In beeld: dit was het Food Law Event 2024

In beeld: dit was het Food Law Event 2024
Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Kwaliteitsmanagers, advocaten en regulatory affairs experts kwamen samen op het Food Law Event afgelopen 4 juni. Sarah Arayess (Say legal) opende de dag met een creatieve bingo om met energie te beginnen. Vervolgens trapte Alie de Boer (Maastricht University) de dag af met een interessante presentatie waarbij zij de geschiedenis van de Europese wetgeving levendig in kaart bracht. Daarbij liet zij de bedreigingen zien van wetgeving, maar bracht zij zeker ook de kansen in kaart. Zij werd opgevolgd door Sander Baljé van het VWS, die in een Q&A met Sarah Arayess vertelde over actuele onderwerpen zoals de Nutri-Score, rookaroma's, verduurzaming, het nieuwe kabinet en kindermarketing.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold / Aftermovie door Stadje Media

Inspectie, plantaardige benamingen en verpakkingen

Tijdens de eerste ronde breakout sessies werd meteen de diepgang opgezocht. Silvia Gawronski (Van Traa), Frans Henderikx (NVWA) en Willem Kortland (Do-It) brachten in de eerste parallelsessie in kaart hoe je het beste om kunt gaan met een NVWA inspectie. In de tweede sessie van dit blok vertelden Marloes Kneppers (FNLI) en Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) meer over herkomstetikettering en het actuele onderwerp plantaardige benamingen. Tot slot de derde sessie van dit blok ging over verduurzaming van verpakkingen. Hier vertelden Jasmin Buijs (Axon) en Carlo Bulkmans (Upfield) over waar je op moet letten bij het verduurzamen van je voedselverpakking.

Nieuwe eiwitten, harmonisatie EU en reststromen

Na de lunch vervolgde het programma met de volgende ronde breakout sessies, waar wederom de diepgang en discussie werd opgezocht. In de eerste parallelsessie gingen Karin Verzijden (Axon), Siska ten Hoeve (Meatable) en Yvonne Dommels (The Protein Brewery) in op nieuwe eiwitten, waarbij ze met name keken naar wat mag en kan op gebied van kweekvlees en fermentatie. In de tweede parallelsessie bespraken Sarah Arayess (Say legal), Konstantinos Dimitriadis (Europese Commissie) en Federica Tritschler (Lamb Weston) of Europese harmonisatie van wet- en regelgeving haalbaar is of dat het toch een utopie is. Tot slot in dit blok gingen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie Group) in op reststromen. Hoe zit het precies met de wetgeving op dit gebied en hoe pak je dit aan?

Allergenen, claims en due diligence

Ook het derde en laatste blok parallelsessies bestond uit drie actuele onderwerpen met zeer interessante sprekers. De eerste sessie ging over het nieuwe allergenenbeleid. Dit beleid werd verder toegelicht door Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy), Krista Baar (Normec) en Marloes Kneppers (FNLI). Dit was een dynamische sessie met veel vragen. De tweede parallelsessie ging over Voeding- en Gezondheidsclaims. In deze interactieve sessie lichtten Ellis van Diermen (Précon), Rosanne Hendriksen (NVWA) en Stefanie Schoss (NVWA) toe hoe het onderzoek van de NVWA naar eiwitclaims precies in z'n werk ging en waar je op moet letten bij het maken van claims. Tot slot de laatste sessie ging over due diligence wetgeving. Robin van der Velde (FNLI) vertelde meer over de wetten die eraan komen op duurzaamheidsgebied en hoe je hier als voedselproducent het beste mee om kan gaan.

Zelfregulering

De dag werd afgesloten door Margreet Verhoef, hoofd klachtenbehandeling bij de Stichting Reclame Code. Zij nam de bezoekers mee in het proces van zelfregulering. Dit deed zij aan de hand van sprekende en pakkende voorbeelden. Daarbij gaf ze ook meteen wat do's en dont's voor de bezoekers in de zaal.

