VMT
  • Lees 1 maand gratis
  • Inloggen
  • Voedselveiligheid
    • Listeria monocytogenes
    • E.coli (STEC/ EHEC)
    • Hygienisch ontwerpen
    • Voedselveiligheidscultuur
    • Fraude
    • PFAS
    • Acrylamide
    • MOAH & MOSH
  • Wetgeving
    • Etikettering
    • NAPV
    • Nutri-Score
    • Claims
    • Standaarden & Certificeringen
    • Allergenen
  • R&D
    • Alternatieve eiwitten
    • Suikerreductie
    • Ultrabewerkte voeding
    • Fermentatie
  • Duurzaamheid
    • Voedselverspilling
    • Energie en water
    • Duurzame data
  • België
  • Food Safety Event
  • Praktijkdag Microbiologie

Alles over QA

  • Kwaliteitscontrole24 jun. 25

    Realtime kwaliteitscontrole bij dranken en zuivel: zo kan optische sensor tijd besparen

    Kwaliteitscontroles in de voedingsindustrie, zoals bij zuivel en dranken, zijn vaak handmatig en tijdrovend. Het Eindhovense bedrijf Firefly Sensing speelt hierop in met een kleine optische sensor die live metingen binnen het productieproces mogelijk maakt. De innovatie is speciaal bedoeld voor kleinere vloeistofvolumes en geautomatiseerde systemen.

  • “De integratie van voedselveiligheid, kwaliteit, duurzaamheid 
en technologie vraagt om een andere manier van werken.”Gesponsord
    Gesponsord
    trending 202511 dec. 24

    Gesponsord QA-manager van de toekomst: specialist of manager?

    De rol van de QA-manager staat op een kruispunt. In een tijd waarin duurzaamheid, digitalisering en strengere wetgeving steeds belangrijker worden, moet de QA-manager een keuze maken: blijft hij een specialist in voedselveiligheid, of ontwikkelt hij zich tot een coördinator die breder compliance-, risk- en verbetermanagement integreert in een gecertificeerd managementsysteem?

  • Ben and Jerry’s fabriek in Hellendoorn
foto:Arie KievitVoor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid29 aug. 24

    Voor abonnees Checklist van 7 punten: 'Voedselveiligheid in de hele organisatie monitoren'

    Dat voedselveiligheidsbeleid effectief moet zijn, spreekt vanzelf. Maar hoe zorg je voor een goede evaluatie van je voedselveiligheidsbeleid om te zien of dat echt zo is? Unilever en Royal A-ware Food Group geven 7 overzichtelijke tips op een rij.

  • Voedselveiligheid22 aug. 24

    Zomerserie voedselveiligheid: verdeelde reacties QA op aangepaste NVWA meldwijzer

    Wat zijn de opvallendste verhalen en voedselveiligheidsissues van de eerste helft van 2024? In deze zomerserie blikt de redactie terug op een selectie meest gelezen artikelen. Deel 4: verdeelde reacties QA op aangepaste NVWA meldwijzer: 'het geeft meer vragen dan verduidelijking'. Dit artikel verscheen eerder op 7 februari 2024.

  • Contaminanten20 aug. 24

    Safe met Roos: Hoe meet de QA'er contaminanten?

    COLUMN - Wat is een contaminant? De NVWA definieert een contaminant als een chemische stof die onbedoeld in een levensmiddel belandt. Contaminanten komen daar terecht via het productieproces, door migratie via verpakkingsmaterialen of door gecontamineerde grondstoffen. De aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen, diergeneesmiddelen, zware metalen of dioxines in de productieomgeving of in de opslag zijn niet altijd zichtbaar, maar kunnen mogelijk wel contaminatie veroorzaken.

  • Met een pubquiz over voedselveiligheid werd de Food Safety Week bij Tony's Chocolonely besloten.Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid11 jun. 24

    Voor abonnees Hoe Tony's Chocolonely het hele hoofdkantoor liet warmlopen voor voedselveiligheid

    Vrijdag 7 juni was het World Food Safety Day. "Daar moeten we iets mee", dacht het Quality & Food Safety-team van Tony's Chocolonely. Maar die dag werd een hele week. Iedereen op het hoofdkantoor in Amsterdam moest eraan geloven: van een food safety bingo tot een pubquiz en een lezing van oprichter Teun van de Keuken. "Voedselveiligheid laagdrempelig en speels op de kaart zetten."

