Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA
Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen boekt de marktleider in de verse foodbranche grote vooruitgang met ultrasoon sealen. GEA heeft ook een warmtepomp geïnstalleerd zodat Vezet nu nagenoeg van het gas af is.

Vezet is Europa’s grootste speler op het gebied van gemaksgroente, gesneden fruit, salades en koelverse
maaltijden. Bij de strategisch partner van Ahold Delhaize in Warmenhuizen staat een moderne fabriek waar meer dan 70 productielijnen non stop draaien. Vrachtauto’s leveren zo’n 500 pallets vol groente per week af. Per jaar is dat meer dan 100 miljoen kilo, waaronder 120.000 kilo wortelen, 100.000 kilo prei en 70.000 kilo paprika per week. En alles wordt verpakt, waarbij duurzaamheidseisen een steeds grotere rol spelen.

Per week worden 120.000 kilo wortelen, 100.000 kilo prei en 70.000 kilo paprika verpakt”

Bij de afdeling Voorbewerking komen groenten binnen die worden verwerkt tot halffabricaat. Daarna worden ze bij Kookgemak verpakt of bij Maaltijdgemak samengevoegd tot maaltijdsalades, en pizza’s. In Fruitgemak wordt fruit verwerkt tot verse fruitsalades. Bij de Vezet Keuken in Purmerend worden dagelijks verse gerechten bereid door eigen chefs. De VFFS-machines spelen op de afdeling Kookgemak een erg belangrijke rol. VFFS staat voor Vertical Form Fill Seal.

30 micron

Jerry Kuis, Manager Engineering & Automation bij Vezet, legt uit dat van de 30 verticale verpakkingsmachines van GEA er vier uitgerust zijn om ultrasoon te sealen. Een ontwikkeling met toekomstperspectief. ‘Hoewel ultrasoon sealen van zakken op verticale verpakkingsmachines al enige jaren bestaat, zijn verschillende bedrijven toch weer gestopt met deze methode omdat het voor folies met een dikte van slechts 30 micron uitdagingen gaf op gebied van levensduur en kosten. En juist die folies worden steeds dunner, omdat de samenleving op weg is naar zo min mogelijk gebruik van plastic. Ahold Delhaize loopt wat dat betreft voorop en Vezet gaat daar als belangrijke partner in mee. De consument vraagt er naar en ook de overheid wil dat verpakkingsmaterialen een minimale impact op het milieu hebben.’

Lekkende seals

‘Met onze verpakkingsmachines, en zeker ook het ultrasoon sealen, bieden we steeds betere prestaties en kunnen we inspelen op de huidige trend’, legt Jorie Aerts, Area Sales Manager bij GEA Group uit. Het luistert allemaal heel erg nauw. Bij Vezet is het voorkomen van lekkende seals immers een belangrijke taak, zelfs micro-lekkage moet worden voorkomen. De verse producten horen immers ook vers in het schap komen te liggen. Met de innovatie van GEA op het gebied van ultrasoon sealen, wordt lekkage vrijwel uitgesloten. ‘De seal is honderd procent dicht en dat is zeker heel belangrijk bij begaste verpakkingen’, legt Jorie Aerts uit.

‘We hebben regelmatig afstemmingsoverleg met Vezet. De kunst is zoveel mogelijk zakjes te verwerken, voordat onderhoud door ons nodig is. Het is zoeken naar balans. Op dit moment vindt onderhoud plaats nadat 4,5 miljoen zakjes gepasseerd zijn. Dat is na een half jaar. We streven samen naar een situatie waarbij dat er 7 tot 10 miljoen zijn. Het luistert heel nauw, het gaat bij deze verpakkingstechnologie om toleranties van een paar honderdsten.’

Innovatie

De innovatie van GEA is een techniek waarbij het aambeeld (dat samen met de sonotrode de lasbalk voor ultrasoon sealen vormt) extreem parallel wordt gehouden. De opening tussen de gesloten balken bij het sealen van een folie van 30 micron is slechts 60 micron. Daardoor worden zeer hoge eisen gesteld aan de toelaatbare spelingen van het systeem en aan de componenten die de beweging en uitlijning van het systeem regelen.

