Voedselveiligheid tussen feit en gevoel: hoe verhouden praktijk en perceptie zich tot elkaar?

Voedselveiligheid tussen feit en gevoel: hoe verhouden praktijk en perceptie zich tot elkaar?

Wat bepaalt voedselveiligheid? Zijn het wetenschappelijke feiten, wettelijke normen of de maatschappelijke perceptie? Op 20 november 2025 gaan drie experts tijdens het Food Safety Event in gesprek over de belangrijkste thema's op dit terrein.

In de sessie Voedselveiligheid tussen feit en gevoel: hoe verhouden praktijk en perceptie zich tot elkaar? duiken experts in het spanningsveld tussen feit en gevoel, tussen wat de norm is en wat de consument verwacht. De sessie geeft zowel inzicht in de wetenschappelijke kaders als de beleving van de consument. Met als centrale vraag: hoe kunnen we de kloof tussen perceptie en praktijk verkleinen?

Dagelijkse praktijk en wetenschap

Nicolette Quaedvlieg (GroentenFruit Huis) en Kirsten Sweens (Dricoll’s) gaan in op de dagelijkse praktijk binnen de groente- en fruitsector. Ze bespreken actuele vraagstukken rondom MRL’s (Maximale Residu Limieten), meetonzekerheden en de complexe realiteit van residustapeling. Hoe worden die limieten bepaald, en is dat gestoeld op harde wetenschap of op publieke emotie?

Wieke van der Vossen (Voedingscentrum) belicht deze problematiek vanuit het perspectief van de consument. Aan de hand van een recent onderzoek deelt ze welke zorgen leven rondom voedselveiligheid. Ook licht Van der Vossen toe waarom de perceptie van de consument soms afwijken van wat experts als risicovol beschouwen.

Sprekers

Nicolette Quaedvlieg, Voedselveiligheid & Kwaliteit, GroentenFruit Huis
Wieke van der Vossen-Wijmenga, Expert Voedselveiligheid en Etikettering, Voedingscentrum
Kirsten Sweens, EU Food Safety & Compliance Manager, Driscoll’s

Moderator:
Jacques Stark, VMT

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Noodvoedsel met een THT tot 2050: producent speelt in op preppers
  2. Voor abonneesZo werkt Prinsen Berning aan innovatie van eiwitrepen en -poeders: 'Continu doorontwikkelen'
  3. NVWA waarschuwt producenten plantaardig vlees om gebruik 'gehakt'
  4. Productinnovaties oktober: Ferrero lanceert plantaardige Nutella in Nederland
  5. Voor abonneesBrazilië kampt met methanolvergiftigingen: 41 bevestigde gevallen, 8 doden
  6. 13/11/2025 | VMT webinar melden van onveilige levensmiddelen door NVWA toegelicht
  7. Van ethiek tot digitale adoptie: 5 lessen over AI in voedselinnovatie
  8. 20/11/2025 | VMT Food Safety Event
  9. Startup maakt muffins van favabonen: 'Nog nooit zoveel geleerd van eigen fouten'
  10. Geen 'vage' duurzaamheidsclaims meer: Unilever past verpakkingen aan na kritiek ACM
  1. 03/12/2025 | Webinar voedselcontactmaterialen: zo vind je de balans tussen veiligheid, duurzaamheid en wetgeving (PPWR)
  2. Eiwittransitie krijgt vaart in supermarktschap
  3. Voor abonneesEiwitshakes en -poeders onder de loep in nieuw Amerikaans onderzoek
  4. Voor abonneesZo werkt Pally Biscuits aan duurzaamheidswetgeving: 'Als je het voor de show doet, stop dan bij de lichtsensor'
  5. Nieuw voorstel: EUDR enkel uitgesteld voor mkb-bedrijven, daarnaast versoepelingen
  6. Ahold Delhaize als 'schurk' in kinderboek: nieuwe actie voor legkippen in kooien
  7. Voor abonneesMeer salmonella en blijvende vogelgrieprisico's in Staat van Zoönosen 2024
  8. Studie Wageningen: 'Vleesconsumptie daalt licht naar laagste niveau in 20 jaar'
  9. Chocolade zonder cacaoboon: dit zijn alternatieven waar foodbedrijven op inzetten
  10. GesponsordHoe maak je een nieuw product succesvol?