Food Safety Event: Hoe we niet moeten verzanden in risicohysterie 

Food Safety Event: Hoe we niet moeten verzanden in risicohysterie 
Foto's: Koos Groenewold

Zijn de zorgen rondom PFAS en glyfosaat terecht? Op het VMT Food Safety Event spreekt Simon Rozendaal, auteur van het boek 'Paniek om niets', over de 'meetgekte' die heerst binnen de voedingsindustrie. Zaait de meetdruk vooral angst? Of is de hysterie rondom contaminanten terecht?

Tegenwoordig zijn we in staat om extreem kleine hoeveelheden stoffen te detecteren. Zitten er werkelijk meer contaminanten in ons voedsel? Of vinden we meer contaminanten omdat meetinstrumenten nauwkeuriger meten? Wetenschapsjournalist en chemicus Simon Rozendaal fileert de ‘angstverhalen’ rond PFAS, pesticiden en andere voedselcontaminanten op het Food Safety Event op 20 november, in de Jaarbeurs in Utrecht.  

Met harde cijfers en relativerende humor laat hij zien dat ‘nul risico’ een illusie is en overregulering contraproductief kan zijn. Er is een ware meetrevolutie geweest en daardoor kunnen we krankzinnig kleine concentraties meten en worden we bang voor bijna niets. Rozendaal daagt QA-professionals uit om feiten boven framing te plaatsen. “Don't worry, be happy. Het gaat op elk vlak goed in Nederland, milieu, gezondheid, voedsel en we moeten ons niet laten bang maken voor hypothetische risico's.” 

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Europa verzwakt verduurzamingsregels voor bedrijven, expert vindt het gemiste kans
  2. Zo gebruiken productontwikkelaars AI: 'ChatGPT is interessant voor het combineren van verschillende ingrediënten'
  3. Voor abonneesMintel voorspelt deze 3 trendontwikkelingen in voeding tussen 2026 en 2030
  4. Voor abonneesZo werkt Tony's Chocolonely aan duurzaamheidswetgeving: 'We willen geen voorloper meer zijn, maar de standaard'
  5. Levensmiddelenbranche en LVVN werken aan landelijk crisisplan voor voedselzekerheid
  6. Voor abonneesZo benut Le Pain Quotidien AI: efficiëntie, klantinzicht en merkbewaking
  7. Zoetwaterzalm van Hollandse bodem? Varkenshouderij is nu 'bio-tech' zalmboerderij
  8. Safe met Gea: 'AI is geen bedreiging, maar een nieuwe collega die nóóit moe wordt'
  9. Voor abonneesVMT 7 (2025): AI in productontwikkeling
  10. Voedselveiligheid onder de loep: de nieuwe koers van de NVWA uitgelegd op Food Safety Event
  1. Voor abonneesDuitse E. coli-uitbraak breidt uit naar 350 zieken, oorzaak nog onbekend
  2. GesponsordHoe Sonac carrageen in ham vervangt met vleeseiwitten
  3. Innova top 10 trends 2026: hier hunkeren consumenten naar in onzekere tijden
  4. Voor abonneesGele erwt, een duurzame en functionele eiwitbron? Dit zijn de voordelen van deze grondstof
  5. Voor abonnees2 megarecalls in Verenigde Staten door metaal in vlees
  6. De muisstille maar razendsnelle opmars van hybride vlees
  7. Vion gebruikt AI om staartbijten bij varkens te voorkomen
  8. Voor abonneesDit weten we van de STEC-besmetting in Frankrijk
  9. GesponsordNuance voor MOSH/MOAH: natuurlijke stoffen compliceren analyse