SIAL: Dit zijn de foodinnovaties die nu het verschil maken

SIAL: Dit zijn de foodinnovaties die nu het verschil maken

Ruim 70% van de consumenten heeft de afgelopen twee jaar haar eetgewoonten fundamenteel veranderd. De veranderende eetpatronen zijn goed terug te zien in de foodproducten die SIAL Innovation Award hebben gekregen. Gezondheid, genieten en duurzaamheid staan centraal. Een overzicht.

Komende week vindt in Parijs de tweejaarlijkse foodbeurs SIAL plaats. Uit het overweldigende aanbod aan exposerende foodproducenten, zijn er inmiddels 21 producenten beloond met een SIAL Innovation Award, uit een selectie van in totaal 1800 nieuwe producten.

De 21 winnaars spelen allemaal op een of andere manier in op een van de megatrends in voeding op dit moment. Belangrijke trends die boven drijven in het innovatiepalet zijn:

  1. Alternatieve ingrediënten (alternatieven voor bijvoorbeeld vlees, vis en kaas)
  2. Genieten op nummer 1 (premiumproducten, comfort food, intense smaaksensaties en bijzondere texturen)
  3. Gezondheid (natuurlijke ingrediënten, plantaardig, superfruits, supergroenten, zaden, algen, microalgen)
  4. Minder processed (zonder controversiële additieven, minder suiker en zout, biologisch verliest iets terrein)
  5. Milieuvriendelijkere verpakking (recyclebaarheid volstaat niet meer. Drastische reducering van plastic en karton)
  6. Gemak in de keuken (Koken succesvoller of makkelijker gemaakt)
  7. Lage prijzen (Inflatie-effect, basic ranges)

De Sial Innovation Awards 2022

Innovaties toegelicht tijdens persconferentie SIAL

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Foto: FrieslandCampina

Mars en FrieslandCampina willen samen broeikasgassen verminderen

Mars en FrieslandCampina gaan samenwerken om de uitstoot van broeikasgas te reduceren. Het gaat daarbij om de uitstoot die vrijkomt bij de...

Klimaatverandering houdt groenteverwerker Ardo op alle niveaus bezig: van spinazietekort tot   weerbarstige wetgeving

Klimaatverandering houdt groenteverwerker Ardo op alle niveaus bezig:...

Door het natte voorjaar en de verlate inzaai sorteert de Belgische groenteverwerker Ardo nu al voor op een tekort aan spinazie en erwten....

Productinnovaties juni en juli: Macadamia olie, Wilhelmina's frisse producten en Chewy Oat Bars

Productinnovaties juni en juli: Macadamia olie, Wilhelmina's frisse...

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van juni en juli: macadamia olie, Wilhelmina's frisse producten, Chewy...

Tip van jouw advocaat: Frietjes met… aardappelen, zout, maar ook dinatriumdifosfaat en dextrose

Tip van jouw advocaat: Frietjes met… aardappelen, zout, maar ook...

KENNISPARTNER - COLUMN - De Franse Frietjes van McDonald's: een guilty pleasure voor velen. Gelukkig bestaan de frietjes slechts uit aardappelen en...

NVWA: 'Kwart onderzochte volkorenproducten mag geen volkoren claimen'

NVWA: 'Kwart onderzochte volkorenproducten mag geen volkoren claimen'

De NVWA onderzocht 190 volkorenproducten van 7 grote supermarktketens. De organisatie controleerde of de volkoren claim wel gemaakt mocht worden. Bij...

Handig overzicht: hoe de smaak van plantaardige alternatieven kaas te verbeteren

Handig overzicht: hoe de smaak van plantaardige alternatieven kaas te...

De afgelopen jaren zijn er steeds beter smakende vleesvervangers in de schappen te vinden met een goede voedingswaarde. Bij plantaardige...

Nieuwe leverancier gevonden voor jouw schaarse grondstof? Let hierop voordat je met hen in zee gaat

Nieuwe leverancier gevonden voor jouw schaarse grondstof? Let hierop...

Stel, een startup heeft een veelbelovend ingrediënt of een nieuwe leverancier zegt dat ene schaarse ingrediënt te kunnen leveren. Een...

Milo en Bryce Wrigley van de Alaska Flour Company. (Foto: Alaska Flour Company)

Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een...

Afgelopen week waarschuwde groentefabrikant HAK er nog voor: door klimaatverandering worden oogsten en daarmee de toevoer voor voedingsproducenten...