Zo verlaag je kiemgetallen en bestrijd je listeria met klimaatbeheersing en condenspreventie

Zo verlaag je kiemgetallen en bestrijd je listeria met klimaatbeheersing en condenspreventie
De desinfectiemiddelen die worden gebruikt om een fabriek te reinigen, hebben maar een beperkte werkingsduur

Het lijkt zo simpel. Als je bacteriën niet wil laten uitgroeien, moet je ze geen water geven. Maar wat zijn de gevaren van een te hoge luchtvochtigheid nu eigenlijk? André van Zutphen van Munters en hygiënisch ontwerp expert Wouter Burggraaf leggen het tijdens het Food Safety Event uitgebreid uit.

Wouter Burggraaff gooit meteen een bommetje door te zeggen: “We moeten nu echt gaan stoppen met koeldrogen. Dat is een bron van Listeria”. Via absorptietechniek koelen door bijvoorbeeld systemen voorzien van silicagel, is volgens de expert een veel beter idee.

Droogte beschadigd celmembraan

Waarom is een droge lucht zo belangrijk? “Door drogen vermindert de levensvatbaarheid van de cel bij Listeria, omdat het de celmembraan beschadigd”, legt luchtbehandelingsexpert André van Zutphen van Munters uit.

Te korte tijd tussen schoonmaak en opstart van de productie vormt een gevaar. Het is dan nooit echt droog. ”

Bewerkte werkingsduur desinfectie

In de voedingsmiddelen industrie wordt vaak veel aandacht besteed aan schoonmaak en desinfectie, maar worden productie ruimtes door de lage temperatuur en de korte tijd tussen schoonmaak en opstart van de productie nooit echt droog. Schoonmaak en desinfectie middelen hebben een beperkte werkingsduur en als de werkingsduur verstreken is en de oppervlaktes nog niet droog zijn, is het natte oppervlak meteen een voedingsbodem voor nieuwe groei van micro organismen, zo weet Munters. “Door goede droging na schoonmaak en beheersing van luchtvochtigheid tijdens productie neem je die voedingsbron weg en creëer je een natuurlijke barrière tegen de groei van schimmels en bacteriën. Naast de bacteriologische voordelen is goede luchtdroging ook onontbeerlijk voor processen waarbij hygroscopische producten bewerkt of worden getransporteerd.”

Food Safety Event

Meer weten? Meld je aan voor het Food Safety Event en kies vervolgens voor de sessie 1C - De diepte in | Schoonmaken? Een bron van besmetting! en kom meer te weten over hoe je het beste koeling kunt inzetten in jouw productie omgeving.

Annemiek Jorritsma

Annemiek Jorritsma

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: Stukjes deksel in huzaren/rundvleessalade

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: Stukjes deksel in...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van februari. De laatste wapenfeiten: stukjes deksel in salade,...

Tonijn Foto: Pixabay

Recall gerookte tonijn vanwege te hoog kwikgehalte

De leverancier Interfoodsmittelgrosshandel GmbH heeft opdracht gegeven tot een terugroepactie van gerookte tonijn in onder meer Spanje, Italië en...

Onderzoek NVWA: Vaak te veel acrylamide in ontbijtkoek

Onderzoek NVWA: Vaak te veel acrylamide in ontbijtkoek

De NVWA bezocht in 2023 91 bakkerijen. Ze onderzochten verschillende bakkersproducten waaronder ontbijtkoek, kruidnoten, kruidnoten en speculaas op...

Nieuwe E. coli-uitbraak door rauwmelkse kaas

Nieuwe E. coli-uitbraak door rauwmelkse kaas

Een nieuwe E. coli-uitbraak in de Verenigde Staten is terug te voeren op kaas die is geproduceerd door een zuivelbedrijf dat in het verleden in...

Recalls België 2023 in beeld: ruim 300 meldingen in een jaar 

Recalls België 2023 in beeld: ruim 300 meldingen in een jaar

In 2023 maakten het Belgische FAVV en VMT in totaal melding van 324 recalls en veiligheidswaarschuwingen. Welke voedingsmiddelen werden uit de handel...

Weer meer voedselgerelateerde infecties door STEC en listeria in Europa in 2022

Weer meer voedselgerelateerde infecties door STEC en listeria in...

In de EU/EER was in 2022 een flinke toename te zien van de ernstige voedselgerelateerde infecties listeriose en shigatoxineproducerende E.coli...

FAVV onderzoekt klachten online verkoop levensmiddelen: 'Ook hobby-koks hebben registratie nodig'

FAVV onderzoekt klachten online verkoop levensmiddelen: 'Ook...

Inspecteurs van het FAVV - gespecialiseerd in e-commerce - onderzochten in 2022 en 2023 meer dan 450 klachten over websites of sociale mediaprofielen...

Belgische recalls en waarschuwingen februari: Mogelijk E. Coli aanwezig in geitenkaas

Belgische recalls en waarschuwingen februari: Mogelijk E. Coli...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van februari. De laatste wapenfeiten: Mogelijk E. Coli aanwezig in...