Voeding en water belangrijke bronnen van teveel PFAS in menselijk bloed
Voeding en water zijn belangrijke bronnen van teveel PFAS in menselijk bloed. Nagenoeg iedereen heeft er nu teveel van in het bloed, stelt RIVM na onderzoek.
Voeding en water zijn belangrijke bronnen van teveel PFAS in menselijk bloed. Nagenoeg iedereen heeft er nu teveel van in het bloed, stelt RIVM na onderzoek.
Na een recent onderzoek naar wijn, blijken ook graanproducten reststoffen van PFAS-pesticiden (TFA) te bevatten. Dat stelt PAN-Europe op basis van nieuw onderzoek naar TFA-gehaltes in voeding. De organisatie noemt de gehaltes 'zorgwekkend' en pleit voor een verbod.
Europese wijnen bevatten sinds 2010 steeds meer trifluorazijnzuur (TFA). Het contaminant wordt in verband gebracht met PFAS-pesticiden: het is er een onafbreekbaar restproduct van. De gevonden gehalten TFA in wijn liggen veel hoger dan wat eerder in oppervlakte- en drinkwater werd gemeten.
RIVM adviseert consumenten geen particuliere eieren te eten vanwege het PFAS-gehalte. Dat geldt voor eieren van hobbykippen uit heel Nederland. Eieren uit de supermarkt of markt mogen consumenten wel eten. Dit blijkt uit nieuw onderzoek.
PFAS's vormen een groeiend milieuprobleem en hebben hun weg gevonden naar onze voedselketen. Om de voedselveiligheid beter te waarborgen, zijn in januari 2023 binnen de Europese Unie normen ingevoerd voor de aanwezigheid van PFAS's in voedingsmiddelen. Dit heeft gevolgen voor producenten, de handhaver en brancheverenigingen. Dit artikel schetst de impact.
Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.
Vergeleken met andere voedingsmiddelen, komen PFAS vaak en veel voor in vis en zeevruchten. Dat is een van de opvallende conclusies van een grootschalige studie, gepubliceerd in npj Science of Food waarin meer dan 150.000 onderzoekspublicaties over PFAS zijn geanalyseerd.
De Nederlandse visserij krijgt steeds meer te maken met strengere regels. Voorzitter Guus Pastoor van de Visfederatie ging met VMT om tafel om de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van voedselveiligheid in de sector eens goed op een rij te zetten.
Runderen uit het natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe - een natuurgebied op de grens van Nederland en België - hebben te hoge gehaltes PFAS in het bloed. Het vlees van de runderen is onderzocht en bevatte tot vier keer meer PFAS dan de norm voor consumptie bestemd vlees.
Vooruitlopend op een mogelijk Europees verbod moet Nederland al in 2026 een landelijk PFAS-verbod hebben. Daarvoor pleiten diverse waterschappen, die een brandbrief naar het Rijk opstellen. Het idee hiervoor kwam uit het Brabantse waterschap De Dommel en steeds meer waterschappen sluiten aan.