Nieuwe CFSO van NVWA Bernadette Ossendorp is keynote op Food Safety Event: dit zijn de speerpunten binnen handhaving

Nieuwe CFSO van NVWA Bernadette Ossendorp is  keynote op Food Safety Event: dit zijn de speerpunten binnen handhaving
Bernadette Ossendorp is per oktober benoemd tot de nieuwe CFSO van de NVWA.

Per 1 oktober is de nieuwe en langverwachte Chief Food Safety Officer (CFSO) Bernadette Ossendorp gestart bij de NVWA. Waar staat haar rol als CFSO voor en waar gaat ze zich mee bezig houden? Dat licht ze zelf toe tijdens VMT's Food Safety Event waar ze als key note acte de présence geeft.

Waar staat een CFSO voor? Wat moet er volgens Bernadette Ossendorp snel op de agenda komen bij de NVWA als het om de handhaving van de voedselveiligheid in Nederland gaat? Je kunt het Bernadette Ossendorp zelf horen vertellen tijdens VMT's Food Safety Event op donderdag 3 november.

Agenda handhaving voedselveiligheid

Dr. Bernadette Ossendorp, afkomstig van het RIVM waar ze hoofd van de afdeling Kwaliteit van Zorg & Gezondheidseconomie bij het centrum Voeding, Preventie en Zorg was, zal op 3 november tijdens het Food Safety Event verder een doorkijkje geven naar wat de NVWA de komende jaren van belang vindt op het gebied van handhaving. Maar de vraag is ook omgekeerd: Wat zou de CFSO volgens jou zo snel mogelijk op de agenda moeten zetten? En wat kan de voedingsindustrie zelf doen? Ook daar zal ze op in gaan.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

foto: Shutterstock

'PFAS-gehaltes in vlees runderen uit Nederlands natuurgebied...

Runderen uit het natuurgebied het Verdronken Land van Saeftinghe - een natuurgebied op de grens van Nederland en België - hebben te hoge gehaltes PFAS in het bloed. Het vlees van de runderen is onderzocht en bevatte tot vier keer meer PFAS dan de norm voor consumptie bestemd vlees.

foto: Shutterstock

Klimaatverandering en dierenwelzijn hebben impact op...

De Nederlandse voedingsindustrie ondergaat continu veranderingen. Dit geldt ook voor de varkensketen, waarin klimaatverandering, dierenwelzijn en circulariteit invloed hebben op de varkenshouderij en de daaropvolgende stappen. Elke verandering heeft een mogelijk effect op de voedselveiligheid van het eindproduct. Het is daarom van belang de gevolgen van deze transities zorgvuldig te evalueren.

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Food Safety Event: digitale tool spoort voedselveiligheidsrisico's op

Waaraan moet een bedrijf voldoen als zijstromen uit de voedingsindustrie worden hergebruikt? En waar heeft de industrie behoefte aan? Dit zijn belangrijke vragen die de voedselindustrie bezighouden. Antwoorden krijg je tijdens het Food Safety Event.

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

Webinar terugkijken: Dealen met MOAH en MOSH #2

De minerale oliën MOAH en MOSH vormen een lastig risico voor de voedingsindustrie. Sinds 1 januari handhaaft de NVWA anders op MOAH in levensmiddelen aan de hand van actielimieten. Maar hoe zit het nou precies? Bekijk hier deel 2 van het tweeluik VMT-webinar 'Dealen met MOAH en MOSH'.

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Food Safety Event: Hoe AI de risico's in de voedselketen identificeert

Hoe kan AI ondersteunen in het identificeren en beoordelen van voedselveiligheidsrisico's? Op welke manieren pas je dit toe? En wat zijn de...

Om de voedselveiligheid van de visserij te verbeteren is in mei 2023 de Hygiënecode voor de visdetailhandel ingevoerd. (foto: Shutterstock)

Visfederatie: 'Wij focussen op een goed functionerende NVWA'

De Nederlandse visserij krijgt steeds meer te maken met strengere regels. Voorzitter Guus Pastoor van de Visfederatie ging met VMT om tafel om de...

Foto: Pixabay

Uitbraak van Salmonella Enteritidis door geïmporteerde eieren uit...

In Zweden is de afgelopen maanden een uitbraak van Salmonella Enteritidis vastgesteld, vermoedelijk veroorzaakt door de consumptie van eieren...

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober:  te hoog gehalte gewasbeschermingsmiddel in selderij

Belgische recalls en waarschuwingen van oktober: te hoog gehalte...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van oktober: te hoog gehalte gewasbeschermingsmiddel in selderij,...

Food Safety Event: voorkom ongewenste contaminanten in voedingsmiddelen 

Food Safety Event: voorkom ongewenste contaminanten in...

PFAS, BPA of MOSH/MOAH. Voedselveiligheidsexperts waarborgen een hoofdpijndossier. Het zijn veelvoorkomende contaminanten die onbedoeld in...

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt naar ervaringen van bedrijven

Meldwijzer onveilige levensmiddelen: Platform Voedselveiligheid zoekt...

Platform Voedselveiligheid is een samenwerkingsverband van brancheverenigingen in de levensmiddelenindustrie. Zij vraagt producenten naar de...

foto: Shutterstock

Overzicht: acrylamide in deze producten beperken door bereidingswijze

De procescontaminant acrylamide die ontstaat bij verhitting verschilt per productcategorie behoorlijk in gehalte. Dit artikel maakt de invloed van...

Uitbraak parasiet Cyclospora maakt 60 mensen ziek

Uitbraak parasiet Cyclospora maakt 60 mensen ziek

In Amerika hebben ruim 60 mensen gastro-enteritis opgelopen door een besmetting met de parasiet Cyclospora. De besmettingsbron is nog niet...