VMT
VMT
Zo houdt de NVWA toezicht op voedselfraude

Zo houdt de NVWA toezicht op voedselfraude

Hoe ziet het NVWA beleid eruit op het gebied van fraude? Over wat voor soort fraude maakt de NVWA zich zorgen? Hoe zit het precies met verantwoordelijkheid bij fraude in de voedingsindustrie? Karen Gussow van de NVWA geeft tijdens het Food Law Event antwoord op deze en meer vragen.

Zo houdt de NVWA toezicht op voedselfraude

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Na twee jaar digitale updates, dit jaar eindelijk weer een fysiek event in Maarssen. Tijdens deze dag wordt je bijgepraat over onderwerpen als gezonde voeding, fraude, Nationale Aanpak Productverbetering, Infoblad 85, Front of Pack voedselkeuzelogo’s, biologische wetgeving, allergenen, etikettering van vega(n) voedingsmiddelen, contractuele afspraken, spanningsvelden bij THT en TGT en misleiding.

Toezicht NVWA

Karen Gussow vertelt meer over voedselfraude vanuit het oogpunt van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Toezichthouders in de voedingsindustrie ontdekten zelden voedselfraude met routine-inspecties, omdat deze daar niet op zijn gericht. Gussow deed onderzoek naar het ontdekken van fraudezaken in de voedingsindustrie en neemt deze inzichten mee in het toezichtbeleid van de NVWA.

Hoe ziet dit toezichtbeleid van de NVWA er nu uit op het gebied van fraude? Over wat voor soort fraude maakt de NVWA zich zorgen? Hoe zorg je dat je niet verantwoordelijk wordt gehouden voor fraude binnen een voedingsmiddelenbedrijf? En wat kunnen we de komende tijd verwachten van de NVWA op het gebied van de aanpak van fraude? Op deze en meer vragen geeft Karen Gussow antwoord tijdens de plenaire opening op het Food Law Event.

Karen Gussow

Karen Gussow

Karen Gussow is afdelingshoofd opsporingsontwikkeling en -inlichtingen bij de opsporingsdienst van de NVWA. Na het behalen van haar master informatiewetenschap in 2000 heeft Karen gewerkt in de zakelijke dienstverlening bij PwC en IBM. In 2005 stapte ze over naar de NVWA. In 2012 rondde ze een studie bestuurskunde af en ze heeft zich daarna op het thema voedselfraude gestort. In 2020 promoveerde ze aan de Vrije Universiteit van Amsterdam met een criminologisch/bestuurskundig proefschrift over de ontdekking van voedselfraude.

Bekijk hier het gehele programma of meld je aan.

Eerder verschenen