabriek
  5. Pluimveespecialist Plukon ontwikkelt vleesvervangers: 'We zijn laat, maar weten nu hoe de markt zich ontwikkelt'
  6. Voor abonneesDit doet koffiebranderij Peeze voor duurzaamheidswetgeving: 'Duurzaamheid is geen one-man-show'
  7. Unilever wil kwart topmanagers vervangen
  8. Dirks duurzaamheid in 6 punten: Nutri-score E komt er niet meer in
  9. GesponsordWaarom je compressor in de warme maanden hulp nodig heeft
  10. Startup werkt aan transparante, korte vanilleketen: 'Opbrengsten wegen vaak niet op tegen inspanningen'
  1. NVWA versoepelt meldwijzer: onveilige producten binnen eigen beheer hoeven niet gemeld
  2. Voor abonneesVMT 5 (2025): Microbiologie
  3. Safe met Gea: Micro-organismen houden zich niet aan het boekje
  4. 21 gevallen listeriose en 2 doden: 'Kazen werden geproduceerd op een oude productie lijn' (update)
  5. Overcapaciteit in zuivel- en vleessector dreigt door krimpende veestapel, verwacht ABN Amro
  6. Nederlandse recalls en waarschuwingen augustus: Mogelijk Bacillus cereus in pannenkoeken
  7. Belgische recalls en waarschuwingen augustus: Mogelijk Listeria monocytogenes in kaas
  8. Blik zonder BPA? Tata Steel ontwikkelt polymeerlaag als alternatief
  9. Voor abonneesInterview: Nicole Freid (Hak) over boeren, supers, biologisch en inkoop
  10. Voor abonneesFranse yersinia-uitbraak door geitenkaas groter dan gedacht