Beheersen MOSH & MOAH: Van onmogelijk naar onder controle?

Beheersen MOSH & MOAH: Van onmogelijk naar onder controle?
Foto: Shutterstock

Waar staan we nu als het gaat om het meten, analyseren en beheersen van minerale oliën? Tijdens het Food Safety Event op 20 november in de Jaarbeurs Utrecht lichten drie experts toe hoe de borging van MOSH en MOAH binnen de keten in zijn werk gaat.

Tijdens de sessie 'MOAH & MOSH: Van onmogelijk naar onder controle?' vertellen Bas van Driel (Lavetan), Yvette Hoffmans (WFSR) en Marchel Snieder (SD Guthrie) over de ontwikkelingen in het beheersen van minerale oliën in de keten. Deze sessie biedt praktische handvatten: hoe kun je werken aan beheersing van MOAH en MOSH, zonder te verzanden in complexiteit of disproportionele maatregelen?

Wat kan je verwachten van deze sessie?

Bas van Driel laat zien wat de huidige analysetechnieken wel en niet kunnen. Ook licht hij een nieuwe methode toe waarmee limieten in complexe producten zoals kruiden en specerijen nauwkeuriger kunnen worden gemeten. Waarom is het meten van deze stoffen zo ingewikkeld? Daar gaat Van Driel dieper op in.

Yvette Hofmans vertelt tijdens de sessie over nieuwe analysemethoden, waaronder de ontwikkeling van een sneltest voor MOAH. Ze gaat vooral in op de ontwikkeling van een sneltest voor MOAH, die direct in de voedselketen gebruikt kan worden. Wageningen Food Safety Research (WFSR) werkt hiervoor samen met verschillende laboratoria en bedrijven, zoals SD Guthrie. Deze sneltest is bedoeld om al vroeg in de keten risico’s te signaleren, zodat vroegtijdig ingegrepen kan worden en het mogelijk moeten terughalen van producten op de markt voorkomen kan worden.

Marchel Snieder deelt praktijkervaringen met de beheersing van MOSH en MOAH en laat zien hóe een integrale ketenaanpak tot betere beheersing leidt. Ook geeft hij een update over de laatste ontwikkelingen in wetgeving rond minerale oliën.

Sprekers

Bas van Driel, Marketing & Sales Director BeNeLux, Lavetan
Yvette Hoffmans, Food Safety Scientist, WFSR
Marchel Snieder, QA\QC Manager, SD Guthrie

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesWebinar terugkijken: Melden van onveilige levensmiddelen door NVWA toegelicht
  2. Hoe zit het met polarisatie in het voedingsdebat? Vijf inzichten uit recent onderzoek
  3. Monitor Levensmiddelenindustrie 2024: 'De productie staat flink onder druk'
  4. Voor abonneesBabyvoedingproducent zwaar onder vuur na botulisme-uitbraak in Verenigde Staten
  5. Europese Commissie overweegt speciale taks voor ultrabewerkte voeding
  6. Food Safety Event: Hoe we niet moeten verzanden in risicohysterie
  7. Europa verzwakt verduurzamingsregels voor bedrijven, expert vindt het gemiste kans
  8. Zo gebruiken productontwikkelaars AI: 'ChatGPT is interessant voor het combineren van verschillende ingrediënten'
  9. Voor abonneesMintel voorspelt deze 3 trendontwikkelingen in voeding tussen 2026 en 2030
  10. Productinnovaties november: Jumbo breidt borrelassortiment uit met nieuwe tapasproducten
  1. Voedselfraude tegengaan: dit moet je als kwaliteitsafdeling daarover weten
  2. Voor abonneesZo werkt Tony's Chocolonely aan duurzaamheidswetgeving: 'We willen geen voorloper meer zijn, maar de standaard'
  3. Bedrijfsovernames in voeding 2025: Moederbedrijf van Qlip en Bactoforce neemt Biosisto Holding B.V. over
  4. Levensmiddelenbranche en LVVN werken aan landelijk crisisplan voor voedselzekerheid
  5. Voor abonneesZo benut Le Pain Quotidien AI: efficiëntie, klantinzicht en merkbewaking
  6. Zoetwaterzalm van Hollandse bodem? Varkenshouderij is nu 'bio-tech' zalmboerderij
  7. Safe met Gea: 'AI is geen bedreiging, maar een nieuwe collega die nóóit moe wordt'
  8. Voor abonneesVMT 7 (2025): AI in productontwikkeling
  9. Voedselveiligheid onder de loep: de nieuwe koers van de NVWA uitgelegd op Food Safety Event
  10. Voor abonneesDuitse E. coli-uitbraak breidt uit naar 350 zieken, oorzaak nog onbekend