Prijs voor Verstegen Spices & Sauces: bijna helemaal van het gas af

Prijs voor Verstegen Spices & Sauces: bijna helemaal van het gas af

Verstegen Spices & Sauces kan sinds dit jaar vrijwel volledig zonder gas opereren. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beloonde het bedrijf daarvoor met de EZK Energy Award 2022. Wat deed het bedrijf in de ogen van RVO goed?

"Verstegen Spices & Sauces is veranderd naar een duurzaam totaalconcept. Het heeft stap voor stap, samen met de netbeheerder, processen naar elektrisch omgebouwd. Hierdoor werkt Verstegen in 2023 vrijwel gasloos. Verstegens aanpak met de lokale netbeheerder is daarnaast breder toepasbaar", zei de jury over de winst van Verstegen.

Zonder gas

Binnenkort kan Verstegen zonder gas werken, door het omzetten van gas ingerichte processen naar elektrisch. In het kantoorpand, bijvoorbeeld met behulp van warmtepompen en LED-verlichting. Maar sinds kort ook in het productieproces, door de aanschaf en installatie van een speciale elektrische ketel.

De EZK Energy Award 2022

Op donderdag 26 januari 2023 reikte juryvoorzitter Michel Heijdra de EZK Energy Award 2022 uit. Deze prijs wordt ieder jaar beschikbaar gesteld door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Verstegen was genomineerd samen met Bakkerij Carl Siegert en De Noord-Hollands Bierbrouwerij. Een eervolle vermelding was er voor Dorpsmolen Reduzum. De Gemeente Middelburg ontving daarnaast een Energy Award voor gemeenten.

Marianne van Keep, Chief Sustainability Officer bij Verstegen, vertelt over de acties en ambities.
Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

  1. Trending 2023 | Bilfinger Tebodin: 'Ondanks hordes vooruit met verduurzaming'
  2. McCain Foods en CêlaVíta zetten in op regeneratieve aardappelteelt
  3. Hooghoudt brengt korte keten terug met Graanrepubliek: 'Smaak is direct verbonden met herstel biodiversiteit'
  4. 'Consumenten kopen meer biologische versproducten dan houdbare producten'
  5. HAK stapt over op lokaal biologisch: 'Disruptieve aanpak nodig om vraag te vergroten'
  6. Hoe duurzaam ben je als foodbedrijf? 'Je kunt er geen lat tegenaan leggen en zeggen: nu ben je duurzaam'
  7. Voedselverspilling tegengaan? Reststromen hergebruiken? Zo doen deze 16 bedrijven dat
  8. Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel focust extra op mannen dit jaar
  9. Theezakjes en koffiepads mogen bij gft-afval
  10. Dierenwelzijn niet in orde: NVWA neemt 70 verwaarloosde runderen in bewaring
  1. On Topic: voedselverpakkingen recyclen, wat is mogelijk?
  2. Brandt & Levie wil 'eenheidsworst' tegengaan door sharefunding
  3. Trending in food 2023: dit zijn de 6 ontwikkelingen die er nu toe doen
  4. Zo gebruiken 2 foodbedrijven elektrificatie om te verduurzamen
  5. Digitaal statiegeld moet in Vlaanderen zwerfvuil voorkomen
  6. Infrarood kan gas gestookte hittebehandeling vaak prima vervangen
  7. Zuivelreus wil 'klimaatneutraal' worden: na transport en productie nu boeren aan de beurt
  8. Zo werkt supermarktketen Lidl aan duurzaamheid
  9. Startup fermenteert reststromen tomatensaus, appelsap en bier: 'We kunnen een keur aan reststromen verwerken'
  10. Greencovery haalt waardevolle ingrediënten uit zijstromen en wil van upcycling de norm maken