Heineken trekt zich helemaal terug uit Rusland en neemt zijn verlies

Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland omdat het niet meer lukt om op een rendabele manier in dat land actief te blijven. De bierbrouwer zoekt een koper voor het bedrijfsonderdeel in Rusland en houdt rekening met een afschrijving van ongeveer 400 miljoen euro.
Delen:

Heineken kondigde vanwege de Russische inval in Oekraïne eerder al aan te stoppen met de productie en verkoop van zijn Heineken-bier in Rusland. Ook werden er al geen nieuwe investeringen meer gedaan en werd er niet meer naar Rusland geëxporteerd, zo meldt het ANP.

Heineken Rusland te koop

De Nederlandse bierbrouwer produceerde ook lokale biermerken zoals Zhigulevskoe en Oxota. Heineken voelt zich nu gedwongen om ook daarmee te stoppen en een nieuwe eigenaar te vinden voor dit bedrijfsonderdeel. “We zijn geschokt en diep bedroefd om te zien hoe de oorlog in Oekraïne zich blijft ontvouwen en intensiveren”, stelt het concern in een verklaring.

Salarissen doorbetaald

Met circa 1800 werknemers is Heineken naar eigen zeggen de derde brouwer van Rusland. Op de verkoop zal geen winst worden geboekt, geeft het bedrijf aan. Het concern zegt verder dat de salarissen van het personeel in ieder geval nog tot eind dit jaar worden uitbetaald. Ook wil Heineken zorgen dat de werkgelegenheid in de toekomst blijft bestaan.

Heineken is niet de enige brouwer die Rusland de rug toekeerd. De Deense brouwer Carlsberg, in Rusland eigenaar van het grote Russische biermerk Baltika, heeft ook aangekondigd Rusland te verlaten. Net als Heineken wil Carlsberg, dat in Cees ’t Hart een Nederlandse topman heeft, ook al zijn activiteiten in het land verkopen.

Bavaria legt leveringen aan Rusland stil

Swinkels Family Brewers, het moederbedrijf van Bavaria, laat weten dat tot nader order de leveringen aan Rusland stilliggen, evenals de financiële transacties met het land. Een woordvoerder benadrukt dat de situatie bij Swinkels anders is dan bij Heineken. In Rusland werkt de onderneming samen met een lokale, onafhankelijke brouwerij die onder licentie bieren produceert en verkoopt.