VMT
VMT
Zo verlaag je kiemgetallen en bestrijd je listeria met klimaatbeheersing en condenspreventie

Zo verlaag je kiemgetallen en bestrijd je listeria met klimaatbeheersing en condenspreventie

Het lijkt zo simpel. Als je bacteriën niet wil laten uitgroeien, moet je ze geen water geven. Maar wat zijn de gevaren van een te hoge luchtvochtigheid nu eigenlijk? André van Zutphen van Munters en hygiënisch ontwerp expert Wouter Burggraaf leggen het tijdens het Food Safety Event uitgebreid uit.

Zo verlaag je kiemgetallen en bestrijd je listeria met klimaatbeheersing en condenspreventie
De desinfectiemiddelen die worden gebruikt om een fabriek te reinigen, hebben maar een beperkte werkingsduur

Wouter Burggraaff gooit meteen een bommetje door te zeggen: “We moeten nu echt gaan stoppen met koeldrogen. Dat is een bron van Listeria”. Via absorptietechniek koelen door bijvoorbeeld systemen voorzien van silicagel, is volgens de expert een veel beter idee.

Droogte beschadigd celmembraan

Waarom is een droge lucht zo belangrijk? “Door drogen vermindert de levensvatbaarheid van de cel bij Listeria, omdat het de celmembraan beschadigd”, legt luchtbehandelingsexpert André van Zutphen van Munters uit.

Te korte tijd tussen schoonmaak en opstart van de productie vormt een gevaar. Het is dan nooit echt droog.

Bewerkte werkingsduur desinfectie

In de voedingsmiddelen industrie wordt vaak veel aandacht besteed aan schoonmaak en desinfectie, maar worden productie ruimtes door de lage temperatuur en de korte tijd tussen schoonmaak en opstart van de productie nooit echt droog. Schoonmaak en desinfectie middelen hebben een beperkte werkingsduur en als de werkingsduur verstreken is en de oppervlaktes nog niet droog zijn, is het natte oppervlak meteen een voedingsbodem voor nieuwe groei van micro organismen, zo weet Munters. “Door goede droging na schoonmaak en beheersing van luchtvochtigheid tijdens productie neem je die voedingsbron weg en creëer je een natuurlijke barrière tegen de groei van schimmels en bacteriën. Naast de bacteriologische voordelen is goede luchtdroging ook onontbeerlijk voor processen waarbij hygroscopische producten bewerkt of worden getransporteerd.”

Food Safety Event

Meer weten? Meld je aan voor het Food Safety Event en kies vervolgens voor de sessie 1C – De diepte in | Schoonmaken? Een bron van besmetting! en kom meer te weten over hoe je het beste koeling kunt inzetten in jouw productie omgeving.

Dit vind je misschien ook interessant