  • Safe met...18 mrt. 24

    Safe met Roos: Het belang van incidentmanagement

    COLUMN - Het borgen van voedselveiligheidsrisico's is een belangrijke verantwoordelijkheid van het QA-team.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid5 mrt. 24

    Voor abonnees 10 tips: Zo communiceer je over voedselveiligheid in de productie

    Daniël Zwiers van Fresh Quality Support groeide op in een ambachtelijke slagerij en weet hierdoor hoe belangrijk voedselveiligheid is. En hoe je daarover moet communiceren met je mensen. Hij geeft tien tips over hoe je dat aanpakt. "Ik wil het liefst het informele van het kleinschalige ook terugzien in een grote industriële omgeving. Je moet op een positieve manier iets triggeren bij je mensen, een knop omzetten."

  • Safe met...19 feb. 24

    Safe met Roos: Valideren een lust of last?

    COLUMN - Levensmiddelenbedrijven zijn altijd in beweging; er komen nieuwe machines, producten, schoonmaakmethoden, bewaaromstandigheden of de wetgeving wijzigt. Al deze veranderingen kunnen impact hebben op de voedselveiligheid en moeten daarom door het HACCP-team gevalideerd worden. De HACCP-studie die jij met je team hebt gemaakt, is daarom voortdurend in beweging.

  • Voor abonnees
    Voor abonnees
    Voedselveiligheid4 aug. 23

    Voor abonnees Vereisten bij machinevalidatie: 4 tips van een QA'er

    Het doel van machinevalidatie is om te verzekeren dat de machine in de productie qua veiligheid en kwaliteit in orde is. Aan QA'ers de taak om belangrijke zaken te controleren zodat de machine voldoet aan alle eisen. Het traject begint al vóór de aanschaf van een nieuwe apparatuur, zodat met zekerheid de juiste machine wordt aangeschaft op gebied van QA.

Meer artikelen

  1. Voor abonneesStappenplan: zo ga je om met de wetswijziging contaminanten
  2. Hoe kom je aan een goede kwaliteitsmanager?
  3. Safe met Michelle: Ben je politieagent of coach?
  1. Hugo Pol, QA bij Vion: 'Bij voedselveiligheid is het 'waarom' de belangrijkste vraag'
  2. Handig overzicht: deze artikelen helpen je bij het bouwen van Food Safety Culture
  3. Simone Hertzberger: Kwaliteit met ijzeren hand in fluwelen handschoen
  • Abonneren
  • Collecties
  • Nieuwsbrieven
  • Over VMT
  • Events
  • Digitaal Magazine
  • Klantenservice
  • Contact
  • Adverteren
  • Vacatures

Snel naar

  • Artikelen
  • Webinars
  • Startups
  • Podcasts
  • Video

Wetgeving

  • Etikettering
  • NAPV
  • Nutri-Score
  • Claims
  • Standaarden & Certificeringen
  • Allergenen

Voedselveiligheid

  • Listeria monocytogenes
  • E.coli (STEC/ EHEC)
  • Hygienisch ontwerpen
  • Voedselveiligheidscultuur
  • Fraude
  • PFAS
  • Acrylamide
  • MOAH & MOSH

R&D

  • Alternatieve eiwitten
  • Suikerreductie
  • Ultrabewerkte voeding

Duurzaamheid

  • Voedselverspilling
  • Energie en water
  • Duurzame data

Overige thema's

  • België
  • Economie & bedrijven
  • Mensen & loopbaan
  • Marketing & consument
  • Voeding & gezondheid
  • Technologie & techniek
  • Product & Bedrijfsnieuws

VMT is onderdeel van VMN media. Lees in ons manifest waar VMN media voor staat. Op gebruik van deze site zijn de volgende regelingen van toepassing: Algemene Voorwaarden en Privacy en Cookie beleid | Privacy instellingen