Voor legitieme voedselproducenten is het vaak lastig te begrijpen wat voedselfraudeurs drijft. Daarom is het voor QA belangrijk om voedselfraude te overzien en grip te krijgen op de verborgen risico's. Met concrete voorbeelden en praktische tips laat Van Ruth zien hoe je voedselfraude vroegtijdig herkent, voorkomt en effectief aanpakt.
Voedselfraude voorkomen
Tijdens de FSE-sessie 'Voedselfraude: de dagelijkse risico’s en wat je er morgen aan doet' zet Van Ruth alle feiten op één rij: "Welke vormen van voedselfraude komen het vaakst voor in reguliere ketens, welke zijn in opmars en waarom? Het zijn geen megazaken, maar wél integriteitsrisico’s die iedereen kunnen raken." Niemand is onvatbaar voor voedselfraude; iedereen kan er de dupe van worden. Dus liever goede voorzorgsmaatregelen en een goed doordacht beleid, dan achteraf een niet-authentiek product.
Met concrete do’s voor QA en inkoop gaat Van Ruth in op betere kwetsbaarheidsanalyse, slimme leverancierschecks en trigger-based testing, zodat je fraude voorkomt, detecteert én er helder over communiceert.
Spreker
Prof. Saskia van Ruth, Professor of Food Supply Chain Intergrity, University College Dublin.
