VMT
VMT
Voedselverspilling in de voedingsindustrie: aan deze knoppen kan de QA-manager draaien

Voedselverspilling in de voedingsindustrie: aan deze knoppen kan de QA-manager draaien

Tijdens de inkoop, bij binnenkomst grondstoffen, tijdens de productie, gedurende het transport, in het supermarktschap en thuis bij de consument. Door de hele voedselketen heen gaat waardevol voedsel verloren. Aan welke knoppen kan de kwaliteitsmanager draaien om voedselgrondstof efficiëntie te verhogen? Sanne Stroosnijder (WUR) daagt QA-managers uit met de vraag: hoe #verspillingsvrij ben jij?

Voedselverspilling in de voedingsindustrie: aan deze knoppen kan de QA-manager draaien

We hadden dit jaar een hete zomer, de aardappels zijn hierdoor kleiner. Uitgaande van de specificaties van je klant, moet je als kwaliteitsmanager wellicht te kleine aardappels afkeuren omdat er lange frietjes gemaakt moeten worden. Of ga je denken in oplossingen en het gesprek aan met je klant? ”We mogen meer in ketensamenwerking en partnership gaan denken”, zegt Sanne Stroosnijder, program manager Food Loss & Waste Prevention aan Wageningen University & Research.

QA-manager en voedselverspilling

In haar keynote presentatie die ze tijdens VMT’s Food Safety Event op 3 november gaat houden daagt ze de QA-manager uit om eens stil te staan bij de knoppen waar hij of zij aan kan draaien en bespreekt ze enkele uitdagingen op het raakvlak tussen voedselveiligheid en het tegen gaan van voedselverspilling. Want volgens Stroosnijder zijn hier zeker kansen zowel voor people, planet als voor profit.

Hoe verspillingsvrij ben jij en in hoeverre beïnvloeden jouw leveranciersafspraken de mate van waste?

“We willen allemaal veilig en gezond, maar ook duurzaam eten. Hoe efficiënt ga je om met je grondstoffen, is dan een vraag die je zou moeten stellen. Maak er een extra agendapunt van tijdens je leveranciersoverleg en vraag jezelf af: hoe beïnvloeden mijn leveranciersafspraken de mate van waste. Bovendien is er simpel een businesscase van te maken, immers de grondstoffen zijn duur.”

Hulp van technologie

Er zijn technologische innovaties, denk aan dynamische houdbaarheidsindicatoren of slimme sensoren, die de voedingsindustrie verder kan helpen het verspillingsprobleem aan te pakken. Stroosnijder gaat hier op 3 november verder op in en kijkt daarbij ook naar de opkomst van nieuwe proces technologie, o.a. voor nieuwe eiwitten, maar ook over hoe we om kunnen gaan met al onze reststromen?