Voor abonnees
Voor abonnees
vezels

Voor abonnees Hoe beïnvloeden vezels de gemoedstoestand van de mens? Dit zijn 5...

Prebiotische vezels kunnen gevoelens van stress verminderen en de stemming in gezonde volwassenen verbeteren. De meeste microbioomstudies nemen echter niet de dagelijkse gemoedstoestand op in het onderzoek. En weinig studies nemen uitgebreide biologische analyse mee. Dat gat moet dit onderzoek - geleid door TNO - dichten. Dit zijn 5 inzichten uit deze studie.

Voedingsclaims

Consumentenorganisaties vragen Europa om voedingsprofielen:...

De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop roept de Europese Commissie (EC) op werk te maken van voedingsprofielen om misleiding te voorkomen. Voedingsprofielen stellen extra eisen aan productclaims voor levensmiddelen met specifieke nutritionele waarde. Tot op heden zijn de voedingsprofielen nog steeds niet definitief.

Voor abonnees
Voor abonnees
Gezondheid

Voor abonnees Leidt de verwachting dat gluten ziek maakt tot maag-darmklachten?

Tarwe en andere glutenbevattende granen zijn al duizenden jaren een belangrijke voedselbron zonder beduidende problemen. In het laatste decennium heeft echter het nieuws dat gluten en tarwe veel ziekten, waaronder ook obesitas, veroorzaken de wereld van de consument geschokt. Wat klopt daarvan?

Voor abonnees
Voor abonnees
Gezondheid

Voor abonnees Gluten- en tarwegevoeligheid: zijn spelt en emmer gunstiger?

De consumptie van tarweproducten, vooral volkorenproducten, wordt over het algemeen in verband gebracht met positieve gezondheidseffecten. Het is echter ook algemeen bekend dat tarwegluten allergie en coeliakie kúnnen veroorzaken. In deel 6 van deze serie gaan onderzoekers Fred Brouns, Daisy Jonkers en Marlijne de Graaf dieper in op de effecten van de graansoorten spelt en emmer.

Voedselveiligheid

Onderzoekers ontrafelen link tussen Salmonella en darmkanker

Twee jaar geleden ontdekten onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat een infectie met Salmonella het risico op darmkanker kan verhogen. Dezelfde onderzoekers hebben een nieuwe studie uitgevoerd en hebben het euvel achter dit fenomeen ontrafeld. Met de nieuwe inzichten kunnen stappen worden gezet in de behandeling van darmkanker als gevolg van Salmonella.

foto: shutterstock
RIVM

Overgewicht in Nederland problematisch? RIVM roept voedingsbedrijven...

Het RIVM verwacht dat het bevolkingspercentage met overgewicht in Nederland zal stijgen van 50 procent (2022) naar 64 procent in 2050. Dat blijkt uit het recente rapport 'Kiezen voor een gezonde toekomst'. Volgens het RIVM moeten voedingsbedrijven, supermarkten en de overheid nog meer investeren in gezonde voeding om overgewicht tegen te gaan.

Gezondheid

Eten van 'gluten'-brood leidt niet tot overgewicht

De afgelopen jaren zijn er diverse publicaties en berichten op de sociale media verschenen waarin wordt gesuggereerd dat de consumptie van (tarwe-)brood tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen leidt. Deze berichten hebben geleid tot toenemende publieke bezorgdheid en een ander consumptiepatroon. Wetenschappers Fred Brouns en Daisy Jonkers onderzoeken de juistheid ervan in deel 5 van deze artikelenreeks.

Beleid

Bezuinigingen nieuwe kabinet raken Voedingscentrum: 'We moeten...

Het kabinet kondigt bezuinigingen aan op preventie. Deze bezuinigingen hebben ook gevolgen voor het Voedingscentrum, stelt de organisatie. "Met minder middelen kunnen we minder voorlichting en ondersteuning geven."