Food Law Event: netwerken

Tussen alle interessante lezingen en sessies door was er uiteraard ook voldoende tijd om te netwerken. Kansen om elkaar beter te leren kennen, nieuwe contacten op te doen en te horen hoe anderen bepaalde issues aanpakken. Ook was er tijd om de sprekers nog wat extra vragen te stellen.

Aftermovie

Het was dus een geslaagde dag waarin veel is geleerd en veel contacten zijn gelegd. Ben jij er volgend jaar ook bij? Zet juni 2025 maar vast in de agenda!

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due...

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos 

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

Beeld: Shutterstock

Herkomstetikettering en benamingen plantaardige alternatieven: dit is...

Hoewel herkomstetikettering in de luwte lijkt te liggen is het zeker niet minder belangrijk. Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? En wat mag er nu wel en niet bij het gebruik van (zuivel)benamingen voor vegan producten? Is 'alternatief voor' de uitweg? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (FNLI) meer over hoe de industrie met deze onderwerpen om kan gaan.

Ceo Unilever tegen FD: Voedingsmerken te koop die onvoldoende bij portfolio passen

Ceo Unilever tegen FD: Voedingsmerken te koop die onvoldoende bij...

Hein Schumacher zegt tegen het FD dat ze voedingsmerken met in totaal €1 mrd aan omzet in de verkoop. Het gerucht dat De Vegetarische Slager daaronder valt, bevestigt hij niet tegen de krant. Volgens Jeroen Willemsen van de Green Protein Alliance hebben merken in plantaardig het moeilijk. "De opwaartse lijn zit er voorzichtig weer in bij merken, het zijn evengoed vooral private label en ingrediënten die momenteel groeien."

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk salmonella in kalkoenfilet mignon

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk salmonella in kalkoenfilet mignon, onvermelde allergenen honing-mosterd dressing en dubbel etiket op verpakking gekarameliseerde heilbot.

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk slecht geseald rijstdessert

Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november:...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van november: mogelijk slecht geseald rijstdessert, onvermelde allergenen in honing-mosterd dressing en onvermelde allergenen cashewnoten.

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen herbruikbaar alternatief

Weg met het blauwe champignonbakje? Belgische retailers ontwikkelen...

Albert Heijn, ALDI, Carrefour, Colruyt, Delhaize en Lidl verenigen zich in de Reusable Packaging Coalition. Ze willen de mogelijkheden rond hergebruik van verpakkingen onderzoeken. In een eerste proefproject zetten ze de overstap naar herbruikbare verpakkingen voor champignons in regio Mechelen.

Beeld: Koninklijke Verkade

QA'er uit koekjesbranche: 'Wetgeving helpt me vaker dan het me...

VISIE OP WETGEVING - Voor alle Europese lidstaten geldt in principe dezelfde Europese wetgeving. Wel hebben lidstaten vaak ook nog nationale wetgeving. "Ik ben qua wetgeving blij dat ik in Europa woon, het is hier best goed geregeld", stelt Francis Driessen, QHSE manager bij Koninklijke Verkade. VMT sprak met Driessen over de bottlenecks die hij ziet op gebied van wetgeving en zijn tips voor andere QA'ers. Dit is het negende artikel in een serie.

Beeld: Shutterstock

Belangrijkste punten onderzoek etikettering: 'Hiaten in EU-wetgeving...

De Europese rekenkamer publiceerde een rapport over voedseletikettering in Europa. Uit het rapport blijkt dat het groeiende aantal claims, logo's, slogans, labels en scores verwarrend én misleidend kunnen werken. De Rekenkamer pleit voor meer Europese harmonisatie en voedselvoorlichting. VMT dook in het rapport en benoemt de opvallendste bevindingen.

Beeld: Shutterstock

Nieuw product ontwikkelen? 4 trends om in de gaten te houden voor 2025

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.