Slimmer omgaan met proceswater: betere voedselveiligheid én minder verspilling

Slimmer omgaan met proceswater: betere voedselveiligheid én minder verspilling
Beeld: SmartWash Solutions

De voedingsindustrie staat voor een dubbele uitdaging: water besparen én voedselveiligheid verhogen. Tijdens het Food Safety Event op 20 november staat dit onderwerp centraal in de breakoutsessie "Slimmer omgaan met proceswater: betere voedselveiligheid én minder verspilling."

Wetenschap en praktijk komen tijdens deze sessie bij elkaar met bijdragen van prof. dr. Imca Sampers (Universiteit Gent/VEG-i-TEC) en Ewoud Buter (SmartWash Solutions). Moderator is Willem Paul de Mooij (VMT). Water wordt schaarser en dat merkt  de voedingsindustrie. Bedrijven zoeken daarom naar alternatieve bronnen en manieren om proceswater veilig te hergebruiken. “Veel voedselbedrijven worstelen met de vraag hoe ze, zonder altijd leidingwater te gebruiken, toch een voedselveilig product kunnen garanderen,” zegt Imca Sampers. “Wij onderzoeken hoe hergebruik veilig kan, welke tools er beschikbaar zijn, en hoe bedrijven waterkwaliteit betrouwbaar kunnen borgen.”

Volgens Sampers gaat het niet alleen om microbiologische risico’s, maar ook om chemische gevaren en een groeiend pakket aan wettelijke verplichtingen. “Een voedingsbedrijf dat de stap zet naar hergebruik, moet beschikken over een goed waterbeheerplan (Water Management Plan) en aantonen hoe monitoring en validatie van de kwaliteit geregeld zijn.”

Monitoring in de praktijk

Die vertaalslag naar de praktijk komt van EwoudButer, general manager bij SmartWash Solutions. SmartWash Solutions ontwikkelde een systeem waarbij het proceswaswater in de groente- en fruitindustrie continu wordt gemonitord en gecontroleerd. “Wij monitoren en controleren de pH-waarde en het vrije chloor door het continu berekenen en injecteren van de juiste hoeveelheid zuur en chloor, wat op dat moment nodig is in de waslijn,” legt Buter uit. “Veel bedrijven werken nog handmatig of met vaste doseringen, maar als er veel organisch materiaal of zand in het water komt, wordt het echt uitdagend en loop je risico’s.”

SmartWash gebruikt een eigen zuur (SmartWash Original) dat het organische citroenzuur, wat normaliter wordt gebruikt om de pH in het proceswaswater bij te stellen, vervangt. Het systeem is al in gebruik in onder meer Duitsland, Oostenrijk en Engeland, en staat in Nederland op de drempel van officiële goedkeuring. “De markt wacht nog op een brief van het ministerie waarin zwart-op-wit staat dat deze waterbehandeling in deze markt is toegestaan,” zegt Buter. “Die wordt ieder moment verwacht. Daarna kunnen klanten ook publiekelijk hun naam verbinden aan deze toepassing.”

Dialoog met de zaal

Na de presentaties volgt een interactieve Q&A. Bedrijven krijgen de kans om vragen te stellen over de haalbaarheid, risico’s en implementatie van hergebruik van proceswater in hun eigen bedrijf.

Breakout sessie 1B – Slimmer omgaan met proceswater: betere voedselveiligheid én minder verspilling

Sprekers:
Ewoud Buter, General manager, Smart Wash Solutions
Prof dr. Imca Sampers, Associate Professor, UGent

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.