PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

PFAS op lijst 'zeer zorgwekkende stoffen'

Bedrijven moeten de uitstoot van alle PFAS zoveel mogelijk vermijden. Alle PFAS-stoffen komen op de lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' (ZZS), heeft staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer en Milieu) bekendgemaakt.

Ongeveer honderd PFAS maakte al onderdeel uit van de 'zeer zorgwekkende' categorie, maar in totaal zijn er duizenden van deze chemische stoffen. De hele categorie PFAS staat op een lijst van OSPAR, een verdrag ter bescherming van de Noord-Oost Atlantische Oceaan, waar ook Nederland bij aangesloten is. Alles op die lijst komt nu ook op de Nederlandse lijst met 'zeer zorgwekkende stoffen' te staan. "Dat alle PFAS nu ZZS zijn, gaat enorm helpen", zegt Jansen in een verklaring.

We weten allemaal dat PFAS een stof is die je liever kwijt dan rijk bent. Daarom werken we samen met gemeenten en provincies aan het verminderen van PFAS in het leefmilieu.”
— Chris Jansen, Staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu

PFAS in bedrijfsleven

Er wordt al lang gevraagd door gemeenten en provincies, en ook door de Tweede Kamer, om meer PFAS op de ZZS-lijst te zetten. Dat geeft meer instrumenten om de uitstoot van PFAS tegen te gaan door middel van vergunningverlening, handhaving en toezicht.

Bedrijven die PFAS gebruiken, moeten elke vijf jaar een vermijdings- en reductieplan opstellen om het gebruik van de stoffen tegen te gaan. Als het niet lukt om het gebruik van PFAS te voorkomen, moeten ze proberen te voorkomen dat de stoffen in de lucht of het water komen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weet niet om hoeveel bedrijven het gaat.

Mogelijk risico voor mens of milieu

Over sommige PFAS is veel bekend, maar over andere veel minder, schrijft het RIVM. "We weten op dit moment niet of deze andere PFAS mogelijk risico's geven voor mens of milieu of dat er risico's ontstaan doordat mens of milieu aan meerdere PFAS tegelijk worden blootgesteld. Ook al zijn de risico's per stof uit de groep PFAS verschillend, ze zijn allemaal heel persistent en dragen uiteindelijk allemaal bij aan de overschrijding van veilig geachte grenswaarden."

Europees verbod PFAS

Nederland werkt momenteel in Europa aan een zo breed mogelijk verbod op PFAS. Nederland heeft samen met Zweden, Noorwegen, Denemarken en Duitsland een voorstel voor een Europees verbod voor PFAS ingediend. Het Europese verbod moet gaan gelden voor de productie, gebruik, verkoop en import van PFAS die in de vele duizenden producten zitten die we elke dag gebruiken.

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Maarten Molenaar, werkzaam bij Do-it en lid van de redactie-adviesraad van VMT.

Column: Hoge analysekosten NVWA, tijd voor kritische reflectie

COLUMN - "Waarom zijn de kosten van door de NVWA uitgevoerde analyses zoveel hoger dan die van geaccrediteerde commerciële bedrijven en is dit verschil te rechtvaardigen? Wat is trouwens überhaupt het nut van analyseren?" Lees de column van Maarten Molenaar, Food Safety en Quality Director bij Do-IT Organic, hierover.

'PFAS-moleculen één-op-één vervangen zal nooit lukken'

'PFAS-moleculen één-op-één vervangen zal nooit lukken'

WUR-onderzoeker Jacco van Haveren ziet dat er ondanks het mogelijke verbod op PFAS nauwelijks nog alternatieven zijn. Hij pleit voor een grootschalig onderzoek waarbij vooral de toepassing leidend moet zijn.

7 vragen en antwoorden over het voorgestelde EU-verbod op PFAS

7 vragen en antwoorden over het voorgestelde EU-verbod op PFAS

In de online nieuwsbrief van Food Safety Tech van maart 2023 gaf een van de experts van het bedrijf SCIEX, een bedrijf dat gespecialiseerd is in massaspectometrie, inzicht in het effect van het voorgenomen besluit van de EU op een verbod op poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS).

Chemische gevaren in de zuivelketen: Ketenstudie Rikilt WUR geeft antwoorden

Chemische gevaren in de zuivelketen: Ketenstudie Rikilt WUR geeft...

Welke chemische gevaren zijn het belangrijkste in de zuivelketen? Hoe worden deze gevaren in de keten geïntroduceerd? En wat is ertegen te doen? Die vragen zijn beantwoord in een ketenstudie van Rikilt Wageningen University & Research in opdracht van NVWA-BuRO. De belangrijkste resultaten op een rij. <i>Dit artikel is verschenen in VMT 12 van 19 oktober.</i>

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Beeld: Shutterstock

Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Foto: Pixabay

Update E. coli-uitbraak door burgers van McDonald's: 104 zieken, 1...

De FDA, CDC en staatsautoriteiten onderzoeken een E. coli O157:H7-uitbraak die verband houdt met gesnipperde uien op Quarter Pounders bij McDonald's in verschillende staten in de VS. Tot nu toe zijn 104 mensen ziek geworden, 34 zijn opgenomen in het ziekenhuis en vier hebben een ernstige niercomplicatie ontwikkeld. Eén persoon is overleden. McDonald's heeft inmiddels de betrokken uien vervangen en maatregelen genomen om verdere besmettingen te voorkomen.

foto: shutterstock

EFSA herziet veiligheid zoetstof sacharine

EFSA verhoogt de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van sacharine van 5 mg/kg lichaamsgewicht per dag naar 9 mg/kg. Er zijn geen gezondheidsrisico's aan sacharine verbonden.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten behoeve van kwaliteit

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten...

In kwaliteitsmanagement bestaan zoveel lijstjes en actiepunten dat we het doel soms niet meer zien. Digitale trends zoals data-analyse, datachains, automatisering van controles en slimme sensoren gaan helpen om afscheid te nemen van de vele handmatige registraties en lijstjes. Door het werk digitaal goed in te richten, krijgen we weer focus op het doel: met elkaar voedselveilige producten maken die compliant zijn.

Dodelijke E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen: tientallen merken teruggeroepen

Dodelijke E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen:...

Een uitbraak van E. coli-infecties in de Verenigde Staten heeft geleid tot de terugroepactie van tientallen merken biologische wortelen en babywortelen. Tot nu toe zijn 39 mensen ziek geworden, waarvan 15 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Eén persoon is overleden.

MALDI-TOF MS: Een innovatieve standaard in microbiële bevestiging en identificatie

MALDI-TOF MS: Een innovatieve standaard in microbiële bevestiging en...

In een industrie waar voedselveiligheid en productkwaliteit essentieel zijn, biedt Lavetan, lid van de GBA Group website, een geavanceerde oplossing: MALDI-TOF MS (Matrix-Assisted Laser Desorption/Ionization Time-of-Flight Mass Spectrometry). Deze techniek vervangt klassieke bevestigingstests voor bacteriële pathogenen en stelt bedrijven in staat om snelle, betrouwbare identificatie van micro-organismen uit te voeren, wat hen helpt om de strenge normen van voedselveiligheid te handhaven.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.