Jerry Kuis: ‘De technologie maakt gebruik van hoogfrequente ‘ultrasone’ trillingen van de sonotrode waarbij de twee folielagen op moleculair niveau aan elkaar worden verbonden. Zelfs als er vocht of een stukje blad achterblijft in het seal-gebied, is een luchtdichte verpakking nog steeds haalbaar en dat is grote winst voor ons. Bij wortels is het wellicht een minder noodzakelijke oplossing, bij al onze bladgroente zeker wel.’

Succesvolle samenwerking

Jerry Kuis legt uit dat 16 jaar geleden al gekozen is voor samenwerking met GEA vanwege de ‘robuustheid’ van de machines. ‘We hebben hier te maken met een vochtige en koude omgeving en deze machines gedijen daar goed bij. Ze kunnen er tegen’, legt Kuis uit. ‘Bovendien staat de eenvoud ons ook aan. We lossen heel veel zelf op, indien er onverhoopt iets aan de hand is. Er is dan ook geen dagelijks contact met GEA nodig. We hebben veel interne kennis in huis als gevolg van onze jarenlange samenwerking.’ En die succesvolle samenwerking lijkt ook voor de toekomst gegarandeerd.

Vezet gebruikt de energie uit de koelinstallatie om water op te warmen. Met Ruud Vlieger van GEA (l) en Dave Wijbrands van Vezet.
Vezet gebruikt de energie uit de koelinstallatie om water op te warmen. Met Ruud Vlieger van GEA (l) en Dave Wijbrands van Vezet.

Dit artikel is gesponsord door GEA.

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen: door de PPWR geen 'nice to have' maar 'need to have'

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

Aanmeldingen voor 'Navigate the Change in IT' geopend

LINKIT is dienstverlener in IT-services met 26 jaar ervaring en een uitgebreide klantenkring van middelgrote bedrijven tot reuzen als ASML en KLM. Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change - Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen?

Food Future Event: zo maken foodbedrijven keuzes in duurzame verpakkingen en ingrediënten

Food Future Event: zo maken foodbedrijven keuzes in duurzame verpakkingen en ingrediënten

Ieder foodbedrijf wil een zo duurzaam mogelijk product in een zo duurzaam mogelijke verpakking, toch? Maar wat is duurzaam en wat accepteert de consument? Wat zijn de ervaringen in de praktijk?

Zo zorg je als QA'er voor een optimaal werkend kwaliteitssysteem

Zo zorg je als QA'er voor een optimaal werkend kwaliteitssysteem

Als bedrijf of organisatie is het waarborgen van de kwaliteit van je producten, processen en diensten een voortdurende prioriteit. Een goed opgezet kwaliteitssysteem is daarbij onmisbaar. Het actueel en relevant houden van dit systeem, zodat het aansluit bij de huidige bedrijfsprocessen, kan echter een uitdaging zijn. Hoe richt je het efficiënt en praktisch in, zonder onnodig veel tijd te verliezen aan randzaken? En hoe zorg je ervoor dat het kwaliteitssysteem blijvend voldoet aan de behoeften van jouw organisatie?

Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.

Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren met hyperspectral imaging

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten te identificeren. Wat kan hyperspectral imaging (HSI) daaraan toevoegen? In combinatie met deep learning kan met deze technologie veel meer typen verontreinigingen worden opgespoord.

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Eén derde van de consumenten kan gecertificeerde duurzaamheidskeurmerken niet onderscheiden van fictieve logo's en valse claims. De voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal lanceert daarom een vernieuwde Keurmerkenwijzer die consumenten meer duidelijkheid moet geven over betrouwbare keurmerken en logo's.

Verpakkingen verminderen, hergebruiken en recyclen, wat doen startups?

Verpakkingen verminderen, hergebruiken en recyclen, wat doen startups?

De verpakkingssector ondergaat ingrijpende veranderingen door ontwikkelingen in de economie, technologie, milieu- en regelgeving. Tijdens de verpakkingsbeurs All4Pack Emballage Paris pitchen verschillende startups wat zij doen om circulariteit in verpakkingen te stimuleren.

Helen Ashworth, General Manager Freeze Dry Sales bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Cuddon Freeze Dry.

Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer ingrediënten?

Het grote nadeel van vriesdrogen als conserveringstechnologie is dat het traditioneel een vrij duur en energie-intensief proces is. Vriesdrogen is voor voedingsbedrijven vaak een premiumkeuze: iets wat je reserveert voor batches waar de hoogste kwaliteit voor noodzakelijk is. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Zuinigere technologie maakt vriesdrogen toegankelijker.