Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA
Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen boekt de marktleider in de verse foodbranche grote vooruitgang met ultrasoon sealen. GEA heeft ook een warmtepomp geïnstalleerd zodat Vezet nu nagenoeg van het gas af is.

Vezet is Europa’s grootste speler op het gebied van gemaksgroente, gesneden fruit, salades en koelverse
maaltijden. Bij de strategisch partner van Ahold Delhaize in Warmenhuizen staat een moderne fabriek waar meer dan 70 productielijnen non stop draaien. Vrachtauto’s leveren zo’n 500 pallets vol groente per week af. Per jaar is dat meer dan 100 miljoen kilo, waaronder 120.000 kilo wortelen, 100.000 kilo prei en 70.000 kilo paprika per week. En alles wordt verpakt, waarbij duurzaamheidseisen een steeds grotere rol spelen.

Per week worden 120.000 kilo wortelen, 100.000 kilo prei en 70.000 kilo paprika verpakt”

Bij de afdeling Voorbewerking komen groenten binnen die worden verwerkt tot halffabricaat. Daarna worden ze bij Kookgemak verpakt of bij Maaltijdgemak samengevoegd tot maaltijdsalades, en pizza’s. In Fruitgemak wordt fruit verwerkt tot verse fruitsalades. Bij de Vezet Keuken in Purmerend worden dagelijks verse gerechten bereid door eigen chefs. De VFFS-machines spelen op de afdeling Kookgemak een erg belangrijke rol. VFFS staat voor Vertical Form Fill Seal.

30 micron

Jerry Kuis, Manager Engineering & Automation bij Vezet, legt uit dat van de 30 verticale verpakkingsmachines van GEA er vier uitgerust zijn om ultrasoon te sealen. Een ontwikkeling met toekomstperspectief. ‘Hoewel ultrasoon sealen van zakken op verticale verpakkingsmachines al enige jaren bestaat, zijn verschillende bedrijven toch weer gestopt met deze methode omdat het voor folies met een dikte van slechts 30 micron uitdagingen gaf op gebied van levensduur en kosten. En juist die folies worden steeds dunner, omdat de samenleving op weg is naar zo min mogelijk gebruik van plastic. Ahold Delhaize loopt wat dat betreft voorop en Vezet gaat daar als belangrijke partner in mee. De consument vraagt er naar en ook de overheid wil dat verpakkingsmaterialen een minimale impact op het milieu hebben.’

Lekkende seals

‘Met onze verpakkingsmachines, en zeker ook het ultrasoon sealen, bieden we steeds betere prestaties en kunnen we inspelen op de huidige trend’, legt Jorie Aerts, Area Sales Manager bij GEA Group uit. Het luistert allemaal heel erg nauw. Bij Vezet is het voorkomen van lekkende seals immers een belangrijke taak, zelfs micro-lekkage moet worden voorkomen. De verse producten horen immers ook vers in het schap komen te liggen. Met de innovatie van GEA op het gebied van ultrasoon sealen, wordt lekkage vrijwel uitgesloten. ‘De seal is honderd procent dicht en dat is zeker heel belangrijk bij begaste verpakkingen’, legt Jorie Aerts uit.

‘We hebben regelmatig afstemmingsoverleg met Vezet. De kunst is zoveel mogelijk zakjes te verwerken, voordat onderhoud door ons nodig is. Het is zoeken naar balans. Op dit moment vindt onderhoud plaats nadat 4,5 miljoen zakjes gepasseerd zijn. Dat is na een half jaar. We streven samen naar een situatie waarbij dat er 7 tot 10 miljoen zijn. Het luistert heel nauw, het gaat bij deze verpakkingstechnologie om toleranties van een paar honderdsten.’

Innovatie

De innovatie van GEA is een techniek waarbij het aambeeld (dat samen met de sonotrode de lasbalk voor ultrasoon sealen vormt) extreem parallel wordt gehouden. De opening tussen de gesloten balken bij het sealen van een folie van 30 micron is slechts 60 micron. Daardoor worden zeer hoge eisen gesteld aan de toelaatbare spelingen van het systeem en aan de componenten die de beweging en uitlijning van het systeem regelen.

Jerry Kuis: ‘De technologie maakt gebruik van hoogfrequente ‘ultrasone’ trillingen van de sonotrode waarbij de twee folielagen op moleculair niveau aan elkaar worden verbonden. Zelfs als er vocht of een stukje blad achterblijft in het seal-gebied, is een luchtdichte verpakking nog steeds haalbaar en dat is grote winst voor ons. Bij wortels is het wellicht een minder noodzakelijke oplossing, bij al onze bladgroente zeker wel.’

Succesvolle samenwerking

Jerry Kuis legt uit dat 16 jaar geleden al gekozen is voor samenwerking met GEA vanwege de ‘robuustheid’ van de machines. ‘We hebben hier te maken met een vochtige en koude omgeving en deze machines gedijen daar goed bij. Ze kunnen er tegen’, legt Kuis uit. ‘Bovendien staat de eenvoud ons ook aan. We lossen heel veel zelf op, indien er onverhoopt iets aan de hand is. Er is dan ook geen dagelijks contact met GEA nodig. We hebben veel interne kennis in huis als gevolg van onze jarenlange samenwerking.’ En die succesvolle samenwerking lijkt ook voor de toekomst gegarandeerd.

Vezet gebruikt de energie uit de koelinstallatie om water op te warmen. Met Ruud Vlieger van GEA (l) en Dave Wijbrands van Vezet.
Vezet gebruikt de energie uit de koelinstallatie om water op te warmen. Met Ruud Vlieger van GEA (l) en Dave Wijbrands van Vezet.

Dit artikel is gesponsord door GEA.

Op Anuga FoodTec: 'Procesoperators en R&D-ers kunnen zelf aan de slag met AI in fabriek'

Op Anuga FoodTec: 'Procesoperators en R&D-ers kunnen zelf aan de slag...

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt:...

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze...

LaBan Foods: 'Investeer in het technologische fundament van je bedrijf'

LaBan Foods: 'Investeer in het technologische fundament van je...

LaBan Foods in Bodegraven opent op 10 mei de deuren voor een exclusief event. De producent van boterspecialiteiten vertelt hoe het de impact van...

De snelste kolonietellers maken inmiddels gebruik van AI

De snelste kolonietellers maken inmiddels gebruik van AI

Een kolonieteller die gebruik maakt van artificial intelligence (AI). Het is een daadwerkelijke telhulp die vele malen sneller telt dan een analist:...