Consumentenbond: 'Ergste prijsstijgingen basisvoeding lijken voorbij'

Consumentenbond: 'Ergste prijsstijgingen basisvoeding lijken voorbij'
Ondanks dalende grondstofprijzen, blijven de supermarktprijzen de komende tijd nog stijgen

De prijs van basisboodschappen zoals rijst, koffie, melk, boter en aardappelen, steeg in een half jaar tijd met gemiddeld 15%. Vooral suiker, bloemkool en brood werden fors duurder. Wel lijkt de ergste stijging achter de rug en zijn er zelfs wat prijsverlagingen te zien.

Dit meldt de Consumentenbond na een prijspeiling te hebben gedaan.

Met name in december 2022 en januari 2023 stegen de prijzen hard, zag de consumentenorganisatie. uit het onderzoek blijkt dat per dag de prijs van gemiddeld 150 producten omhoog ging. Vanaf februari 2023 werden er minder prijsverhogingen doorgevoerd. De bond zag zelfs wat meer prijsdalingen.

Zonnebloemolie

De prijs van een liter zonnebloemolie steeg het afgelopen jaar van €1,99 naar €3,99 om vervolgens weer te dalen naar €3,09. En een pakje huismerk roomboter van Albert Heijn en Plus kostte een jaar geleden €2,65, waarna de prijs omhoog ging naar €3,19 en daarna weer omlaag naar €2,89.

Invloed energieprijzen

De inflatie daalt maar de voedselprijzen nog niet, volgens de Consumentenbond komt dat onder andere door hogere loonkosten en een hogere vraag. De belangrijkste oorzaak is het vertraagd doorberekenen van energiekosten.

Ze geven een voorbeeld van de prijs van suiker. In een half jaar tijd steeg deze met 78%. Er is veel energie nodig om suiker te produceren. Ook viel de Braziliaanse en Indiase suikeroogst tegen. En suiker zit in heel veel producten.

Goedkoopste en duurste supermarkt

Voor de prijspeiling inventariseerde de Consumentenbond de prijzen van ruim 100 basisboodschappen bij 14 supermarktketens. Ze keken eerst naar het budgetmerk. Als dat niet aanwezig was, bekeken ze het huismerk.

Goedkoopste voor de basisboodschappen is Dirk. Uit de metingen van de Consumentenbond blijkt dat de consumenten hier gemiddeld 11% minder betalen voor basisproducten dan het gemiddelde van alle supermarkten. Spar is de duurste supermarkt, basisproducten zijn hier 20% duurder dan gemiddeld.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.