Voor abonnees
Voor abonnees
Brood

Voor abonnees Inhoudsstoffen van graan en brood bepalen effect op gezondheid

Onderzoek moet uitwijzen of het de graansoort zelf is die van invloed is op de darmgezondheid, dan wel de omgeving waarin het graan groeit of de manier waarop het graan verwerkt wordt (tot brood). 'Als wij daarop een antwoord kunnen geven, weten we beter welk graantype voor onze gezondheid het gunstigst is', zeggen onderzoekers Fred Brouns en Daisy Jonkers. En: 'Of aanpassingen in de teelt en verwerking kunnen bijdragen aan gezonder brood.'

Voor abonnees
Voor abonnees
Graan

Voor abonnees Well on Wheat-project: minder buikklachten door oergranen?

Tarwe is veruit het meest geconsumeerde graan in westerse landen. Ongeveer 95 procent van de tarweproductie in de wereld bestaat uit het 'moderne' broodtarwe. In deel 3 van deze serie gaan we in op de verschillen in (oer)granen en het mogelijke effect ervan op de darmgezondheid.

  1. Voor abonneesTarwe-allergie en glutengevoeligheid: wat is dat nou precies?
  2. Voor abonneesSchimmel op voedingsmiddelen: wanneer weggooien en wanneer verwijderen
  3. Quality Time met IJsbrand: Sinaasappel met fungicide (video)
  4. Voor abonneesTarwe, brood, gluten en gezondheid: waar staan we anno 2024?
  5. Gezond snacken, wat wil de consument? Zo spelen Amerikaanse snackproducenten in op trends
  6. AH breidt app uit met leefstijlcoaching en lanceert campagne: meer groente, meer vezels
  7. De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo populair geworden, kan dat ook met voedingsadvies?'
  8. WHO: 'Alcohol en ultrabewerkt voedsel medeverantwoordelijk voor dodelijke ziekten Europa'
  9. Consumentenbond over zoutgehalte maaltijdmixen: 'fabrikanten hebben daar lak aan'
  10. Voor abonneesGaan we richting totaalverbod BPA? Nóg meer gezondheidsrisico's bekend
  11. Consumentenbond: 'Veel kant-en-klaarmaaltijden ongezonder dan gedacht'
  12. Voor abonneesBakker Ammerlaan: 'Acrylamide verlagen is niet zo ingewikkeld'
  13. Wat zijn de gezondheidseffecten van zetmeelderivaten? Avebe en UMCG zoeken het uit
  14. Minstens 700 zieken na vermoedelijke uitbraak norovirus
  15. NBC onderzoekt volkorenbrood: 'Niet alleen gezond, maar ook lekker'
  1. 5 trends voor 2024 volgens FrieslandCampina Ingredients: Gezond en duurzaam leven steeds belangrijker
  2. KVNW introduceert website over wijn: 'Wijn is onverminderd populair in Nederland'
  3. Voor abonneesDe Nederlander eet minder zout, suiker en meer vezel: 6 conclusies uit recente voedselconsumptiepeiling
  4. Hoe denkt 'eigenzinnig gewoontedier' over duurzame foodmerken? Tool met consumenten profielen moet hulp bieden
  5. RIVM: 'Te veel cadmium, lood, kwik en arseen in voeding'
  6. Gezond eten vaak te duur en ongezond vaak té lekker
  7. 'Ga op zoek naar leveranciers die minder of geen allergene grondstoffen verhandelen'
  8. Handig overzicht: dit gebeurde er de afgelopen maanden op gebied van de Nutri-Score
  9. De kogel is door de kerk: Nutri-Score vanaf 2024 vrijwillig voedselkeuzelogo Nederland
  10. FrieslandCampina Ingredients opent duurzame productiefaciliteit voor lactoferrine
  11. Nieuw wetenschapspark moet innovatie voeding en gezondheid stimuleren
  12. Dit zijn de wijzigingen in de samenstellingsvoorschriften voor gewichtsbeheersingsproducten
  13. Nutrileads klaar om markt te bestormen met immuunbevorderende wortelvezel, maar een gezondheidsclaim verkrijgen is lastig
  14. Hoe spelen foodbedrijven in op de populariteit van een gezond microbioom?
  15. EFSA rapport: Nederlanders vinden voedselveiligheid belangrijk en kijken vooral naar nutriënten en gezondheid