Food Law Event 2023: van Farm to Fork en 1169/2011 tot duurzaamheidsclaims en allergenen

Food Law Event 2023: van Farm to Fork en 1169/2011 tot duurzaamheidsclaims en allergenen

Wat kunnen we de komende tijd verwachten op gebied van de Farm to Fork strategie? Wat wordt er op Europees niveau besproken aangaande nieuwe allergenen wetgeving en kruisbesmetting? Hoe zien de aangekondigde wijzigingen in de 1169/2011 eruit? Wat mag wel en wat mag niet op gebied van duurzaamheidsclaims? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 6 juni.

Food Law Event 2023: van Farm to Fork en 1169/2011 tot duurzaamheidsclaims en allergenen
Op 6 juni vindt het VMT Food Law Event weet plaats

Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar.

Food Law Event: Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 6 juni. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals Farm to Fork, de ISO norm plantaardig, veranderingen in Verordening 1169/2011, duurzame verpakkingen, contaminanten, NVWA Handboek additieven, duurzaamheidsclaims, novel foods, etikettering, due diligence en allergenen.

Farm to Fork en definitie plantaardig

Het event start met twee plenaire sprekers. Isabelle Rollier, policy officer in het Farm to Fork team bij de Europese Commissie, DG Health and Food Safety, vertelt de laatste stand van zaken rondom de Farm to Fork strategie. Wat kunnen we de komende tijd verwachten op dit gebied? Vervolgens geeft Paul Whitehouse, scientific affairs director bij Upfield en convenor ISO TC34/WG26 Plant Based Foods, een update over de status van de ISO norm rondom plantaardig. Hoe komt de definitie van ‘plantaardig’ eruit te zien? En hoe pas je deze norm praktisch toe?

1169/2011, duurzame verpakkingen en contaminanten

In de eerste ronde breakout sessies licht Jasmin Buijs van Axon Advocaten toe wat er gaat veranderen in Verordening 1169/2011. Wat zijn de voorgestelde wijzigingen en wat zijn de gevolgen hiervan? Daarnaast een sessie van Grietje van Weert van Normec en Dirk Wens van Reco2Bio & Belgian BioPackaging Association. Zij vertellen meer over het gebruik van duurzame verpakkingen in de voedingsindustrie. De derde sessie in dit blok gaat over ‘de weg door de jungle van contaminanten’. Wat zijn contaminanten? Waar staan de regels en hoe luiden deze? Silvia Gawronski (Van Traa), Els Biesta-Peters (NVWA) en Marchel Snieder (Sime Darby Oils) zetten de laatste ontwikkelingen op een rij.

Additieven, duurzaamheidsclaims en novel foods

Ook in de tweede ronde breakout sessies interessante onderwerpen. Barbara Mutsaers van AKD en Joyce de Stoppelaar van de NVWA vertellen meer over de meest recente wijzigingen in het NVWA Handboek Additieven. Daarnaast een sessie over duurzaamheidsclaims. Wat mag wel, wat mag niet? Waar ligt het grijze gebied? Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Henriette van Swinderen (Bond van de Adverteerders) nemen je mee aan de hand van praktische voorbeelden. Zij geven gouden tips waar je zelf mee aan de slag kunt. De derde sessie gaat over novel foods. Wat komt er kijken bij een aanvraag? Hoe ga je hierbij om met veranderende wetgeving? Karin Verzijden (Axon Advocaten) en Marloes Martens (Ynsect) vertellen aan de hand van het praktijkvoorbeeld van Ynsect hoe zo’n traject in z’n werk gaat. Welke issues en obstakels kwam Ynsect tegen en hoe zijn deze opgelost?

Etikettering, CSRD en allergenen

Door verschillende crises moeten etiketten vaak genoeg aangepast worden. Maar wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij het maken en aanpassen van een etiket? Ellis van Diermen (Précon) en Marieke Lugt (Lugt Food Law) leggen je aan de hand van praktische voorbeelden uit waar je op moet letten. In de tweede sessie in dit blok gaan we in op duurzaamheid. Door de aankomende Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is duurzaamheid geen keuze meer.

Marijn van Tuijl (Ploum Advocaten) en Marianne van Keep (Verstegen Spices & Sauces) vertellen wat de wetgeving precies inhoudt en geven tips hoe je dit aanpakt. Tot slot een sessie over allergenen. Hoe ziet het beleid en toezicht van de NVWA eruit op het gebied van allergenen en kruisbesmetting? En wat is de impact hiervan op de voedingsindustrie? Sarah Arayess (Say Legal), Marjan van Ravenhorst (Allergenen Consultancy) en Nadine Kregting (Jumbo) gaan hier verder op in.

Food Law Event

Wil je bij het Food Law Event aanwezig zijn en de genoemde presentaties bijwonen? Bekijk dan nu het programma en meld je aan.

Bekijk het volledige programma

Meld je aan

Food Law Event

Eerder verschenen

 1. Startup Upfront start verkoop bij Albert Heijn: ‘In supermarkten vindt meeste misleiding plaats’
 2. Oproep aan VWS: ‘Nutri-Score eerst aanpassen, dan invoeren’
 3. Producenten over wat er komt kijken bij etikettering: ‘Aanpassing is een omslachtig en tijdrovend proces‘
 4. Onderzoekers: ‘Voor 30% van de consumenten leidt Nutri-Score mogelijk niet tot gezondere keuzes’
 5. Pas op met duurzaamheidsclaims: vanaf nu aangescherpte regels
 6. Peel-off labels op voedingsmiddelen: toegestaan of toch niet?
 7. NVWA: Picnic overtreedt wet door leveren A-merken uit Duitsland
 8. Zo minimaliseer je het risico op kruisbesmetting van allergenen in grondstoffen: tips vanuit de industrie
 9. On Topic: dit zijn de NAPV-criteria per productgroep
 10. Eyeopener voor producenten zuigelingenvoeding: rechter ziet 'groeimelk' als gezondheidsclaim
 1. Let op bij etikettering zonnebloemolie: versoepelde korte termijn afspraken vervallen per 1 januari
 2. Dit zijn de wijzigingen in de samenstellingsvoorschriften voor gewichtsbeheersingsproducten
 3. On Topic Nutri-Score: belangrijkste informatie van A tot E op een rij
 4. 06-06-2023 | VMT Food Law Event
 5. Tip van jouw advocaat: Smaken verschillen, maar een boete van de ACM is bitter
 6. Dit gebeurde er in 2022 in wetgeving in de voedingsindustrie
 7. Zo zit het met de benaming van gecultiveerd vlees in vier EU lidstaten met veel vleeseters
 8. Handig overzicht: deze artikelen helpen je bij levensmiddelenwetgeving
 9. Ice Tea van Jumbo 'meest misleidende product van 2022': 'In april 2023 ligt nieuwe verpakking in de schappen'
 10. Update NVWA Handboek Regelgeving: 5 belangrijkste wijzigingen